ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Πώς ψηφίζουμε - Τι αλλάζει στη διαδικασία

Εκλογές 2015: Πώς ψηφίζουμε - Τι αλλάζει στη διαδικασία

Οι βουλευτικές εκλογές της 20ηςΣεπτεμβρίου πλησιάζουν και οι ψηφοφόροι καλό είναι να έχουν υπόψη τους τι το διαφορετικό θα ισχύσει αυτή τη φορά.

Σημαντική αλλαγή είναι αυτή που αφορά τους σταυρούς προτίμησης ή πιο σωστά τη μη χρησιμοποίησή τους.

Στα ψηφοδέλτια της 20ης Σεπτεμβρίου δεν θα μπαίνει σταυρός προτίμησης στους υποψηφίους, δεδομένου ότι εκλέγονται κατά τη σειρά με την οποία αναγράφονται στο συνδυασμό του κόμματος. Αυτό προβλέπεται στην περίπτωση που δεν έχει παρέλθει το απαιτούμενο 18μηνο από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Πάντως σε περίπτωση που κάποιος βάλει σταυρό, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού.

Όπως σημειώνει στη σχετική του εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το σχετικό δικαίωμα.

Οι κάλπες θ’ ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της 20ης Σεπτεμβρίου.

Όσοι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου της χώρας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων δήμων, έχουν τη δυνατότητα ως και το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της 20ής Σεπτεμβρίου να απευθυνθούν στον δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Όσοι από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων και όχι στα δημοτολόγια δήμου της χώρας, μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό που να βεβαιώνει την εγγραφή τους στα μητρώα αρρένων. Τα πιστοποιητικά που θα προσκομίζουν οι ανωτέρω εκλογείς και τα οποία θα εκδίδονται εις διπλούν, φέρουν την κάτωθι ένδειξη: «Εκδίδεται αποκλειστικά για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015».

Τι θα ισχύσει για τους ετεροδημότες

Όσον αφορά τους ετεροδημότες, παρέχεται πλέον η δυνατότητα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 30ή Ιουνίου 2015 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους υπάρχει η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής δεν πρέπει να επιτρέπουν σε εκλογείς που φέρουν την ένδειξη Ε στον βασικό εκλογικό κατάλογο να ψηφίσουν. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πρέπει επίσης να έχουν υπόψη τους ότι για τον υπολογισμό των πραγματικά εγγεγραμμένων κάθε κοινού εκλογικού τμήματος αφαιρούνται οι ετεροδημότες και θεωρούνται εγγεγραμμένοι μόνον όσοι δεν φέρουν την ένδειξη Ε πριν από το όνομά τους.

Σχετικές ειδήσεις