ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντιμπέιτ: «Στρίβειν» δια των παραλείψεων...

Ντιμπέιτ: «Στρίβειν» δια των παραλείψεων...

Αμηχανία και αόριστες απαντήσεις για τις συντάξεις, την ανεργία και το Δημόσιο.

Αναπάντητα ερωτήματα σε εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους άφησε το χθεσινό debate των πολιτικών αρχηγών.

Τα μείζονα και καυτά θέματα του Ασφαλιστικού και των Εργασιακών και ποιά πολιτική θα ακολουθηθεί την επόμενη μέρα με δεδομένη την δέσμευση της χώρας για την εφαρμογή του Μνημονίου 3, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αδιευκρίνιστα.

Περισσότερες απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας διευκρινίζοντας τις δεσμεύσεις του μνημονίου, αλλά και τα «παράθυρα» που παραμένουν ανοιχτά σε μια σειρά θέματα όπως η οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και το ΕΚΑΣ. Με ένα αόριστο... «θα δούμε μελλοντικά» απάντησε για τις συντάξεις ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Β.Μεϊμαράκης, ενώ ο Στ.Θεοδωράκης ζήτησε αυστηρή και επαναλαμβανόμενη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως χρειάζονται και άλλες απολύσεις!

«Παράθυρο» για ΕΚΑΣ και Συμβάσεις.

Αναλυτικά, στην ενότητα «οικονομία - ανάπτυξη – ανεργία», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:

«Η συμφωνία είχε και ορισμένους αναγκαίους συμβιβασμούς. Ωστόσο μέσα από μια σκληρή διαπραγμάτευση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ κατάφερε και υλοποίησε τον νόμο για 100 δόσεις, μέτρο που αξιοποίησαν 1 εκατ. άνθρωποι με την προ-ρύθμιση. Επίσης υλοποίησε τη δέσμευση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και πάνω από 350.000 συμπολίτες μας έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε επίδομα σίτισης, σε δωρεάν ρεύμα και επιδότηση ενοικίου. Επίσης κατάφερε να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μην καταργήσει το ΕΚΑΣ».

Θα δούμε...

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφερόμενος στο θέμα των συντάξεων, ανέφερε: «Θα δούμε μελλοντικά, μετά από δύο χρόνια, αν μπορούμε να συζητήσουμε θέμα συντάξεων», αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως αν μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε μειώσεις, θα εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή θα αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα.

Ο Β.Μεϊμαράκης ερωτηθείς αν μπορεί να υποσχεθεί κάτι για το ασφαλιστικό στους πολίτες, απέφυγε μια ευθεία απάντηση λέγοντας: «Εγώ δεν είμαι εδώ για να δώσω υποσχέσεις και δεν θα το κάνω. Για να υπάρξουν λύσεις, πρέπει πρώτα να υπάρξουν επενδύσεις που διώχνει ο κ. Τσίπρας, δεύτερον να βρούμε την αδήλωτη και μαύρη εργασία με ελέγχους που δεν θέλει ο κ. Τσίπρας να βρει τους μηχανισμούς για να κάνει».

Ιδιωτικό...το δημόσιο

«Το δημόσιο πρέπει να εξυπηρετεί τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο Στ.Θεοδωράκης. Στην ερώτηση για τις προσλήψεις των καθαριστριών και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ο Στ. Θεοδωράκης απάντησε:

«Το δημόσιο δε μπορεί να είναι ένα παιχνίδι με κουτάκια για το κάθε κόμμα και τον κάθε αρχηγό. Χρειάζεται μια γενική θεώρηση. Εμείς λέμε αυστηρή αξιολόγηση των υπαλλήλων. Αξιολόγηση όμως και των δομών, που δεν έκανε η ΝΔ και αξιολόγηση πάνω από όλα της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου. Το Δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τον ιδιωτικό τομέα και τους υπόλοιπους πολίτες. Δε γίνεται γιατί δεν τολμούν τα κόμματα, καθώς έχουν το δημόσιο για αποκούμπι των κομματικών στελέχη τους, να κάνουν αξιολόγηση. Εμείς όμως θα την επιβάλουμε».

Σχετικές ειδήσεις