ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Το Μάτι δεν θα ξεχαστεί – Στοίχημα η αναγέννησή του (pics-vids)

Τσίπρας: Το Μάτι δεν θα ξεχαστεί – Στοίχημα η αναγέννησή του (pics-vids)

Φωτιά Μάτι | Αλέξης Τσίπρας:Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στους πυρόπληκτους κατοίκους – Ποιες οι κινήσεις της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων -«Το Μάτι και ο Βουτζάς δεν πωλούνται», είπε κάτοικος της περιοχής στον Αλέξη Τσίπρα -Το Newsbomb.gr κατέγραψε λεπτό προς λεπτό την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον τόπο της τραγωδίας

Στο Μάτι βρέθηκε το πρωί της Τρίτης (04/09/2018) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των μέτρων αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές.

Ρεπορτάζ: Αμέλια Αναστασάκη

tsipras mati 4 1

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

  • Υπήρξε άμεση κινητοποίηση των κλιμακίων για την εξέταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή
  • Πρώτη μας μέριμνα η υποστήριξη των κατοίκων που ζουν εδώ μόνιμα
  • Ήρθα εδώ για να σας ακούσω και να μάθω από εσάς άμεσα τι ανάγκες αυτή τη στιγμή η περιοχή
  • Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες απομάκρυνσης για τα καμμένα μπάζα, τα κομμένα δέντρα και τα επικίνδυνα κομμάτια αμιάντου
  • Είμαι εδώ για να δώσω ένα μήνυμα: Το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το περάς της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι να στοίχημα για να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις που ταλανίζουν την περιοχή.
  • Σας αξίζει ένα «μπράβο» για τις πρωτοβουλίες που λάβατε ως προς την ίδρυση συλλόγων και συλλογικοτήτων αλληλεγγύης. Όμως εδώ πρέπει να τονίσω ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα και η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Εγώ εδώ δεν ήρθα να δημιουργήσω εντυπώσεις, μάχη δίνουμε και θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος.

Ο πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με τοπικούς φορείς αλλά και πυρόπληκτους κατοίκους. «Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί. Να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους εκπροσώπους των κατοίκων.

Παράλληλα, ζήτησε από τους κατοίκους να του πουν με ειλικρίνεια ποια απο τα αιτήματα που του είχαν θέσει στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 6 Αυγούστου έγιναν, ποια προχωρούν και ποια όχι, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήρθε εδώ για τις εντυπώσεις. «Μάχη δίνουμε», τόνισε.

«Ήρθα για να ακούσω από εσάς τους κατοίκους ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και οι ποιοι οι στόχοι που πρέπει να επικεντρώσουμε», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

«Το Μάτι δεν πωλείται»

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ένας από τους πυρόπληκτους κατοίκους είπε: «Το Μάτι δεν πωλείται, ο Βουτζάς και τα καμένα δεν πωλούνται. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα προς τους μεσίτες και σε όσους έρχονται και ψάχνουν, για να αγοράσουν γη εδώ».

tsipras mati 26 1

Ωστόσο, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από αγανακτισμένους κατοίκους που έχασαν το βιος τους από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Τον κ. Τσίπρα συνόδευσαν στο μαρτυρικό Μάτι οι υπουργοί Αλέκος Φλαμπουράρης, Αλέξης Χαρίτσης, Χρήστος Σπίρτζης, Σωκράτης Φάμελλος, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, καθώς και οι δήμαρχοι Μαραθώνα και Ραφήνας, Ηλίας Ψινάκης και Βαγγέλης Μπουρνούς.

Μάλιστα, οι κύριοι Φλαμπουράρης και Φάμελλος ενημέρωσαν τους κατοίκους του Ματιού για την απομάκρυνση των τμημάτων αμιάντου από την ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε σχετικά:

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε, εξάλλου και τη δομή αμιάντου, συνοδευόμενος από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά, η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά το πέρας της επίσκεψής του στο Μάτι έχει ως εξής:

Είχα σήμερα μία πολύ ουσιαστική συζήτηση, ανοιχτή συζήτηση, με τα συντονιστικά των κατοίκων της πληγείσας περιοχής, τόσο στο Μάτι όσο και στον Νέο Βουτζά. Και νομίζω ότι όλοι μαζί έχουμε βάλει ένα στοίχημα και πρέπει αυτό το στοίχημα να το κερδίσουμε. Το στοίχημα της αναγέννησης αυτής της περιοχής. Αυτό είναι, αν θέλετε, μια ηθική υποχρέωση απέναντι στους δεκάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και σε αυτούς που με τις πληγές τους, παρά τις πληγές τους, δίνουν καθημερινά τον αγώνα για να μείνουν εδώ, για να μη φύγουν από τον τόπο τους και η Πολιτεία οφείλει και θα σταθεί δίπλα τους.

Όλες αυτές τις ημέρες, καθημερινά, χωρίς τη δική σας παρουσία, είναι τόσο ο υπουργός Υποδομών όσο και ο υπουργός Επικρατείας μαζί με τους πολίτες και δίνουν μια μάχη δύσκολη, πολλές φορές με τις αδυναμίες της ίδιας της Πολιτείας, γραφειοκρατικές δυσκολίες, ελλείψεις. Δίνουμε, όμως, τη μάχη. Πιστεύω ότι η εικόνα που υπάρχει σήμερα εδώ είναι μια εικόνα εργοταξίου, πολλά συνεργεία σε πολλά μέτωπα. Βεβαίως, οι ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων παραμένουν και πρέπει να συνεχιστεί αυτή η μάχη για να αντιμετωπιστούν.

Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνον η, όσο το δυνατόν, γρηγορότερη αποκατάσταση των σπιτιών που έχουν πληγεί και, βεβαίως, του φυσικού τοπίου, ώστε του χρόνου την άνοιξη να έχουμε μια πράσινη εικόνα και όχι μια καμένη εικόνα στην περιοχή. Και να έχουμε του χρόνου το καλοκαίρι όλα τα σπίτια αποκατεστημένα. Αλλά, θα έλεγα ότι και η μεγάλη μάχη είναι να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους, ενδεχομένως, θέλουν ή εποφθαλμιούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην τραγωδία ότι το Μάτι δεν πωλείται. Οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, οι πολίτες θα μείνουν εδώ και θα υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και θα κερδίσουν τη μάχη με την καταστροφή. Και η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης

Η υλοποίηση των μέτρων της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων και οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών προχωρά με ταχείς ρυθμούς από τα αρμόδια υπουργεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως προς τα στοιχεία αναφορικά με το πώς προχωρά η υλοποίηση των μέτρων, έως και χθες έχει αποδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 6.543.504,04 ευρώ, σε 2.647 δικαιούχους για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (586,94 ευρώ) και σε 1.112 δικαιούχους για τα επιδόματα απλών επισκευαστικών εργασιών και αντικατάστασης οικοσκευής (έως 5.869,41 ευρώ).

Τα ποσά αυτά ανά δήμο έχουν ως εξής:

  • Στο δήμο Μεγαρέων: 90.975,70 ευρώ για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (151 δικαιούχοι)
  • Στο δήμο Μαραθώνα: 3.756.421,00 ευρώ για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (1400 δικαιούχοι) και αντικατάστασης οικοσκευής (500 δικαιούχοι)
  • Στο δήμο Ραφήνας - Πικερμίου: 2.696.107, 34 ευρώ για τα επιδόματα άμεσων βιοτικών αναγκών (1096 δικαιούχοι) και αντικατάστασης οικοσκευής (612 δικαιούχοι)

Όσον αφορά στα μέτρα άμεσης οικονομικής στήριξης, από το υπουργείο Εργασίας έχουν καταβληθεί:

-Σε 668 πυρόπληκτους συνταξιούχους έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, δύο μηνιαίες συντάξεις κύριες και επικουρικές.

- 108 έκτακτα οικονομικά βοηθήματα σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερήλικες, ίσα με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων.

-Ενισχύθηκε με 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ ο Ειδικός Λογαριασμός για την Αρωγή Πληγέντων, με σκοπό την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών και πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές.

-Χορηγήθηκε εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας (650 ευρώ/δικαιούχο) σε εργαζόμενους των οποίων η εργασία ανεστάλη μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θανόντων ήδη έχει χορηγηθεί:

-Οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 545.000,00 ευρώ σε δικαιούχους συγγενείς θανόντων κατά τις πυρκαγιές, με τη διαδικασία να συνεχίζεται.

-Μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ στα οχτώ προστατευόμενα τέκνα των θανόντων κατά τις πυρκαγιές για τους προηγούμενους μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο), με τη διαδικασία να συνεχίζεται.

Ομοίως προχωρούν και τα μέτρα ανακούφισης εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία:

-Χορηγήθηκε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.

-Δόθηκε παράταση μέχρι 30.10.2018 για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017

-Παρατάθηκε έως την 23η Ιανουαρίου 2019 η καταβολή των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών.

-Προβλέφθηκε η άρση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών έως την 23η Ιανουαρίου 2019,

-Δόθηκε έως την 30η Οκτωβρίου 2018 παράταση υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες από τα άλλα αρμόδια υπουργεία. Μεταξύ άλλων, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών:

- Έως τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 5.100 αυτοψίες και ενεργοποιήθηκαν 385 μηχανικοί.

- Έως σήμερα έχουν κατατεθεί 4.678 αιτήσεις, έχουν εγκριθεί και έχουν πληρωθεί 2.281 αιτήσεις που αφορούν νοικοκυριά δικαιούχοι και 52 επιχειρήσεις δικαιούχοι, έχουν εξεταστεί όλες οι αιτήσεις και έχουμε επικοινωνήσει με όλους τους υποψήφιους δικαιούχους για παροχή διευκρινίσεων και συμπληρωματικά στοιχεία λόγο κυρίως συνιδιοκτησιών και μη ορθής φορολογικής δήλωσης ακινήτων και ενοικιαστηρίων ενώ έχουν απορριφθεί 550 αιτήσεις. Το ποσό που έχει ήδη δοθεί ανέρχεται σε 10.917.653 Ευρώ για τα νοικοκυριά και 370.100 Ευρώ για τις επιχειρήσεις.

-Την Παρασκευή 24 Αυγούστου εκδόθηκε η απόφαση για την επιδότηση ενοικίου και έχουν κατατεθεί 44 αιτήσεις.

-Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε αποδοχή δωρεών κατεδάφισης κτιρίων από Τεχνικές εταιρίες και για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα κατεδάφισης αδαπάνως για τους πολίτες με την προϋπόθεση να συναινέσουν σε αυτό οι ιδιοκτήτες.

-Παράλληλα, το υπουργείο προχώρησε σε συμβάσεις ελέγχου και απομάκρυνσης από τα κτίρια αμιάντου. Έχουν γίνει ήδη οι πρώτοι οπτικοί έλεγχοι εντοπισμού και έχει ξεκινήσει από 10 Αυγούστου η διαδικασία απομάκρυνσης από τα οριστικά κατεδαφιστέα κτίρια στα οποία ο αμίαντος έχει καεί, θα συνεχιστεί στα κατεδαφιστέα που χρειάζεται απλή αποξήλωση και θα συνεχιστεί σε όσα έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα ή πράσινα όπου χρειάζεται απλή αποξήλωση .

-Από την 1η Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υλοτόμησης σε οικιστικές περιοχές στην Ανατολική Αττική με συμβάσεις που συνάπτει το υπουργείο με υλοτομικούς συνεταιρισμούς και έχουν νοικιαστεί από το υπουργείο μηχανήματα για διευκόλυνση της υλοτόμησης και μεταφορά κορμών και κλαδιών σε χώρο που συμφωνήθηκε με το δασαρχείο και τους 2 δήμους της περιοχής.

-Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους δήμους και το δασαρχείο έχει εγκατασταθεί στο χώρο εναπόθεσης εξοπλισμός θρυμματισμού κλαδιών και το τρίμα μεταφέρεται και διαχέεται σε δασική έκταση που υποδείχτηκε από το δασαρχείο.

Δείτε πιο κάτω στη photo gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο μαρτυρικό Μάτι