ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στην ΕΡΤ: Παράλογη η αύξηση του ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό

Τσίπρας στην ΕΡΤ: Παράλογη η αύξηση του ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό

Για δύσκολη και κακή «σε κάποια σημεία» συμφωνία, η οποία ωστόσο αποτελεί προοπτική να ξεφύγουμε από την κρίση, έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προσπάθησε να διεκδικήσει όσα περισσότερα μπορούσε, με όση δύναμη ψυχής είχε και επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή δεν εμπεριέχει το απόλυτο αδιέξοδο που είχε μπροστά του στο τελεσίγραφο που του είχε δοθεί από τους εταίρους.

Αναφερόμενος, δε, στα θετικά της συμφωνίας ανέφερε ότι είναι τα: 82 δισ., η κάλυψη όλων των μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία, η σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και τα 35 δισ. για τις επενδύσεις.

Αυτά, όπως τόνισε, που σημαίνουν και εξασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών, είναι ένας συνδυασμός που αν επιτευχθεί επιτυχώς - και αυτό θα το ξέρουμε όταν κλείσει η συμφωνία, δεν έχει κλείσει ακόμα - μπορεί να καταστήσουν ότι δεν φεύγουμε από το ευρώ και να δώσει προοπτική επαναφοράς των επενδύσεων και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης για σαφώς ηπιότερη προσαρμογή όσον αναφορά στα δημοσιονομικά, σημειώνοντας ότι δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις. Αφού χαρακτήρισε παράλογο την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι όμως αυτή η προσαρμογή είναι ηπιότερη από ό,τι θα ήταν η μείωση μισθών και συντάξεων, είπε ότι θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2020 και πως υπάρχει περιθώριο να έχουμε βγει από την κρίση έως τότε.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε τη νύχτα της Συνόδου ως κακή για την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, δεν ήταν μια νύχτα που θα τη θυμούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες, ως μία που έγιναν βήματα προς τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου ήταν μιας ισχυρής πίεσης προς έναν λαό που είχε δημοκρατικά εκφραστεί να προσεγγίσει τις επιθυμίες των πιο ισχυρών οικονομικών δυνάμεων.

«Ο τρόπος που επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί η στάση της κυβέρνησης τους 5 μήνες και η λαϊκή ετυμηγορία δεν τιμά τις ευρωπαϊκές παραδόσεις», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε:

«Προτεραιότητα μου», είπε ο πρωθυπουργός «είναι να φθάσουμε μέχρι την εξασφάλιση του προγράμματος και μετά θα ασχοληθούμε με τα εσωτερικά μας προβλήματα», ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι στην κουλτούρα του οι διαγραφές.

Σχετικές ειδήσεις