ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2018 - Τζανακόπουλος: Ο Τσίπρας θα παρουσιάσει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο

ΔΕΘ 2018 - Τζανακόπουλος: Ο Τσίπρας θα παρουσιάσει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο

«Πρέπει να περιμένετε μέχρι το Σάββατο ως προς τις εξαγγελίες και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις συντάξεις», δήλωσε την Τρίτη (04/09/2018) ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στην επικείμενη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

«Με δεδομένο ότι έχουμε εξέλθει, πλέον, από την περίοδο των μνημονίων ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Το 2019 θα υπάρξει ένας δημοσιονομικός χώρος ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί για δράσεις κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης, τις οποίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το ερχόμενο Σάββατο», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο ραδιόφωνο «24/7».

Για τη μείωση των συντάξεων

Αναφερόμενος στις περικοπές των συντάξεων είπε ότι το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο πια και παρέπεμψε στην ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ.

«Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της 2η αξιολόγησης επειδή το ΔΝΤ δεν θεωρούσε ότι η ελληνική οικονομία είναι εφικτό να πετύχει το στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν αυτές τις προβλέψεις του ΔΝΤ μπορεί κανείς σε αυτή τη φάση να εκτιμήσει με αρκετά μεγάλη βεβαιότητα ότι το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο. Ως προς τις εξαγγελίες και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το θέμα αυτό θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το Σάββατο», είπε

Για τον κατώτατο μισθό

Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι είναι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης και το υπουργείο Εργασίας θα ξεκινήσει τη διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπεται από το νόμο.

Ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας για «παροχολογία» της κυβέρνησης στη ΔΕΘ και σημείωσε: «Είναι πάρα πολύ οξύμωρο να χαρακτηρίζει κανείς πακέτα μέτρων κοινωνικής στήριξης ως παροχολογία. Είναι προφανές ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν υπάρχει καμιά παροχολογία. Υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν για να ελαφρυνθούν τα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από την κρίση και η δυνατότητα αυτή μας δίνεται επειδή ακριβώς καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία. Υπάρχει στοχευμένη ελάφρυνση των κοινωνικών στρωμάτων».

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ή οποιοσδήποτε άλλος για τις δράσεις κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης και δήλωσε: «Ο στόχος που έχει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική οικονομία είναι να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από τώρα και μέχρι το 2022. Οτιδήποτε υπερβαίνει αυτό το 3,5% είναι ένας δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης κατά το δοκούν. Επομένως δεν απαιτείται και καμιά συμφωνία. Για το μόνο το οποίο απαιτείται συμφωνία είναι να έχει τη δυνατότητα η ελληνική οικονομία να επιτυγχάνει τους στόχους της. Από κει και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Σε καμιά περίπτωση δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν ότι και το 2018 και το 2019 θα καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους κι επομένως δεν καταλαβαίνω ως προς τι θα μπορούσε κάποιος να ανησυχεί».

Για τα συλλαλητήρια που θα γίνουν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκης τόνισε πως η κυβέρνηση τα σέβεται και θέλει να υπάρχουν ειρηνικές διαμαρτυρίες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κόσμος που θα πάρει μέρος έχει την πολιτική και κοινωνική ωριμότητα να διαφυλάξει τον ειρηνικό χαρακτήρα.

Για το Σκοπιανό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι επιχείρησε χθες μια «μεγάλη λαθροχειρία» στο θέμα του Μακεδονικού, την οποία απέδωσε στην «αμηχανία» του παρουσιάσει τη θέση του ως δήθεν κοινή με τη θέση των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή. Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι ξεκίνησε ως ένας κεντροφιλελεύθερος πολιτικός και έχει καταλήξει να ηγείται ενός «υβριδιακού ακροδεξιού μορφώματος».

«Ο κ. Γκρούεφσκι το 2008 δεν είχε αποδεχτεί καμία τέτοια λύση (Βόρεια Μακεδονία), την οποία υποτίθεται ότι απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Αντίθετα, μιλούσε για διπλή ονομασία, δεν υπήρχε πουθενά στην όλη πολιτική του στάση το erga omnes. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια μεγάλη λαθροχειρία στην αμηχανία του να παρουσιάσει τη θέση του ως δήθεν κοινή με τη θέση των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή της περιόδου 2007-2008. Είναι απολύτως διαφορετική η θέση του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει παραδώσει στην ουσία το κόμμα στην ακροδεξιά ηγετική ομάδα του κ. Γεωργιάδη, του κ. Σαμαρά και του κ. Βορίδη, οι οποίοι στην ουσία δίνουν και τον πολιτικό τόνο στη ΝΔ. Είναι δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε ως ένας κεντροφιλελεύθερος πολιτικός και έχει καταλήξει να ηγείται ενός υβριδιακού ακροδεξιού μορφώματος. Και ακριβώς μέσα σε αυτή την αμηχανία και την πολιτική μετάλλαξη ψάχνει να βρει τρόπους για να δικαιώσει τη θέση του στο θέμα η οποία δεν συνάδει με τις θέσεις που ο ίδιος είχε υποστηρίξει στο παρελθόν. Δεν κάνει πολιτική αρχών, κάνει εσωτερικούς συμβιβασμούς με μοναδικό μέλημα να κρατήσει την κοινοβουλευτική ομάδα ενιαία, προσπαθώντας να ανέλθει στην εξουσία χωρίς αρχές, χωρίς κανόνες, χωρίς το δικό του πολιτικό στίγμα».

Σε ερώτηση σχετικά με τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό που έχουν προγραμματιστεί για το διήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική γιατί αλλάζει την εικόνα των Βαλκανίων, τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στη διεθνή σκηνή, ενώ αποτελεί σύμβολο για τη φιλία των λαών και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επιλύονται διμερείς και διεθνείς διαφορές.

«Η κυβέρνηση σέβεται, ακούει αντιρρήσεις, διαφωνίες, διαμαρτυρίες, αλλά δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα και υπό καμία συνθήκη να αλλάξει τις πολιτικές αποφάσεις τις οποίες έχει ήδη πάρει», είπε ο κ. Τζανακόπουλος

Για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως δεν απασχολούν την κυβέρνηση οι αντιπολιτευτικές της εξάρσεις. Μίλησε για συμμαχία της με τη Νέα Δημοκρατία και παρατήρησε πως περισσότερο δυστυχείς είναι όσα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής θεωρούν ότι δεν κάνουν καλό στο χώρο τους αυτού του τύπου η ταύτιση της κυρίας Γεννηματά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την υπόθεση σχετικά με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη ο κ. Τζανακόπουλος απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως «έχουν περάσει οι εποχές κατά τις οποίες οι κυβερνήσεις έδιναν παραγγελίες για συλλήψεις». Του συνέστησε να είναι προσεκτικός και παρατήρησε πως θα μπορούσε να τηλεφωνήσει στον εισαγγελέα αντί για την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη.

«Εγώ δεν είμαι αυτόκλητος υπερασπιστής κανενός αλλά κακό είναι να συκοφαντείς ανθρώπους, να μην παραδέχεσαι το λάθος σου και ύστερα να θεωρείς ότι κάνεις και αντίσταση ακριβώς επειδή έχεις φτάσει στο σημείο του ύστατου πολιτικού εκφυλισμού», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: