ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συσπειρώνεται η «δεξιά πολυκατοικία»

Συσπειρώνεται η «δεξιά πολυκατοικία»

Απέναντι στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, έτσι όπως σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε από τους Ευρωπαίους Ηγέτες, εμφανίστηκε σύσσωμος ο χώρος της κεντροδεξιάς, με την … «γαλάζια πολυκατοικία» να «συνδέεται» εκ νέου και να βρίσκει «σημείο επαφής», απέναντι στη νέα συμφωνία.

Πρώτη η ΝΔ, ξεκαθάρισε από νωρίς την εναντίωσή της απέναντί στις νέες εξελίξεις, με κορυφαία στελέχη να ξεκαθαρίζουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης πως η απόφαση αποδεικνύει την αποτυχία της κυβέρνησης του μνημονίου και πως «είναι φοβερό πράγμα» να πανηγυρίζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση για το γεγονός πως έχουν επιβάλει 28 δισ. σκληρά μέτρα μέχρι τώρα, έχουμε πάρει απόφαση για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ., πρέπει να γίνει ένα κούρεμα του χρέους 50% και 10 χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2020, για να έχουμε το 2020 το χρέος που είχαμε το 2009.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο και οι θέσεις της ΝΔ ξεκαθαρίστηκαν από νωρίς εχθές το μεσημέρι, δια του προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, που τόνισε ότι με αυτή την απόφαση «ο κύκλος της κυβέρνησης έκλεισε».

Ο κ. Σαμαράς έβαλε ξανά στο τραπέζι το ζήτημα της Ανάπτυξης και της ρευστότητας και τόνισε πως αν αυτά δεν αλλάξουν, η χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια θα βυθιστεί στη φτώχεια και στην κατάθλιψη.

Γ. Καρατζαφέρης: Ή είναι ανυποψίαστοι ή πολιτικά δόλιοι

«Δεν είναι μόνο επικίνδυνοι γι’ αυτά τα οποία απεδέχθησαν, είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνοι με τον τρόπο που θέλουν να τα παρουσιάσουν», ανέφερε στη δική του δήλωση ο πρόεδρος της Καλλιρρόης, εκτιμώντας πως θεσμοποιείται η ταπείνωση.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης άφησε μάλιστα αιχμές για τον «Πρωθυπουργό και την παρέα του», λέγοντας πως μετά από αυτή την εξέλιξη ή είναι ανυποψίαστοι ή πολιτικά δόλιοι.

Ντόρα: Η απομείωση δεν είναι λόγος πανηγυρισμού

Επιφυλακτική για τις αποφάσεις αλλά και για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίστηκε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, που ζήτησε τη δημιουργία κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης με ανθρώπους υπεράνω κομμάτων, οι οποίοι θα υποστηριχθούν από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ειδάλλως το λόγο, όπως είπε, θα πρέπει να πάρει ο λαός στη λογική ότι «στη δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

«Η Ευρώπη πήρε τις αποφάσεις της. Η διαγραφή του χρέους από μόνη της μετά βεβαιότητας δεν είναι ούτε επίτευγμα ούτε λόγος πανηγυρισμού… Η Ελλάδα θα μείνει δέκα χρόνια εκτός αγορών και είναι υποχρεωμένη να έχει πλεονάσματα ταχύτατα. Πάνω από όλα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει μια ουσιαστική αναπτυξιακή πολιτική για τη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Αυτή η κυβέρνηση απέτυχε δύο χρόνια να εφαρμόσει την πρώτη πολιτική. Είναι αδύνατον να εφαρμόσει σήμερα τη δεύτερη», εκτίμησε μεταξύ άλλων η Χανιώτισσα πολιτικός, μη συμμεριζόμενη την κυβερνητική ικανοποίηση.