ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 – ΛΑΕ: Ωμή και προκλητική παραβίαση του Συντάγματος από τον ΠτΔ

Εκλογές 2015 – ΛΑΕ: Ωμή και προκλητική παραβίαση του Συντάγματος από τον ΠτΔ

Σε ιδιαιτέρως σκληρό ύφος ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η Λαϊκή Ενότητα, μετά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Για ωμή και προκλητική παραβίαση του Συντάγματος κάνει η ΛΑΕ.

Όπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση «ο Παυλόπουλος δεν μπορεί να είναι διεκπεραιωτής των αποφάσεων κανενός, ούτε εντολοδόχος οποιουδήποτε τρίτου», όφειλε να συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ανεξαρτήτως της διάθεσης προσέλευσης του κάθε αρχηγού.

«Οφείλει να υπερασπίζει το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες που αυτό προβλέπει, πράγμα το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έπραξε, ευθυγραμμιζόμενος με τις κυβερνητικές απόψεις», τονίζει η Λαϊκή Ενότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΛΑΕ:

Έκπληξη προξενεί η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας σήμερα το απόγευμα, κατά την οποία δεν θα πραγματοποιηθεί μετά τις άκαρπες εντολές η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος. Η μη πραγματοποίηση της σύσκεψης, και μάλιστα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, παραβιάζει ωμά και προκλητικότατα τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του Συντάγματος. Η κλήση των αρχηγών σε σύσκεψη είναι υποχρεωτική και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ώφειλε να την συγκαλέσει ανεξάρτητα από την διάθεση προσέλευσης κάθε αρχηγού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι διεκπεραιωτής των αποφάσεων κανενός ούτε εντολοδόχος οποιουδήποτε τρίτου. Οφείλει να υπερασπίζει το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες που αυτό προβλέπει, πράγμα το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έπραξε, ευθυγραμμιζόμενος με τις κυβερνητικές απόψεις. Ελπίζουμε να μην πράξει το ίδιο και με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, η οποία δεν πρέπει να ορισθεί νωρίτερα από την 27η Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα, την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου είχε περάσει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας», όπου παρέδωσε τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας» Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά το σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες οι δύο άνδρες. «Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάνω από το Σύνταγμα» σημείωσε, σπεύδοντας πάντως να διευκρινίσει ότι δεν αναφέρεται προσωπικά στον κ. Παυλόπουλο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος με τη σειρά του τον διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν «όπως ταιριάζει στον πολιτικό πολιτισμό της Ελλάδος και στην κρισιμότητα των περιστάσεων. Ουδείς πολιτειακός παράγοντας είναι πάνω από το Σύνταγμα».

Ο Πρόεδρος είπε ότι στον κ. Λαφαζάνη ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του, όπως και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, γεγονός που επίσης σχολίασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, παρατηρώντας ότι το Σύνταγμα μιλά για «φυσική συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και όχι για τηλεφωνικές επικοινωνίες».

«Όπως και εσείς γνωρίζετε καλύτερα κ. Πρόεδρε, οι μεγαλύτερες εκτροπές γίνονται στο όνομα του Συντάγματος», παρατήρησε ο κ. Λαφαζάνης.

«Να είστε βέβαιος ότι το Σύνταγμα θα τηρηθεί» κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Στο ίδιο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη σε δημοσιογράφους εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας» τόνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και να μην περιοριστεί σε τηλεφωνικές επικοινωνίες. Μάλιστα, εξέφρασε εκ νέου την άποψη ότι οι εκλογές - εξπρές πρέπει να διεξαχθούν το νωρίτερο δυνατό στις 27 Σεπτεμβρίου.

«Πρέπει να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια που προβλέπεται στο Σύνταγμα. Οι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου» είπε συγκεκριμένα, ο κ. Λαφαζάνης.

«Είναι ευθύνη του Προέδρου να ανταποκριθεί στην δημοκρατική πρόσκληση, θα έχει ευθύνη αν δεν το πράξει. Αν δεν το πράξει, θα κάνουμε δηλώσεις που δεν θα θέλαμε να κάνουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι θα περιμένει πρώτα να δει τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις