ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις άξονες της ΝΔ για το φορολογικό

Οι τρεις άξονες της ΝΔ για το φορολογικό

«Εκ των ουκ άνευ», θεωρεί την αλλαγή του φορολογικού μοντέλου της κυβέρνησης, η ΝΔ, που παρουσίασε σήμερα, δια του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας του κόμματος, κ. Γιάννη Βρούτση, τις προτάσεις της για μια εκ βάθρων ανατρεπτική, σε δομές και λειτουργίες παρέμβαση στο φορολογικό σύστημα.

Τα «γαλάζια» στελέχη θεωρούν ουσιαστική προϋπόθεση την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τη μείωση των κινήτρων φοροδιαφυγής, τη δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων -με αυστηρές ποινές και απρόσωπο σύστημα να τις επιβάλλει- για όσους φοροδιαφεύγουν και τη μείωση των περιθωρίων φοροδιαφυγής με έναν εισπρακτικό μηχανισμό, που θα ελαχιστοποιεί την επαφή φορολογούμενου με τις φορολογικές αρχές και θα μεγιστοποιεί τη συμμετοχή της σύγχρονης τεχνολογίας και του κυβερνοχώρου, στην καταγραφή και παρακολούθηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στη Συγγρού μιλούν για Στρατηγικό Σχέδιο Αναμόρφωσης του Φορολογικού Συστήματος και χαράσσουν τρεις κυρίαρχους πυλώνες που στηρίζουν τη φιλοσοφία και λειτουργία της πρότασης για την Επανεκκίνηση του Φορολογικού της Συστήματος.

Οι πυλώνες της πρότασης

• Ο πρώτος πυλώνας, αφορά στην αναγκαία αναπτυξιακή διάσταση για ένα φορολογικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του φορολογικού ανταγωνισμού. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δραστική μείωση των άμεσων και έμμεσων φορολογικών συντελεστών, καθώς και με την ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών για την εκ προθέσεως και κατά σύστημα εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

• Ο δεύτερος πυλώνας, αφορά στην ανατροπή του υφιστάμενου μοντέλου λειτουργίας του φορολογικού μας συστήματος με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε όλα τα πεδία δράσης του υπουργείου Οικονομικών.

• Ο τρίτος πυλώνας, αφορά στη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος, τον πολίτη και την επιχείρηση, που θα οικοδομηθεί μέσα από ένα σταθερό, δίκαιο και απλό φορολογικό περιβάλλον, χωρίς αιφνιδιασμούς που θα ανατρέπουν τον οικογενειακό και επιχειρηματικό προϋπολογισμό. Για το λόγο αυτό προτείνεται ένα μόνο φορολογικό νομοσχέδιο σε ετήσια βάση και ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον 10ετους διάρκειας για τους επενδυτές του εξωτερικού.

«Ο Πυρήνας του νέου συστήματος, θα είναι μια νέα αρχή για όλους μέσω της υποχρεωτικής Ηλεκτρονικής Εθνικής Καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο», σημειώνουν στη ΝΔ.

Οι δραστικές παρεμβάσεις

Η επανεκκίνηση με νέο φορολογικό σύστημα έτσι όπως αποτυπώνεται, σε 14 σελίδες από τον Γιάννη Βρούτση στηρίζεται σε δραστικές αλλαγές και παρεμβάσεις:

• Στη Φορολογία Εισοδήματος Νομικών Προσώπων

• Στη Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων

• Στη Φορολογία Ακίνητης Περιουσίας

• Στις Κυρώσεις και τα Μέτρα κατά της Φοροδιαφυγής

• Καθώς και σε μια δέσμη Ειδικών Προτάσεων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: τη δημιουργία ιστοσελίδας στο Υπουργείο Οικονομικών, που θα περιλαμβάνει την περίληψη των διατάξεων του φορολογικού μας συστήματος –ανά κλάδο-, με στόχο την πληρέστερη πληροφόρηση και διευκόλυνση των ξένων επενδυτών, την κατάργηση του Κ.Β.Σ. και ενσωμάτωση των αναγκαίων διατάξεων σε αντίστοιχες φορολογίες, τον εξοπλισμό των τελωνείων -συνοριακών και εισαγωγής- με σταθερές και κινητές μονάδες ελέγχου (x-ray),την εξίσωση Πετρελαίου Θέρμανσης με Κίνησης για πάταξη λαθρεμπορίου και διαφευγόντων φορολογικών εσόδων, με ταυτόχρονη επιδότηση στη βάση γεωγραφικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό του Φοροεισπρακτικού Μηχανισμού Προληπτικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ).

Στοχευμένοι και οργανωμένοι έλεγχοι στη διακίνηση των προϊόντων, για τον έλεγχο και την είσπραξη του ενδοκοινοτικού ΦΠΑ, την ταχεία εκδίκαση των 165.000 εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που «λιμνάζουν» στα Διοικητικά Δικαστήρια, την κατάργηση των Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και υπαγωγή των υποθέσεων προς συμβιβασμό στο θεσμό της Διαιτησίας κλπ.