ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη μέρα στη ΝΔ

Η επόμενη μέρα στη ΝΔ
Η επόμενη ημέρα, της διαγγελματικού τύπου ανακοίνωσης του πρωθυπουργού...

Η επόμενη ημέρα, της διαγγελματικού τύπου ανακοίνωσης του πρωθυπουργού και της προαναγγελίας του σημερινού ανασχηματισμού, βρίσκει τον Αντώνη Σαμαρά, να πιστεύει περισσότερο παρά ποτέ πως ο χρόνος του Γιώργου Παπανδρέου, είναι πλέον μετρημένος.

Η Συγγρού μιλά για «άτακτη υπαναχώρηση» του πρωθυπουργού, δείχνει ωστόσο να μην εκπλήσσεται αφού τα στελέχη της ΝΔ, αντιμετωπίζουν πια τον έλληνα πρωθυπουργό ως μη αξιόπιστο συνομιλητή.

Το αίτημα μάλιστα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που ακούστηκε εχθές για πρώτη φορά -μετά τη συντριβή του 2009- δια στόματος Σαμαρά, αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο διάστημα την κορωνίδα της ρητορικής της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως η οποία θεωρεί πως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος της κυβερνήσεως έχει απολέσει όχι μόνο την εμπιστοσύνη των Ελλήνων αλλά και μέρος της καλής εικόνας που είχαν για εκείνον, μέχρι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, οι ξένοι συνομιλητές.

«Η Ελλάδα έχασε μια ιστορική ευκαιρία», δηλώνουν το ένα μετά το άλλο τα στελέχη της ΝΔ, χρεώνοντας στον πρωθυπουργό, την αποκλειστική ευθύνη του χθεσινού, νέου, ναυαγίου. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι, ως κεντρικό σημείο τριβής περιγράφεται, κυρίως από κυβερνητικές πηγές, η διάθεση Σαμαρά για σχηματισμό κυβέρνησης με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα που δε θα ξεπερνούσε τους 6 μήνες - ενώ ο πρωθυπουργός επιθυμούσε το νέο σχήμα να οδηγήσει τη χώρα ως το 2013- η Νέα Δημοκρατία μοιάζει να εκτιμά πως στην πραγματικότητα το πρωθυπουργικό περιβάλλον ήταν εκείνο που καθόρισε τις εξελίξεις και ότι άλλο ακούσθηκε είναι προσχηματικό.

Πολλά ‘γαλάζια ’ στελέχη, δηλώνουν ανοιχτά μάλιστα πως η κυβερνητική θέση, ότι «η επικοινωνιακή διαχείριση της ΝΔ μιας τόσο σοβαρής πρότασης σε μια τόσο κρίσιμη, ευθύνεται για το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών», αποτελεί πρόφαση, αφού πιστεύουν ότι η χώρα «εξετέθη διεθνώς», από το «πισωγύρισμα-Παπανδρέου», που προέκυψε ως συνέπεια των πιέσεων που δέχτηκε από άτομα του στενού του περιβάλλοντος.

Τα επόμενα 24ωρα ο αρχηγός της ΝΔ, είναι αποφασισμένος να επιμείνει σε υψηλότερους τόνους, στις πολιτικές του προτάσεις καθώς θεωρεί πια ότι τα σημεία σύγκλισης με την κυβέρνηση έχουν πια εξανεμισθεί. Μάλιστα δεν θα λείψουν και οι ευθείες αναφορές και οι επιθέσεις στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού. «Αυτό που μας έλεγε ως εχθές ότι ‘’δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα’’, μετατράπηκε σε γάντζωμα στην εξουσία», σημείωσε εχθές ο Αντώνης Σαμαράς, δίνοντας το στίγμα των αντιπολιτευτικών του προθέσεών.

Για 5 ώρες επέστρεψαν τον… Καραμανλή

Στα πολλά τραγελαφικά της χθεσινής ημέρας-θρίλερ καταγράφεται και η «διαπίστωση», γαλάζιων στελεχών περί δικαίωσης Καραμανλή.
Όσο το ενδεχόμενο παραίτησης του πρωθυπουργού και εύρεσης ενός προσώπου κοινής αποδοχής, έμοιαζε να επικρατεί, τόσο περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ, έλεγαν στους διαδρόμους της βουλής -χωρίς να υπερασπίζονται οι ίδιοι μια τέτοια εξέλιξη καθώς παραδέχονταν ότι είναι απίθανη- ότι για πολλούς πια στην ελληνική κοινωνία αυτό το πρόσωπο είναι ο… τέως πρωθυπουργός!