ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας κρύβεται πίσω από τη Μέρκελ: «Άλλο Ειδομένη, άλλο Βουδαπέστη»

Ο Τσίπρας κρύβεται πίσω από τη Μέρκελ: «Άλλο Ειδομένη, άλλο Βουδαπέστη»

Στη Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του για να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς φαίνεται πως στις Βρυξέλλες υπολογίζουν περισσότερο τη γνώμη των χωρών του Βίσεγκραντ παρά αυτής που είναι έτοιμη να βουλιάξει, υποδεχόμενη πρώτη τα καραβάνια των προσφύγων στην Ευρώπη -Το ύποπτο «παιχνίδι» και η στήριξη του Βερολίνου για το προσφυγικό - Οι χώρες των Βαλκανίων έκαναν εκ των πραγμάτων «τη βρόμικη δουλειά» για τους Γερμανούς;

Και όχι μόνο η Ελλάδα υποδέχεται τους πρόσφυγες, αλλά σκύβει το κεφάλι, συμφωνώντας στον παράλογο εγκλωβισμό τους στη χώρα μας που καταρρέει τόσο από την οικονομική, όσο και από την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Και κάπως έτσι το Μαξίμου μάς κάνει να νιώθουμε και υποχρεωμένοι να πούμε «ευχαριστώ» για τις δηλώσεις στήριξης που έρχονται από το Βερολίνο…

«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη και - χάρη στην ευρωπαϊκή στήριξη - όλο και περισσότερο σε θέση να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ειδομένη, και η στάση της δεν μπορεί κατά καμία έννοια να συγκριθεί με αυτήν της Ουγγαρίας το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και επανέλαβε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για μια λύση βιώσιμη για ολόκληρη την Ευρώπη».

Εκτίμησε δε ότι το τουρκικό σχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει αποφασιστικό βήμα προς μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική.

«Δεν μπορούν να συγκριθούν (Ειδομένη και Βουδαπέστη). Στη Βουδαπέστη το θέμα ήταν να αποτραπεί μια σοβαρή ανθρωπιστική έκτακτη κατάσταση, η οποία είχε δημιουργηθεί, διότι η Ουγγαρία δεν κατέβαλε προσπάθεια να βοηθήσει ανθρωπιστικά τους ανθρώπους, αλλά τους εμπόδιζε να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τα εισιτήρια τρένου που ήδη είχαν αγοράσει. Σήμερα έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Η Ελλάδα είναι πρόθυμη και - χάρη στην ευρωπαϊκή στήριξη - όλο και περισσότερο σε θέση να βοηθήσει τους πρόσφυγες», συνέχισε ο Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι «οι εικόνες που βλέπουμε από την Ειδομένη, με κακό καιρό και λασπωμένο έδαφος, δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο, ωστόσο η Ελλάδα είναι όλο και περισσότερο πρόθυμη και σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Αναφέρθηκε δε σε καταλύματα που δημιούργησε η Ελλάδα, για τα οποία θα λάβει και ευρωπαϊκή στήριξη.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε επισήμανε ότι μια μεγάλη διαφορά είναι ότι «σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Ειδομένη υπάρχουν καταλύματα με σημαντικά καλύτερες υποδομές, τα οποία προσφέρθηκαν στους πρόσφυγες, αλλά η διάθεσή τους να μεταφερθούν εκεί με ελληνική βοήθεια δεν είναι πάντα πολύ μεγάλη».

Ο κ. Πλάτε αποκάλυψε ακόμα ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ πλησίασε τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, «τον πήρε στην άκρη και του είπε: "Πες μας τι βοήθεια χρειάζεστε ακριβώς", ενώ ο Έλληνας υπουργός απάντησε ότι θα στείλει σχετική λίστα.

«Πάνω σε αυτή τη βάση θέλουμε πολύ γρήγορα να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της υποχρέωσης, η οποία και κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι της δική της, κατά τρόπο ώστε να μην εγκαταλειφθεί η Ελλάδα, αλλά και να βελτιωθεί η κατάσταση για τους πρόσφυγες το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε ο κ. Πλάτε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε επίσης ότι οι άνθρωποι στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων βρίσκονται σε δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η συνολική κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι νωρίτερα, ενώ και η στάση της Ελλάδας σε αυτό είναι διαφορετική.

«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Προσφέρονται καταλύματα που δεν χρησιμοποιούνται πλήρως, αλλά μόλις σήμερα άκουσα ότι εκατοντάδες άνθρωποι ξεκίνησαν από την Ειδομένη προς αυτά τα πολύ καλύτερα καταλύματα», υπογράμμισε και επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση «εργάζεται για μια λύση βιώσιμη για ολόκληρη την Ευρώπη και για μια λύση η οποία θα ακολουθεί ακριβώς αυτή την ανθρωπιστική προσέγγιση, να καταστήσει νόμιμη την παράνομη μετανάστευση».

Είναι για αυτό απαραίτητο «να φυλάξουμε πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα, να καταπολεμήσουμε τους διακινητές και να μειώσουμε τον αριθμό των παράνομων μεταναστών, τόσο ώστε να μπορούμε να μπούμε σε νόμιμη κατανομή», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι υπάρχει τώρα ένα σχέδιο στο τραπέζι, το οποίο, αν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να σημάνει το αποφασιστικό βήμα προς μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική.

«Η τουρκική πρόταση θα ισχύει από τη στιγμή της συμφωνίας και θα αφορά όσους έρθουν από τότε και μετά στην Ελλάδα»

«Η τουρκική πρόταση θα τεθεί σε ισχύ από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ενώ θα αφορά τους ανθρώπους οι οποίοι θα φθάνουν από τότε και μετά παρανόμως στην Ελλάδα», διευκρίνισε επίσης ο Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην προοπτική όσων βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Δεν θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Υπάρχει μια πολύ περιεκτική τουρκική πρόταση, επί της οποίας συζητούνται τα διάφορα σημεία και αυτή θα ισχύει, λογικά, από τη στιγμή που θα υπάρχει ευρωπαϊκή και τουρκική απόφαση», δήλωσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν, από τη στιγμή που θα ισχύει η συμφωνία όσοι βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος μπορούν να ελπίζουν σε κάποια «ειδική ρύθμιση» όσον αφορά στη διαδικασία ασύλου, δήλωσε: «Πρόθεση τουλάχιστον της τουρκικής πρότασης – της οποίας τα βασικά σημεία έχουμε χαιρετίσει - ήταν η λύση να ισχύει από τη στιγμή που θα έχει αποφασιστεί και για τους ανθρώπους οι οποίοι από τότε ξεκινούν παρανόμως από την Τουρκία με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά».

Γι’ αυτόν το λόγο, προσέθεσε, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτέλεσε «μεγάλο θέμα» η στήριξη της Ελλάδας, «με στόχο να μπορεί να προσφερθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ανθρώπινη στέγαση και παραμονή στην Ελλάδα».

Αυτό το ζήτημα, κατέληξε, θα απασχολήσει και το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Βερολίνο κατά Πρόέδρου Σκοπίων

Παράλληλα, τις κατηγορίες του προέδρου των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ ότι η χώρα του «πληρώνει τα σφάλματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ότι, αν δεν είχε κλείσει τα σύνορά της, «θα είχε γεμίσει τζιχαντιστές», απέρριψε η γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας την οικονομική και πολιτική βοήθεια που λαμβάνουν τα Σκόπια τόσο από την ΕΕ, όσο και από τη Γερμανία, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας σε ευρωπαϊκό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών ασφαλείας.

«Από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας η γερμανική κυβέρνηση εργάστηκε σθεναρά για τη σταθερότητα της περιοχής. Στηρίζουμε ρητά, ενεργά και συγκεκριμένα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτή η αλληλεγγύη που έχουμε με αυτές τις χώρες και τους ανθρώπους τους δεν αντικατοπτρίζεται μόνο σε περιεκτικά προγράμματα, μέσω των οποίων φέρνουμε τις χώρες των Δ. Βαλκανικών κοντά στην ΕΕ - διότι είναι απολύτως σαφές ότι αυτή η σταθεροποίηση και υπέρβαση της εύθραυστης κατάστασης αυτής της περιοχής έχει σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάιμπερτ και αναφέρθηκε στα 664 εκατ. ευρώ που διαθέτει η ΕΕ στα Σκόπια για την περίοδο 2014-2020, αλλά και στην πρωτοβουλία της καγκελαρίου το 2014 να θεσπίσει τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, «όχι ως μια μεμονωμένη διοργάνωση, αλλά ως διοργάνωση η οποία συνεχίζεται κάθε χρόνο από άλλους Ευρωπαίους εταίρους, με θέμα ακριβώς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών της περιοχής και τη συνεργασία σε συγκεκριμένα προγράμματα».

Γνωρίζουμε ότι «οι χώρες των Δ. Βαλκανίων και ειδικά τα Σκόπια έχουν επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των προσφύγων οι οποίοι πέρασαν από τη χώρα», παραδέχθηκε ο Ζάιμπερτ, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτής της κρίσης η ΕΕ διέθεσε στην ΠΓΔΜ συνολικά 52 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του κ. Ιβάνοφ στην εφημερίδα «Bild» σχετικά με τα θέματα ασφάλειας που υποχρέωσαν τη χώρα του να κλείσει τα σύνορά της, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε δήλωσε ότι «δεν κατανοεί την κατηγορία» και σημείωσε ότι οι γερμανικές αρχές ασφάλειας συνεργάζονται στενά και σε κλίμα εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους τους, ειδικά δε σε θέματα τρομοκρατίας.

«Αυτό αφορά βεβαίως κυρίως τις χώρες που βρίσκονται στη διαδρομή μεταξύ Συρίας και Γερμανίας – και τα Σκόπια», διευκρίνισε ο κ. Πλάτε και υπενθύμισε ότι τα Σκόπια από την 1.4.2014 συμμετέχουν στο «Focal Point Travellers» της Europol, το οποίο ασχολείται ειδικά με ξένους μαχητές και έχει μάλιστα ήδη προωθήσει στοιχεία μέσω αυτού του διαύλου. Επισήμανε ωστόσο ότι η ανταλλαγή πληροφοριών πρέπει να γίνεται πάντα βάσει των νομικών κανόνων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων από γερμανικές αρχές προς αρχές του εξωτερικού, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «έτσι όπως διατυπώνεται η κατηγορία στη συνέντευξη, δεν είναι άμεσα κατανοητή».

Υπάρχει και η άλλη άποψη: Η Μέρκελ αντιτίθεται στο κλείσιμο της μεταναστευτικής οδού των Βαλκανίων, αλλά επωφελείται απ' αυτή

Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ επισήμως να καταφέρεται εναντίον του «μονομερούς» κλεισίματος της οδού των Βαλκανίων, ωστόσο το κλείσιμο αυτό εξυπηρετεί την καγκελάριο, σε μια στιγμή που η αμφισβητούμενη μεταναστευτική πολιτική της υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει την Κυριακή μια εκλογική ήττα.

Η συντηρητική ηγέτης δεν έχει σταματήσει, παρά την άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο αιτούντων άσυλο, να επικαλείται τις ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές «αξίες» για να εξηγήσει την πολιτική της και να καταγγείλει την απόφαση χωρών των Βαλκανίων να κλείσουν την οδό που οδηγεί τους μετανάστες από την Ελλάδα στη Γερμανία.
Όμως, σε μια ένδειξη ότι το σφράγισμα των συνόρων στην πραγματικότητα δεν δυσαρεστεί τις αρχές του Βερολίνου, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ εξέφρασε ανοικτά την ικανοποίησή του για τη μείωση των αφίξεων, παρόλο που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι στην Ελλάδα.

Και εκεί που η Μέρκελ βλέπει εθνικούς εγωισμούς, ο ντε Μεζιέρ εγκωμιάζει την αρχή μιας ευρωπαϊκής λύσης που πρέπει να μονιμοποιηθεί με τη συμφωνία που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

«Ο καιρός του "αφήνετέ τους να περνούν" έχει παρέλθει και αυτό πλέον σε συντονισμένη ευρωπαϊκή βάση», δήλωσε χθες Πέμπτη (10/3) στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας:

«Ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στη Γερμανία είναι χαμηλός, εδώ και μερικό καιρό είναι το ένα δέκατο των αριθμών του περασμένου φθινοπώρου. Εργαζόμαστε ώστε αυτό να παραμείνει έτσι».

«Κυνισμός»

Μολονότι είναι αλήθεια ότι το Βερολίνο κατέγραψε «μόνο» 61.428 αφίξεις το Φεβρουάριο, 33% λιγότερες από τις 92.000 του Ιανουαρίου, είναι επίσης αλήθεια ότι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που θέλουν να πάνε στη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη παραμένουν αποκλεισμένοι στην Ελλάδα…

Οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι δεν χρειάζονταν κάτι περισσότερο για να καταγγείλουν τον «κυνισμό» της κυβέρνησης.

«Πρέπει αληθινά να το πούμε, είναι κυνισμός όταν χαίρεσαι επειδή υπάρχουν λιγότεροι πρόσφυγες και ταυτόχρονα επικρίνεις το κλείσιμο της οδού των Βαλκανίων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λουίζ Άμτσμπεργκ, εκπρόσωπος των Πρασίνων για την προσφυγική πολιτική.

Αυτή η «αντίφαση» υφίσταται εδώ και μήνες, λέει η Άμτσμπεργκ, καθώς το Βερολίνο περιορίζει λίγο-λίγο την πρόσβαση στο άσυλο για ορισμένες χώρες, στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες στην Αυστρία.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ επισήμανε επίσης τη γερμανική αμφισημία.

«Διαπιστώνουμε μια περίεργη αντίφαση ανάμεσα σ' αυτό που λέει η κυβέρνηση και σ' αυτό που συμβαίνει στα σύνορα. Το Βερολίνο λέει από τη μια πλευρά πως τα σύνορα παραμένουν ανοικτά για τους πρόσφυγες, αλλά από την άλλη εδώ και κάποιο καιρό υπάρχουν περιορισμοί για να περάσει κανείς τα γερμανικά σύνορα», δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt.

Ο Χορστ Ζέεχόφερ, ο επικεφαλής των Βαυαρών συντηρητικών και πρώτος επικριτής της μεταναστευτικής πολιτικής της Μέρκελ, τελευταία χαμήλωσε ξαφνικά τον τόνο των επικρίσεών του: κατά δική του ομολογία, η Γερμανία είναι «αυτός που κυρίως ωφελείται από τις ενέργειες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης που κλείνουν τις πόρτες τους στους μετανάστες».

Στην Αυστρία, της οποίας η ανακοίνωση περί επιβολής ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων για το 2016 επέφερε το κλείσιμο των Βαλκανίων, διατυπώνονται επίσης ειρωνικά σχόλια περί γερμανικής διπροσωπίας.

«Η Μέρκελ μπορεί να πάρει μια ανάσα»

«Αν κάποιος είναι υπέρ της υποδοχής προσφύγων, όπως η γειτονική μας Γερμανία, έχει τη δυνατότητα να πάει να τους αναλάβει απ' ευθείας από τα κέντρα υποδοχής. Όμως αυτό που δεν γίνεται είναι να λέει ο ένας (υπονοείται η καγκελάριος Μέρκελ) "ας έρθουν" και ο (Γερμανός) υπουργός Εσωτερικών να λέει "η Αυστρία οφείλει να σταματήσει να τους αφήνει να περνούν"», υπογράμμισε πρόσφατα ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Καθώς η Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με την άνοδο των λαϊκιστών της δεξιάς στις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία και την προοπτική των μέτριων επιδόσεων της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στις εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή σε τρία κρατίδια, το κλείσιμο της οδού των Βαλκανίων μπορεί τελικά να εμφανισθεί ως μια καλή είδηση…

«Μολονότι όλο αυτό πάει κόντρα στη βούληση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει ταχθεί κατά του κλεισίματος της οδού των Βαλκανίων (...) η καγκελάριος μπορεί να πάρει μια ανάσα. Η μείωση του αριθμού των προσφύγων ελαφραίνει το φορτίο της CDU πριν από τις περιφερειακές εκλογές», διαπιστώνει η περιφερειακή εφημερίδα Neue Osnabruecker Zeitung.

Εξάλλου, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος, εξέφρασε στην αρχή της εβδομάδας τη λύπη του για το γεγονός ότι οι χώρες των Βαλκανίων έκαναν εκ των πραγμάτων «τη βρόμικη δουλειά στη θέση της Γερμανίας».

Σχετικές ειδήσεις