ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολάντ: Όλα έχουν δρομολογηθεί για συμφωνία εντός της εβδομάδας

Ολάντ: Όλα έχουν δρομολογηθεί για συμφωνία εντός της εβδομάδας

Τη βεβαιότητά του ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι τη νέα Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη (25/6), εξέφρασε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Προοδεύουμε προς μια συμφωνία», τόνισε αρχικά ο Γάλλος Πρόεδρος μετά το τέλος της Συνόδου, για να συμπληρώσει: «Παραμένει δουλειά, τα πάντα έχουν δρομολογηθεί ώστε να δοθεί λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη και αυτό αποδεικνύουν όσα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια».

«Οι βάσεις της συμφωνίας έχουν πλέον τεθεί, απομένει να φτάσουμε σε μια συμφωνία την Τετάρτη στο Εurogroup και να επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες», σημείωσε ακολούθως ο Γάλλος πρόεδρος, για να αναφερθεί στην ελληνική κυβέρνηση:

«Ανέλαβε τις ευθύνες της και έκανε τις προτάσεις της. Έβαλε στο τραπέζι μια πρόταση, η οποία έτυχε θετικής υποδοχής από τους θεσμούς».

Για τη συμφωνία, δε, τόνισε: «Επιδιώκουμε μια συνολική συμφωνία η οποία πέρα από τα δημοσιονομικά μέτρα, πάει και στη χρηματοδότηση, αλλά και στη στήριξη της ανάπτυξης», προσθέτοντας:

«Η Γαλλία έπαιξε ρόλο σ’ αυτήν την εξέλιξη, χαιρετίζω τις προσπάθειες των θεσμών, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης που ανέλαβε και το πολιτικό κόστος των μέτρων. Είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί μια λύση το συντομότερο δυνατόν. Οι βάσεις για μια συμφωνία έχουν συγκεντρωθεί».

Στη συνέχεια, αφού προέτρεψε όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία την Τετάρτη στο Εurogroup, αναφορικά με το χρέος είπε ότι δεν θα επιλυθεί τώρα το θέμα αυτό, αλλά τα οποιαδήποτε μέτρα (επιμήκυνση, επιτόκια) θα εξεταστούν στην επόμενη φάση. «Τώρα συζητούνται τα δημοσιονομικά μέτρα, η διασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, η στήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα, μέσω των κοινοτικών κονδυλίων και του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι για τη διάσωση της Ελλάδας.

«Πρέπει να βρούμε βιώσιμη λύση για να μην το συζητάμε συνέχεια. Το ελληνικό ζήτημα εδώ και 4 χρόνια δηλητηριάζει την Ευρώπη και φέρνει τους Έλληνες σε αδιέξοδο. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Υπάρχει η βάση για μία συμφωνία», κατέληξε ο Ολάντ, καθιστώντας σαφές πως «εάν δεν υπάρξει επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο, πολύ απλά δεν υπάρχει σχέδιο»…

Σχετικές ειδήσεις