ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Liberation για Τσίπρα - Ολάντ: Μεταξύ τους είναι κάτι σοβαρό

Liberation για Τσίπρα - Ολάντ: Μεταξύ τους είναι κάτι σοβαρό

Την ιδιαίτερη σχέση Τσίπρα - Ολάντ βάζει σήμερα στο «μικροσκόπιο» με άρθρο της και εν όψει της σημερινής άφιξης του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα, η Γαλλική εφημερίδα Liberation, η οποία αναρωτιέται με νόημα: «Είναι ο Ολάντ και ο Τσίπρας οι καλύτεροι σύμμαχοι του κόσμου;».

Το άρθρο έχει τίτλο «Ολάντ - Τσίπρας, μια σχέση ειδική» και στο κείμενο επισημαίνεται πως πριν τον Φρανσουά Ολάντ μόνο οι Ντε Γκωλ, Άιζενχάουερ, Μπους και Σαρκοζί είχαν το προνόμιο να απευθύνουν ομιλία στην ελληνική Βουλή, ενώ σύμβουλος του προέδρου αναφερόμενος στις σχέσεις των δυο αντρών τονίζει: «Μεταξύ τους είναι σοβαρό».

Η Liberation αναφέρει ότι η ρητορική του Έλληνα πρωθυπουργού ικανοποιεί την αριστερή πτέρυγα του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος αλλά απειλεί τη «ρεαλπολιτίκ» του Ολάντ: «απόρριψη λιτότητας, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, μορατόριουμ στην αποπληρωμή χρέους, αύξηση κατώτατου μισθού, εθνικοποιήσεις..... μια υπενθύμιση για το τι θα μπορούσε να είναι πραγματικά "αριστερό"».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τους δυο ηγέτες ως «πολιτικά ζώα» και επισημαίνει πως η πρώτη τους συνάντηση το Φεβρουάριο πήγε αρκετά καλά, ενώ συμπληρώνεται πως: «Δε δείχνουν τα συναισθήματά τους. Από την αρχή υπήρχε σεβασμός και από τις δύο πλευρές. Τα πάνε αρκετά καλά χωρίς να μοιράζονται το ίδιο ιδεολογικό πλαίσιο».

Επίσης όπως αναφέρει ο αρθρογράφος υπάρχει μεγαλύτερη εγγύτητα μεταξύ Τσίπρα και γαλλικής αριστεράς και του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Και ο Ολάντ είναι ο πρόεδρος της γαλλικής αριστεράς. H πιρουέτα είναι τολμηρή.

Σχετικές ειδήσεις