ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα το κείμενο Συμπερασμάτων - Στις 6 Μαρτίου νέα έκτακτη με την Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα το κείμενο Συμπερασμάτων - Στις 6 Μαρτίου νέα έκτακτη με την Τουρκία

Το τελικό κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου θα εκδοθεί σήμερα και θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό και τις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας. Τo κείμενο συμπερασμάτων εγκρίνεται ομόφωνα.

Στο κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό, η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο. (μονομερείς ενέργειες, μετεγκατάσταση, συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας).

Παρότι το κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό κρίνεται ικανοποιητικό, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα.

Η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου έκτακτη σύνοδος κορυφής, με την συμμετοχή και της Τουρκίας. Μέχρι τότε, δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα των συνόρων θα διατηρηθεί το σημερινό στάτους. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική, καθώς δίνει τα περιθώρια αποτελεσματικής διαχείρισης του προσφυγικού εάν εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας με την συμμετοχή και του ΝΑΤΟ.

Σήμερα η Ελλάδα θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει έγκριση για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων.

Σχετικές ειδήσεις