ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παράθυρο» Μαξίμου για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές

«Παράθυρο» Μαξίμου για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή, τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του ονοματολογικού της των Σκοπίων, αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό «παράθυρο» για κύρωσή της από 180 βουλευτές, στον απόηχο της τοποθέτησης του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ακόμη πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι».

«Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεσή της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους», αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συνεχίζει:

«Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους. Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή».

«Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση», συνεχίζει η ανακοίνωση, «θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας».

«Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο», τονίζεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει με ένα μήνυμα προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…»

Καμμένος: Με δημοψήφισμα ή εκλογές θα κριθεί η συμφωνία για τα Σκόπια

Υπενθυμίζεται, ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις του σήμερα, Τρίτη (03/07/2018) έστειλε σαφές μήνυμα πως δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση στη Βουλή η συμφωνία για το Σκοπιανό, χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κατέστησε σαφές ότι θα μπλοκάρει την κακή, όπως χαρακτήρισε, συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαδικασία στο ΝΑΤΟ, αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια, και αν δεν περάσει η συμφωνία από την ελληνική Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

«Δηλώνω ξεκάθαρα ότι δεν θα έρθει σε κύρωση η συμφωνία με τα Σκόπια στη Βουλή αν δεν αποφασίσει ο ελληνικός λαός, εκτός αν η συμφωνία έρθει με 180 βουλευτές. Όταν λέω να ερωτηθεί ο λαός, αυτό γίνεται με δημοψήφισμα ή εκλογές» ανέφερε συγκεκριμένα, αναλαμβάνοντας μάλιστα προσωπικά την ευθύνη ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Δείτε ΕΔΩ σε βίντεο τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου

«Θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση αν έρθει με 151 βουλευτές»

«Αν έρθει η συμφωνία με 151 βουλευτές θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση και θα πάω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι αίρω τη στήριξη σε αυτή την κυβέρνηση. Να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποφασίσει. Τι άλλο πιο ξεκάθαρο να πω» τόνισε.

Όπως υποστήριξε «το σχέδιο της συμφωνίας δεν έχει καμία βαρύτητα και δέσμευση μέχρι την κύρωσή του από τη Βουλή. Όλες οι άλλες προϋποθέσεις της συμφωνίας είναι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν τα Σκόπια».

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την άποψη πως «η κύρωση που έγινε στα Σκόπια δεν είναι έγκυρη αφού δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου», αναφερόμενος στην αναπομπή της συμφωνίας που έκανε ο Γκεόργκι Ιβανόφ μετά την ψήφισή της από τη Βουλή των Σκοπίων, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δέσμευση της χώρας αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια».

«Η συμφωνία για μένα είναι κακή. Δεν την δέχομαι και θα προσπαθήσω να την μπλοκάρω» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Δείτε ΕΔΩ τις αντιδράσεις των κομμάτων