ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάθε ψηφοφορία και θρίλερ

Κάθε ψηφοφορία και θρίλερ

Προϋπολογισμός, νέο φορολογικό σύστημα και ταξί αποτελούν τις τρεις άμεσες απειλές για τη συνοχή της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για τις επόμενες κοινοβουλευτικές δοκιμασίες της κυβέρνησης οι οποίες ενδεχομένως να κόψουν πρόωρα το νήμα της ζωής της...

Πλέον , το ΠΑΣΟΚ έχει απομείνει με 153 βουλευτές, μόλις δύο πάνω απο όσους απαιτούνται για την απαραίτητη πλειοψηφία αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτός ο αριθμός θα παραμένει και έως το τέλος του 2011.

Αναλυτικά, έως την Πρωτοχρονιά η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να ψηφίσει τρία τουλάχιστον κρίσιμα νομοσχέδια.

Σε αυτά περιλαμβάνεται το σχέδιο νόμου για το άνοιγμα του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί.

'Ηδη αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν έρθει σε ολομέτωπη σύγκρουση με τον υπουργό Υποδομών, Γιάννη Ραγκούση ζητώντας του να υιοθετήσει πληθυσμιακά κριτήρια. 'Ομως, η ανυποχώρητη στάση του υπουργού έχει εξοργίσει τους βουλευτές και έχει δημιουργήσει ήδη μεγάλα προβλήματα στην κυβέρνηση.

Σε περίπτωση λοιπόν, που το νομοσχέδιο ενταχθεί στην Ολομέλεια με τις συγκεκριμένες συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την τήρηση της κομματικής γραμμής.

Η διαφορά όμως – σε σχέση με τις προηγούμενες ψηφοφορίες – είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να «θυσιάσει» κι άλλο βουλευτή.

Υπό αυτά τα δεδομένα έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι είτε η κυβέρνηση θα υποκύψει στους εκβιασμούς των βουλευτών της, είτε... θα οδηγηθεί σε «ξαφνικό θάνατο». Η επόμενη δύσκολη ψηφοφορία είναι αυτή του προϋπολογισμού για το 2012.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ετοιμάζεται να ζητήσει πρόσθετα μέτρα τα οποία θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο κείμενο.

Επιπλέον, κρίσιμο θεωρείται και το σχέδιο νόμου για το νέο φορολογικό σύστημα για το οποίο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα περιέχει νέες, σκληρές και δυσβάσταχτες για τους Ελληνες διατάξεις.

πηγή: newscode.gr