ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε μεταφρασμένη τη νέα πρόταση της κυβέρνησης - Τι ζητά (photo)

Διαβάστε μεταφρασμένη τη νέα πρόταση της κυβέρνησης - Τι ζητά (photo)

Επί τάπητος, στην αποψινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τέθηκε το νέο αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους Ευρωπαίους, βάσει του οποίου διεκδίκησε την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και παράταση λίγων ημερών του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ουσιαστικά την απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ «το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και το ESM.

Αφού σημειώνεται, δε, πως «η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα, η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες», τονίζεται, εκτός των άλλων ότι «η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της, αλλά και η κοινωνική συνοχή».

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι η ελληνική πρόταση για τη διετή συμφωνία με τον ESM συνοδευόταν και από conditionalities (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων).

Παρόλα αυτά, το Eurogroup κατέληξε σήμερα στο συμπέρασμα ότι το αίτημα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα και να υπάρξει μια συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί.

Αντίθετα, το τρίτο αίτημα, για τη χορήγηση πιστώσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα εξεταστεί χωριστά και όχι στο πλαίσιο των κατεπειγουσών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

Ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε επίσης πως περιμένει νέα πρόταση αύριο Τετάρτη (1/7) από την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως το ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα μπορεί να περιέχει ακόμα σκληρότερα μέτρα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ελληνικής πρότασης:

«Προς τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM

Αγαπητοί πρόεδροι,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σάς παρουσιάζω μία πρόταση στήριξης με βάση τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.

Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β' εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:

- δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014

- η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM»

- το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτό

- ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.

Με δεδομένα τα παραπάνω και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα, η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί, η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της, αλλά και η κοινωνική συνοχή».

eggrafo neo copy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Σχετικές ειδήσεις