ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Grexit: Ποιο ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης για έκδοση νομίσματος και προμήθεια τροφίμων

Grexit: Ποιο ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης για έκδοση νομίσματος και προμήθεια τροφίμων

Μυστική ομάδα ειδικών αποστολών είχε συστήσει ο Αλέξης Τσίπρας, οι οποίες είχαν επαφές με τη Μόσχα και με χώρες της Λατινικής Αμερικής και προετοίμαζαν το έδαφος για έκδοση νέου νομίσματος, εάν η χώρα βρισκόταν εκτός ευρωζώνης, υποστηρίζει δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ Η ΧΩΡΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ – ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΡΕΦΟΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στις τάξεις της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς «κυοφορούνταν» πληθώρα σχεδίων Β.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών, στο πλαίσιο προετοιμασίας για την έξοδο από το ευρώ.

Μεταξύ των αποστολών ήταν η διάπραγματευση με τη Μόσχα για το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής, εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά εν αγνοία του Γιάνη Βαρουφάκη.

Αυτή η ομάδα καλούνταν να χειριστεί το πώς θα πληρώνονταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί και συντάξεις) στο σενάριο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε προτείνει επανειλημμένως τη χρήση παράλληλου συστήματος πληρωμών.

Το σχέδιο απορρίφθηκε ωστόσο, διότι εκτιμήθηκε ότι οι συνταξιούχοι θα αντιδρούσαν πολύ έντονα στην προοπτική πληρωμής τους με IOUs. Τότε, σε πολύ προκαταρκτικό επίπεδο, επικράτησε η σκέψη να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά σε ευρώ που φυλάσσονταν στο Νομισματοκοπείο (μη εγκεκριμένα προς κυκλοφορία από την ΕΚΤ).

Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, γινόταν και προετοιμασίες για να εκδοθεί νέο νόμισμα.

Είχαν γίνει δύο ταξίδια, σε δύο διαφορετικές ηπείρους, για επίσκεψη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έκδοση νομισμάτων.

Από τα ταξίδια προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον έναν μήνα από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή μέχρι να κυκλοφορήσει νέο νόμισμα.

Με βάση το δημοσίευμα της «Καθημερινής», είχαν γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, για να συναφθούν συμφωνίες προκειμένου να διασφαλιστεί η προμήθεια καυσίμων και μοσχαρίσιου κρέατος.

Οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές, έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων, που βρίσκονταν ούτως ή άλλως σε πρώιμη φάση.

Ο κ.Τσίπρας φαίνεται πως είχε φοβηθεί την αποχώρηση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης και ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε οικουμενική χωρίς τη συμμετοχή του και την πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης.

Τι έγινε πριν την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα capital controls

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο παρασκήνιο πριν εκδοθεί η ΠΝΠ για την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Όπως σημειώνεται, ο κ. Τσίπρας εξοργίστηκε όταν συνειδητοποίησε ότι στο προσχέδιο της ΠΝΠ δεν υπήρχε πρόβλεψη για το ποσό το οποίο θα μπορούσαν να αποσύρουν οι συνταξιούχοι κάθε εβδομάδα.

Σχετικές ειδήσεις