ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής - Τουσκ: Είχαμε στόχο μόνο τη Συμφωνία

Σύνοδος Κορυφής - Τουσκ: Είχαμε στόχο μόνο τη Συμφωνία

Είχαμε στόχο μόνο την επίτευξη συμφωνίας και επιτέλους καταλήξαμε μετά από 17 ώρες συνομιλιών δήλωσε κατά τη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Σουλτς.

"Εχουμε "a-greek-ment" , ανήγγειλε ο Ντόναλντ Τουσκ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ζαν-Κλόντ Γιουνκέρ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, εισάγοντας και έναν τρίτο νεολογισμό μετά το "grexit" και το "grexident".

Χαιρετίζω την πρόοδο και την εποικοδομητική θέση της Ελλάδας, που βοήθησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, σχολίασε και μιλώντας για τα επόμενα βήματα είπε ότι οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.

Υπάρχουν σκληροί όροι που πρέπει να ψηφισθούν από τα κοινοβούλια και να εκπληρωθούν από την Ελλάδα επεσήμανε και καταλήγοντας είπε τελικά καταφέραμε να τον πετύχουμε, έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα.

"Η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης έφθασε ομοφώνως σε συμφωνία. Είμαστε όλοι έτοιμοι για ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική βοήθεια", έγραψε νωρίτερα στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Εν τω μεταξύ η διαφωνία για τη λειτουργία του ταμείου που θα στηρίξει το τριετές πρόγραμμα επιλύθηκε με την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων, ότι θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.