ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγχυση στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για τους «180»

Σύγχυση στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για τους «180»

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κλείσει διά του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Άγγελου Τόλκα τη συζήτησηγια την κύρωση της όποιας συμφωνίας ληφθεί στις Βρυξέλλες από αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επικρατεί σύγχυση και εκφράζονται αντικρουόμενες απόψεις.

Ο κ. Τόλκας ανέφερε την Τρίτη ότι «οι αποφάσεις που θα συμφωνηθούν θα κυρωθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο» και απαντώντας στη ΝΔ επισήμανε ότι «δεν πρόκειται να φυγομαχήσουμε ποτέ, όπως έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν δύο χρόνια».

Εντός ΠΑΣΟΚ πάντως, κάποιοι τάσσονται υπέρ της αυξημένης πλειοψηφίας με 180 ψήφους, ακόμη και αν αυτό προκαλέσει εκλογές, άλλοι έχουν αποστασιοποιηθεί, ενώ άλλοι εξέφραζαν την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η άρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι η δήλωση του κ. Βενιζέλου ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και «δεν ήταν μία μονομερής δήλωση».

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπαινίχθηκε ότι δεν θα πρέπει να τίθεται ζήτημα 180 βουλευτών. «Πρέπει να περάσει το πρόγραμμα, αυτό έχει σημασία. Διότι αν δεν περάσει το πρόγραμμα αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρχει καταστροφή, από 'κει και πέρα πρέπει να επιλέξουμε μόνοι μας τον δρόμο προς τον γκρεμό. Θέλω να πω δηλαδή δεν υπάρχει δίλημμα εδώ», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλος ήταν κατηγορηματικός: «Πιστεύω ότι το μνημόνιο θα έπρεπε να περάσει με 180. Και το είχα βάλει τότε ως μέλος στο Πολιτικό Συμβούλιο. Αυτό δεν σημαίνει πρακτικά εκλογές, σημαίνει ότι ο καθένας πρέπει να πάρει τις ευθύνες του».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ι. Αμοιρίδης είπε πως «αν η απόφαση δεν είναι αυτή που περιμένουμε και είναι μια απόφαση που προσδιορίζει ένα διαφορετικό μέλλον για τη χώρα που τη βάζει σε πλαίσια λειτουργίας ελέγχου, από εκεί και πέρα ίσως χρειάζεται και πάνω από 200 βουλευτές, δηλαδή δεν φτάνουν μόνο τα δυο κόμματα, όλοι πρέπει να προχωρήσουν».