ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

Άγρια κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

Η πρώτη κόντρα Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι γεγονός και αφορά τις τηλεοπτικές άδειες - Κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρέθηκαν σε θέσεις μάχης, μεαφορμή τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, βάσει της οποίας αυξάνεται,από 7 σε 9,ο αριθμός των μελών της του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο θα επιφορτιστεί με τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. «Πέρασε» τελικά η τροπολογία.

Πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης - «Λάδι στη φωτιά» η τροπολογία Παππά για αύξηση των μελών του ΕΣΡ - «Ο Κυριάκος παίζει το παιχνίδι των νταβατζήδων», λένε στο Μαξίμου - «Γύφτικο παζάρι οι άδειες», λένε στη ΝΔ

Κι ενώ προγενέστερα ο ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν ότι θα εξασφάλιζε την απαραίτητη συναίνεση της ΝΔ για το ζήτημα του ΕΣΡ, ενόσω στα πράγματα βρισκόταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ώστε να μπει για πρώτη φορά τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να πληρώσουν επιτέλους οι γνωστοί «νταβατζήδες» καναλάρχες αυτά που τους αναλογούν, τα πράγματα φαίνεται ότι λάμβαναν τελείως διαφορετική τροπή.

Από τη μια πλευρά, κυβερνητικοί κύκλοι κατηγορούν πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να μπλοκάρει τη διαδικασία χορήγησης των νέων ραδιοτηλεοπτικών αδειών, για λόγους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Στο Μαξίμου μάλιστα, αφήνουν υπονοούμενα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «παίζει» το παιχνίδι συγκεκριμένων καναλαρχών.

Από την άλλη, η ΝΔ αντικρούει τις αιτιάσεις της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας, διά στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της, του Νίκου Δένδια, ότι «η συγκυβέρνηση μετέτρεψε την προσπάθεια οικοδόμησης συναίνεσης σε “γύφτικο παζάρι” του αισχίστου είδους».

Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει ξεκάθαρα σε όλους τους τόνους ότι όχι μόνον θα καταψηφίσει την τροπολογία για την αύξηση των μελών του ΔΣ του ΕΣΡ από 7 σε 9, αλλά κατέθεσε και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και παράλληλα προανήγγειλε ότι δεν συναινεί στην κυβερνητική προσπάθεια.

Και κάπως έτσι, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με 165 ψήφους υπέρ, 86 κατά και 19 παρών, η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που προβλέπει τη διεύρυνση της σύνθεσης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, από επτά στα εννιά μέλη.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ, όπως αναμενόταν, καταψήφισαν ΝΔ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Από την πλευρά τους, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».

Στο μεταξύ, κύκλοι της ΝΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά που την κατηγόρησε για κωλυσιεργία, καλώντας την να συναινέσει στην τροπολογία ώστε η Βουλή να αποφασίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι: «Η ΝΔ εμμένει στην αλλαγή του νόμου και κατά συνέπεια στην αύξηση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ».

Νωρίτερα, οι δύο πλευρές βρέθηκαν σε θέσεις μάχης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, έδωσε ένα σαφές δείγμα των προθέσεων του κόμματος καταγέλλοντας την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την προσπάθεια οικοδόμησης συναίνεσης σε «γύφτικο παζάρι του αισχίστου είδους».

«Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει Πολωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας χθες, Δευτέρα (18/01/2016), προαναγγέλλοντας ότι η ΝΔ θα βάλει «φρένο» στις προσπάθειες του Νίκου Παππά να αποκτήσει «υπερεξουσίες» επί του ζητήματος της χορήγησης των αδειών.

Επίθεση Παππά: Νέα ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες αν δεν συναινέσει η ΝΔ

Ευθύνες στη ΝΔ για την καθυστέρηση στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών καταλογίζει ο υπουργός Επικρατείας.

«Αν συναινέσει η Ν.Δ., η Βουλή θα αποφασίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Διαφορετικά η κυβέρνηση θα φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας με δημοσιογράφους, λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλή επί της τροπολογίας για το ΕΣΡ.

Ο κ. Παππάς κάλεσε την Ν.Δ. να συναινέσει στην τροπολογία, ενώ επεσήμανε ότι με την ως τώρα στάση της «κωλυσιεργεί».

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η υποχρέωση για διεξαγωγή διαγωνισμού απορρέει από τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Παππάς η Ν.Δ. υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός διότι «η αγορά χωράει άπειρα κανάλια».

Συνεχίζοντας την κριτική του ο υπουργός Επικρατείας κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι προφασίζεται υποτιθέμενες υπερεξουσίες της κυβέρνησης σε σχέση με το διαγωνισμό παρόλο που η μοναδική απόφαση που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης είναι ο αριθμός των αδειών.

Την καλεί δε να αποδείξει ότι «δεν παίζει το παιχνίδι συγκεκριμένων συμφερόντων».

«Εάν παρόλη την κίνηση καλής θέλησης από μεριάς μας η ΝΔ δεν συναινέσει είναι προφανές ότι επιλέγει να κάνει μεγάλη αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους που εκθέτει τη χώρα διεθνώς» λέει ο κ. Παππάς κλείνοντας.

Σχετικές ειδήσεις