ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διχασμένοι οι πολίτες για το αν θα αποτρέψει ο Τσίπρας την περικοπή των συντάξεων

Διχασμένοι οι πολίτες για το αν θα αποτρέψει ο Τσίπρας την περικοπή των συντάξεων

Δημοσκοπήσεις: Δείτε τα αποτελέσματα της μεγάλης διαδικτυακής έρευνας που διενήργησε το Newsbomb.gr με την εταιρεία Prorata - Η «Ερώτηση της Δευτέρας» , από 8 έως 11 Οκτωβρίου 2018, απαντήθηκε από τους αναγνώστες του Newsbomb.gr και από τα αποτελέσματα εξάγονται εξόχως ενδιαφέροντα συμπεράσματα - 52% πιστεύουν ότι ο Τσίπρας θα τα καταφέρει και θα βάλει φρένο σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων για το 2019 - Εξίσου μεγάλο το ποσοστό των πολιτών (41%) που πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα αποτρέψει την περικοπή των συντάξεων - Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης αναλύει τα ποιοτικά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών κοινής γνώμης.

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ NEWSBOMB.GR ΚΑΙ PRORATA - 52% ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ 41% ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

«Η ματαίωση της περικοπής των συντάξεων ως συμβολισμός»

Του Γιάννη Κωνσταντινίδη, Επίκουρου Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας & Επιστημονικού Διευθυντή Prorata

ξοην

Εμείς οι δημοσιογράφοι γράφουμε συνήθως για αυτά που πιστεύουμε οι ίδιοι. Ήρθε η ώρα να γράφουμε και για αυτά που πιστεύετε εσείς. Είναι αλήθεια οι θέσεις της κοινής γνώμης για την επικαιρότητα ή για την πολιτική ή για τους πρωταγωνιστές της καθημερινότητάς μας αυτές που οι άνθρωποι των μέσων πιστεύουμε ότι είναι;

Το Newsbomb.gr ψάχνει την απάντηση. Και ήδη ξεκίνησε μια δυναμική συνεργασία με την εταιρεία Prorata προκειμένου να καταγράφει κάθε εβδομάδα τις θέσεις της κοινής γνώμης για ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην αρχή κάθε εβδομάδας απαντάτε στην «Ερώτηση της Δευτέρας» και θα διαβάζετε την ανάλυση των απαντήσεών σας κάθε Παρασκευή μόνο στo Newsbomb.gr.

Prorata 650x390

Η «Ερώτηση της Δευτέρας» από το Newsbomb.gr - που διενεργήθηκε από 8/10/2018 μέχρι και 11/10/2018 - ζήτησε από τους αναγνώστες του μέσου να καταθέσουν την άποψή τους για το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να αποτρέψει την περικοπή των συντάξεων που ζητούν οι «θεσμοί» και οι δανειστές.

synt 2

Το ζήτημα της προγραμματισμένης περικοπής των συντάξεων στις αρχές του 2019 φαίνεται να λαμβάνει τις διαστάσεις ενός συμβόλου διεκδικούμενο από πολλούς πολιτικούς παίκτες.

Οι Ευρωπαίοι το αντιμετωπίζουν ως το κριτήριο επιβεβαίωσης της σταθεροποιητικής πορείας των δημοσιονομικών της χώρας, η αντιπολίτευση ως το πλέον αποκαλυπτικό τεκμήριο αναλγησίας της κυβέρνησης και, ταυτόχρονα, ως το χρονικό σημείο καμπής της δημοσκοπικής της επίδοσης και η κυβέρνηση ως την ευκαιρία ρήξης με το στείρο πρόγραμμα λιτότητας και, μέσω αυτής, την ευκαιρία ανάταξης των δυνάμεών της.

Ως εκ τούτου, οι αναλυτές αποδίδουν στην απόφαση επί του θέματος το κομβικό σημείο για την τελική διαμόρφωση των μάλλον ρευστών επιλογών ψήφου ενός σημαντικού τμήματος των Ελλήνων εκλογέων. Ποιος από τους παραπάνω παίκτες θα το κάνει τελικά «το δικό του σύμβολο», κερδίζοντας έτσι και το προβάδισμα στην τελική διαμόρφωση των εκλογικών επιλογών;

Η Ερώτηση της Δευτέρας για το Newsbomb.gr θέλησε να καταγράψει αφενός τις εκτιμήσεις της κοινής γνώμης για το αν η κυβέρνηση Τσίπρα θα ματαιώσει ή όχι την περικοπή των συντάξεων, αφετέρου τις απόψεις της για το αν πρέπει η όχι να συμβεί κάτι τέτοιο.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς των 2.500 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη ματαίωση της περικοπής των συντάξεων (52% έναντι 41%), μια υπεροχή που διατηρείται σταθερή σε όλες τις κοινωνικό-δημογραφικές κατηγορίες με εξαίρεση ίσως τους ενεργούς εργαζομένους ηλικίας 35-54 ετών των οποίων οι εκτιμήσεις για την πιθανότητα ματαίωσης της περικοπής συντάξεων διχάζονται.

synt 1

Η μη περικοπή των συντάξεων επιλέγεται επίσης ως το πιθανότερο σενάριο από τη μεγάλη πλειοψηφία των αριστερών και κεντρώων ψηφοφόρων, αλλά και όσων αυτό-τοποθετούνται σε μεσαία ή υψηλή θέση στον δείκτη συμπάθειας προς την κυβέρνηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ (Από 8/10/2018 μέχρι 11/10/2018)

Τον αγώνα για την κατάκτηση του συμβόλου φαίνεται λοιπόν αυτήν τη στιγμή να τον κερδίζει η κυβέρνηση, καθώς εκλαμβάνεται από την κοινή γνώμη ως αποφασισμένη να ματαιώσει την περικοπή των συντάξεων.

Βέβαια, μια τέτοια εξέλιξη θεωρητικά θα μπορούσε να δυσαρεστήσει το εκλογικό σώμα –αν για παράδειγμα οι ψηφοφόροι έβλεπαν μια αρνητική παράπλευρη επίπτωση της ματαίωσης της περικοπής– όμως η έρευνα έδειξε ότι το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ματαίωση πρέπει να γίνει, με τα δύο τρίτα αυτών να δηλώνουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού που οι ίδιοι θεωρούν το πρέπον, δηλαδή τη μη περικοπή.

Αυτή η ευρύτατη επικάλυψη της προτίμησης των ψηφοφόρων για τη μη περικοπή, με την εκτίμηση για την απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα να μην προχωρήσει στην περικοπή αφήνει σημαντικότατα περιθώρια αξιοποίησης του ζητήματος ως συμβόλου ρήξης με τη μνημονιακή εποχή από τα κυβερνητικά κόμματα.

Πολύ περισσότερο που η δημόσια ανακοίνωση της απόφασης μη περικοπής των συντάξεων είναι πιθανό να κερδίσει και ένα μέρος εκείνων των ψηφοφόρων που στην έρευνα δήλωσαν ότι επιθυμούν τη ματαίωση, αλλά δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πράξει κάτι τέτοιο. Το απρόσμενο μιας θετικής για τους ίδιους εξέλιξης μπορεί να κινητοποιήσει την κρίσιμη μάζα των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία για τις κάλπες του 2019.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ