ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας - Νταβούτογλου: Δεν θα επωμιστούν Τουρκία και Ελλάδα ολόκληρο το βάρος του προσφυγικού

Τσίπρας - Νταβούτογλου: Δεν θα επωμιστούν Τουρκία και Ελλάδα ολόκληρο το βάρος του προσφυγικού

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν αμέσως μετά την συνάντησή και την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους στην Άγκυρα, οΑλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου- Αναπάντητες άφησε ο Έλληνας πρωθυπουργός τις προκλητικές δηλώσεις περί παραβιάσεων και από τις δύο πλευρές.

Οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργικών συμβουλίων της Ελλάδας και της Τουρκίας την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στην Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε πως, δεν θα επωμιστεί η Τουρκία και η Ελλάδα ολόκληρο το βάρος του προσφυγικού και πως είναι πρόβλημα ολόκληρου του κόσμου.

«Δεν θα επωμιστεί η Τουρκία, ούτε η Ελλάδα το προσφυγικό», είπε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε: «Δεν είναι θέμα της Τουρκίας και της Ελλάδας μόνο και δεν θα το επωμιστούν η Τουρκία και η Ελλάδα μόνο».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να προσφέρει πολλά, ενώ πρόκειται να ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα ο ίδιος αναγνώρισε την ελληνική στήριξη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα η ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα ενισχυθεί.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το προσφυγικό δεν πρόκειται να λυθεί με τρόπους καταστολής ενώ συμπλήρωσε, «Αυτή την στιγμή 2,5 εκατ. πρόσφυγες στην Τουρκία και άλλοι τόσοι σε Λίβανο-Ιορδανία περιμένουν να περάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από την Άγκυρα

Για να αντιμετωπιστεί συνολικά το προσφυγικό θα πρέπει πρώτα να λυθεί το Συριακό, είναι το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από το ταξίδι στην Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως , θα πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ που να οδηγεί στον περιορισμό των ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε κατά την συνάντηση των δυο προθυπουργών, διμερής ελληνοτουρκική συνεργασία και συντονισμός με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών.

Στο «τραπέζι» και το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με τον ομόλογο του και το θέμα των παραβιάσεων, αναφέροντας τις παράνομες διελεύσεις των τουρκικών μαχητικών μέσα από το FIR Αθηνών, αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που μπαίνουν εντός των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «Στόχος να βρούμε λύσεις για την ασφάλεια και την συνεργασία στο Αιγαίο». Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναφορικά με τις παραβιάσεις απάντησε μάλλον αρνητικά, καθώς υπογράμμισε «Δεν θα πρέπει να κάνουμε παραβιάσεις ένθεν και ένθεν και αντί να αλληλοκατηγορούμαστε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα αλληλεγγύης», λέγοντας στην ουσία πως και τα ελληνικά μαχητικά παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Κάτι που άφησε... ασχολίαστο ο Έλληνας πρωθυπουργός, αγνοώντας πως εκείνη ακριβώς τη στιγμή, τουρκικά μαχητικά επιδίδονταν ξανά στο «αγαπημένο τους χόμπι».

Μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ της ακτοφυλακής Ελλάδας και Τουρκίας

Συγκεκριμένα μέτρα για την Ελληνοτουρκική συνεργασία στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, όπως ο μηχανισμός μεταξύ της ακτοφυλακής των δύο χωρών και ο μηχανισμός που θα συσταθεί με τη συμμετοχή σχετικών υπουργείων των δύο χωρών, ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Άγκυρα.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν επίσης ότι τον προσεχή Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η 4η σύνοδος του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ανοιχτά θέματα» στις διμερείς σχέσεις, ενώ ως προς το προσφυγικό σημείωσε ότι «αν δεν βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Συρίας, ό,τι και να κάνουμε δεν θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα».

Ως προς τις διαπραγματεύσεις ΕΕ Τουρκιας, ο Πρωθυπουργός είπε πως η ελληνική πλευρά βλέπει θετικά το άνοιγμα των κεφαλαίων, αλλά σημείωσε: «Να μην κλείσουν αυτά εύκολα και στο πόδι. Να ανοίξουν και να εκπληρωθούν οι όροι».

Ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι οι σημερινές συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε τέσσερις άξονες για την ανάπτυξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πρώτον τη δημιουργία θετικής ατζέντας για την ανάπτυξη των τουριστικών, εμπορικών, ενεργειακών και επενδυτικών σχέσεων, δεύτερον την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τις μειονότητες, το Αιγαίο και το Κυπριακό, τρίτον την κοινή Ελληνοτουρκική στάση για το μέλλον της Ευρώπης και τέταρτον τη συνεργασία για περιφερειακά και διεθνή θέματα όπως τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή.

Ως προς το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «δεν πρέπει να ρίχνει κανείς το βάρος του προβλήματος στους ώμους της Τουρκίας και της Ελλάδας

Τσίπρας στην «Χουριέτ»: Να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους αδίστακτους διακινητές

Ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», σημειώνει ότι η επίσκεψή του «αποτελεί ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους αδίστακτους διακινητές που ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές και παράλληλα μια ευκαιρία για εκκίνηση μιας ειλικρινούς και σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας, προκειμένου να βρούμε τρόπους για εφαρμογή της διμερούς μας συμφωνίας επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Τουρκίας-ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό μηχανισμό επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε τρίτες χώρες».

Ερωτηθείς για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ο κ. Τσίπρας λέει ότι «χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή και σύγχρονη πολιτική για τις ανάγκες όλων των συνιστωσών της μειονότητας, στον εκπαιδευτικό και θρησκευτικό τομέα. Είδαμε την Τουρκία να κάνει θετικά βήματα σε σχέση με τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλα».

Τέλος αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρωθυπουργός ότι «η Τουρκία πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά την προοπτική που δημιουργήθηκε στο νησί. Πρέπει να επιτρέψει οι δύο κοινότητες να βρουν δίκαιες λύσεις για το μέλλον μιας ελεύθερης, επανενωμένης Κύπρου, που θα κατοχυρώνουν την ασφάλεια ολόκληρου του λαού του νησιού, χωρίς προστάτες και εγγυητές».

Σχετικές ειδήσεις