ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική Novartis - Γαια πυρί μιχθήτω: O ακήρυχτος πόλεμος και η επόμενη μέρα

Προανακριτική Novartis - Γαια πυρί μιχθήτω: O ακήρυχτος πόλεμος και η επόμενη μέρα

Προανακριτική Novartis | Ειδήσεις: Η προανακριτική ήταν μόνο η αρχή - Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα για το πολιτικό σκηνικό - Τα ξημερώματα της Πέμπτης (22/02), στις 5:40, η Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από μια πολύωρη και άκρως ταραχώδη συνεδρίαση υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ή ποινικών ευθυνών στο σκάνδαλο Novartis.

«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ - ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΟ... ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ - ΔΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Το που θα καταλήξει η προανακριτική είναι άγνωστο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πολιτικό σκηνικό μπαίνει σε νέα φάση, σκληρού ροκ, επάνω στον καμβά του δόγματος ο σώζων εαυτόν σωθήτω!!!

Ήδη Σαμαράς, Άδωνις, Λοβέρδος και Βενιζέλος προανήγγειλαν ότι το παιχνίδι θα σκληρύνει όχι μόνο με τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει, αλλά και με εξεταστικές και ειδικά δικαστήρια τα οποία «υποσχέθηκαν» στους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η χώρα είναι προφανές ότι μπαίνει σε συνθήκες ακραίας πόλωσης με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Ήδη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε καθεστώς ακήρυχτου πολέμου με στόχο να ενταθεί η σκανδαλολογία για όλους και για όλα.

Αυτό είναι και το συμπέρασμα από τα όσα υποστήριξαν χθες στις ομιλίες τους οι περισσότεροι εκ των εμπλεκομένων.

«Θα το φτάσουν μέχρι εκεί που δεν πάει». Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της χθεσινής μαραθώνιας συζήτησης το οποίο βεβαίως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ευαγγελίζονται και οι δυο πλευρές περί πολιτικής σταθερότητας η οποία είναι αναγκαία για να ξεπεράσει η χώρα τα οικονομοτεχνικά προβλήματα όπως αυτά καθορίζονται από τους δανειστές.

Τι εκτιμούν στη Νεα Δημοκρατία

Στο στρατόπεδο της ΝΔ εκτιμούν ότι αποδόμησαν ήδη τον πρωθυπουργό, ενώ φαίνεται να κερδίζει μπόνους στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης ο Αντώνης Σαμαράς λόγω του τσαμπουκά και της σκληρότητας με την οποία κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα στην Πειραιώς μιλούν για κυβίστηση του Αλέξη Τσίπρα, αφού όπως λένε δεν αναφέρθηκε καθόλου σε ποινικές ευθύνες, παρά μόνον σε πολιτικές.

Παρόλα αυτά, επιμένουν πώς όταν έρθει η ώρα δεν πρόκειται να χαριστούν στο σημερινό πρωθυπουργό. Θα τον κυνηγήσουν νομικά και πολιτικά μέχρι τέλους.

Νικητές εμφανίζονται και στο ΣΥΡΙΖΑ

Περίπου τα ίδια υποστηρίζουν και στο μέγαρο Μαξίμου, αφού όπως λένε ο Μητσοτάκης έχει σοβαρό πρόσβλημα στο εσωτερικό της παράταξής του και δεν μπορεί να ελέγξει τον Άδωνι και τον Σαμαρά.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χθες χαρακτηριστικά: «Ο Σαμαράς στη Βουλή έκανε μανιφέστο - ηγετική εμφάνιση, βάζοντας στο περιθώριο τον Κυριάκο. Άδραξε την ευκαιρία να έρθει πάλι στο πολιτικό προσκήνιο της γαλάζιας παράταξης και να αδειάσει τον Μητσοτάκη».

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι το τοπίο μυρίζει μπαρούτι και οι βολές θα συνεχιστούν εκατέρωθεν, όχι μόνο για τη Novartis.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το οποίο ανακίνησε πρώτος ο Βαγγέλης Βενιζέλος, κανείς δεν μπορεί να γράψει κάτι σίγουρο και ασφαλές.

Το μόνο βέβαιον ότι το κλίμα είναι πιο σκληρό ακόμα και από προεκλογική περίοδο.

Το περιστατικό που έγινε πριν από την ψηφοφορία για την προανακριτική μεταξύ ατόμων που φέρονται να είναι συνεργάτες του Σαμαρά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτικό για το που οδηγείται η κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης, δέχτηκε σφοδρή φραστική επίθεση από άτομα που στο παρελθόν φέρονται να είχαν θητεύσει ως συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Σας θάψαμε στον Γράμμο, θα σας θάψουμε ξανά», φώναζαν στον βουλευτή και αποκαλούσαν, μεταξύ άλλων, τους παριστάμενους «κατσαπλιάδες».

Διαβάστε σχετικά:

«Συνεργάτες» του Σαμαρά σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Σας θάψαμε στο Γράμμο, θα σας ξαναθάψουμε

4381227

Ειδικότερα, η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή σε προκαταρκτική εξέταση τους:

Δημήτρης Αβραμόπουλος (ψήφισαν 218)
Έγκυρα 192, άκυρα 26
Υπέρ 188, παρών 4

Ευάγγελος Βενιζέλος (ψήφισαν 217)
Έγκυρα 191, άκυρα 26
Υπέρ 185, παρών 6

Άδωνις Γεωργιάδης (ψήφισαν 218)
Έγκυρα 192, άκυρα 26
Υπέρ 186, παρών 6

Γιώργος Κουτρουμάνης (ψήφισαν 217)
Έγκυρα 192, άκυρα 25
Υπερ 180, κατά 1, παρών 11

Ανδρέας Λοβέρδος (ψήφισαν 217)
Έγκυρα 190, άκυρα 27
Υπερ 186, παρών 4

Ανδρέας Λυκουρέντζος (ψήφισαν 218)
Έγκυρα 190, άκυρα 28
Υπέρ 180, κατά 2, παρών 8

Παναγιώτης Πικραμμένος (ψήφισαν 218)
Έγκυρα 180, άκυρα 28
Υπέρ 170, κατά 8, παρών 12

Μάριος Σαλμάς (ψήφισαν 218)
Έγκυρα 192, άκυρα 26
Υπέρ 159, κατά 17, παρών 16

Αντώνης Σαμαράς (ψήφισαν 218)
Έγκυρα 191, άκυρα 27
Υπέρ 182, κατά 3, παρών 6

Γιάννης Στουρνάρας (ψήφισαν 218)
Έγκυρα 190, άκυρα 28
Υπέρ 182, κατά 2, παρών 6

psifofor

Για τον Αβραμόπουλο οι περισσότερες ψήφοι (188) - Ακολούθησαν Γεωργιάδης και Λοβέρδος με 186, ενώ ο Σαλμάς έλαβε τις λιγότερες (159 ψήφους) - 170 ψήφισαν για παραπομπή Πικραμμένου - «Ναι» στην Προανακριτική από τη ΝΔ, η οποία ωστόσο απείχε από την ψηφοφορία - Άκυρο από ΔΗΣΥ και Ποτάμι.

Η προανακριτική επιτροπή θα έχει διάρκεια ενός μήνα με δυνατότητα παράτασης, και θα αποτελείται από 21 μέλη -δέκα από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από τη ΝΔ και από έναν εκπρόσωπο από τα υπόλοιπα κόμματα.

Είναι προφανές ότι για τον επόμενο ένα μήνα η πολιτική ατζέντα θα καθοριστεί κατά κύριο λόγο από τις έρευνες της προανακριτικής επιτροπής με ότι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις που έχουν να κάνουν με την αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευομένων μαρτύρων προκειμένου να καταθέσουν τις καταγγελίες τους στην Επιτροπή της Βουλής.

Διαβάστε επίσης:

ΣΟΚ- Οικογενειακή τραγωδία στον Άγιο Δημήτριο – Άνδρας σκότωσε την αδερφή του και αυτοκτόνησε

Οξύτατη αντιπαράθεση στη Βουλή

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, κατα την οποία πολλές φορές η συζήτηση εκτραχύνθηκε και οδηγήθηκε στα άκρα, επικράτησαν ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι, με καβγάδες, ένταση αλλά και βαρύτατους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι θύμιζαν περισσότερο ρωμαϊκή αρένα παρά αίθουσα κοινοβουλίου.

Υπήρξαν, μάλιστα, περιπτώσεις, στις οποίες ο πολιτικός πολιτισμός πήγε... περίπατο, εξαιτίας του λεξιλογίου «πεζοδρομίου» που ακούστηκε και χρησιμοποιήθηκε αρκετά μέσα στην Ολομέλεια.

Διαβάστε σχετικά:

Αλέξης Τσίπρας: Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε μαζί

Τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην θάψει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα - όπως χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis - εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή.

«Απειλές, εκβιασμοί και ειδικά δικαστήρια δεν μας τρομάζουν», ξεκαθάρισε σε αυστηρό ύφος ο πρωθυπουργός ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υιοθέτησε «τη βλακώδη θεωρία ότι οργανώσαμε σχέδιο εξόντωσης».

Διαβάστε αναλυτικά:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα «τελειώσετε» με εκλογές, κύριε Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια κανονική χώρα, γιατί δεν έχει μια κανονική κυβέρνηση».

Αναφερόμενος δε στην υπόθεση Novartis, παραδέχθηκε πως «πράγματι, υπάρχει σκάνδαλο, αλλά δεν το ανακάλυψαν τα "λαγωνικά" της κυβέρνησης - Το ανακάλυψαν το FBI και οι αμερικανικές δικαστικές αρχές».

Διαβάστε σχετικά:

Φώφη Γεννηματά: «Ναι» στη σύσταση Προανακριτικής με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα

«Όλα στο φως», επανέλαβε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής.

Η κυρία Γεννηματά επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η συμπολίτευση στοχεύει μόνο σε πολιτικά οφέλη.

Διαβάστε αναλυτικά:

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν θα μιλήσω, καταθέτω την ομιλία μου στα πρακτικά

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, καταφέρθηκε εναντίον του προεδρείου της Βουλής, αρνούμενος να μιλήσει ενώπιον της Ολομέλειας.

«Δεν θα μιλήσω, μου αλλάξατε τέσσερις φορές θέση στον κατάλογο των ομιλητών - Θα καταθέσω την ομιλία μου στα πρακτικά», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στον προεδρεύοντα, Γιώργο Βαρεμένο.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Λέμε «ναι» στην πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή

Την πρόθεση του ΚΚΕ να ψηφίσει υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης (21/02) ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ο κ. Κουτσούμπας επέκρινε την κυβέρνηση και σημείωσε: «Και στο σκάνδαλο Novartis και στα προηγούμενα, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Η προσπάθεια να εμφανιστεί η διαφθορά ως η κύρια αιτία της κρίσης, των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων».

Διαβάστε σχετικά:

Βασίλης Λεβέντης: Κακώς συμπεριλήφθησαν τα ονόματα δύο πρώην πρωθυπουργών

«Να μην συμπεριληφθούν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών», των Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης λέγοντας ότι «δεν είναι τιμή για τη χώρα να σχολιάζει όλος ο κόσμος ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο».

Ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε «αν πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι αυτό θα τον βοηθήσει στις εκλογές είναι λάθος» και του πρότεινε να το ξανασκεφθεί μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας και να βγάλει τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Πάνος Καμμένος: Θα αφήσω τους βουλευτές μου να ψηφίσουν κατά συνείδηση - Δεν θα ζητήσω την παραπομπή του Σαλμά

Μιλώντας ενώπιον της Βουλής, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, επιτέθηκε με δριμύτητα στη Νέα Δημοκρατία, ενώ επέκρινε τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας λόγο για «τραμπουκισμούς και απειλές σε βάρος ολόκληρης της Βουλής», αλλά και τον πρών πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Παράλληλα, δήλωσε πως ο ίδιος θα αφήνε τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τις παραπομπές των πολιτικών προσώπων στην Προανακριτική. Ωστόσο, σημείωσε πως δεν πρόκειται να ζητήσει την παραπομπή του βουλευτή της ΝΔ και πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, υποστηρίζοντας πως «έτσι θα τον διευκολύνω ώστε καταθέσει και στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο Novartis».

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις από τη μαραθώνια συνεδρίαση στη Βουλή, όπως τα κατέγραψε λεπτό προς λεπτό το Live Blog του Newsbomb.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για το σκάνδαλο Novartis

Σχετικές ειδήσεις