ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Επικίνδυνη επιλογή το ξεπούλημα επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας

Τσίπρας:  Επικίνδυνη επιλογή το ξεπούλημα επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας
«Νέο σχέδιο επιθετικής κοινωνικής κατεδάφισης» με «νέες περικοπές...

«Νέο σχέδιο επιθετικής κοινωνικής κατεδάφισης» με «νέες περικοπές επιδομάτων, μισθών και εισοδημάτων, διάλυση της κοινωνικής προστασίας, απολύσεις στο δημόσιο τομέα και ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ» χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνάντηση του προεδρείου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που συνεδρίασε την Τρίτη στην Αθήνα.

Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την κατάσταση της χώρας μας, όπως διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αλλά και τον εναλλακτικό δρόμο που προτείνει η Αριστερά για έξοδο από την κρίση όλων των χωρώεπν, οι οποίες αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Κεντρικό στοιχείο του νέου πακέτου είναι το ξεπούλημα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και της περιουσίας του δημοσίου. Πρόκειται για μία επικίνδυνη επιλογή, η οποία σιγά-σιγά θα αρχίσει να τροφοδοτεί τις ορέξεις και να ακούγεται ότι τα 50 δισ μπορεί να πολλαπλασιαστούν.

Ήδη ακούγονται από επίσημα χείλη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελλάδα εφόσον έχει μία τόσο σημαντική δημόσια περιουσία - δεν είναι μόνο οι δημόσιοι οργανισμοί κοινής ωφέλειας, είναι και ο φυσικός πλούτος, είναι οι ορυκτοί πόροι, είναι οι δυνατότητες που έχει σε ηλιακή ενέργεια, σε αιολική ενέργεια - γιατί να μην προχωρήσει σε μία διαδικασία ευρύτατης εκποίησης ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ το χρέος της».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η λύση που προτείνει η Αριστερά είναι η «επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους», που αποτελεί και τον «εναλλακτικό δρόμο» και η οποία είναι επιβεβλημένη και αφορά όχι μόνο την χώρα μας, αλλά και όλα τα κράτη που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα χρέους.

Η πρόταση υποστηρίζει τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και βελτίωση των όρων αποπληρωμής, καθώς και διαφορετική αναπτυξιακή πολιτική, «προσανατολισμένη στις ανάγκες των πολλών, στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι στην ακόρεστη διάθεση των αγορών για κέρδη».

Επίσης, καταδίκασε την αστυνομική βία στα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργίας της περασμένης εβδομάδας.

Τόνισε, τέλος, ότι οι συγκεντρώσεις των Ελλήνων στις πλατείες αποτελούν «την εμπροσθοφυλακή, την ομάδα κρούσης προς όφελος και για λογαριασμό όλων των λαών», καθώς «δίνουν μια μάχη και για λογαριασμό των Ιταλών, των Γάλλων, των Γερμανών, των Ισπανών, των Πορτογάλων, των Ιρλανδών».