ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρεμιέρα για Παπαδήμο στις Βρυξέλλες την Δευτέρα

Πρεμιέρα για Παπαδήμο στις Βρυξέλλες την Δευτέρα

Την πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες ως πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την επόμενη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που προβλέπεται να λάβει την Τετάρτη και τις τηλεφωνικές επαφές που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες σε σχέση με το πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει στόχο η Ελλάδα να βγει από την κρίση χρέους, ο κ. Παπαδήμος θα συζητήσει από κοντά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χερμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τα εκκρεμή ζητήματα που είναι τα εξής:

Α. Εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου

Β. Νέα δανειακή σύμβαση.

Γ. Πορεία PSI.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας και των ιδιωτών επενδυτών για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη.

Η Ελλάδα θα προτείνει στους ιδιώτες την καταβολή 10 ή 20 ευρώ για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής αξίας, κάτι που θα εξαρτηθεί με το χρόνο λήξης των υφιστάμενων ομολόγων.

Επίσης, οι ιδιώτες θα λάβουν 30-40 ευρώ σε νέα ομόλογα, με διάρκεια 20-30 ετών, με μέσο επιτόκιο κοντά στο 6%.

Οι τράπεζες, μέσω του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) που τις εκπροσωπεί στις διαπραγματεύσεις, αναμένεται να αντιπροτείνουν κούρεμα 50% της ονομαστικής αξίας ελληνικών ομολόγων ύψους 141 δισ. ευρώ και την αντικατάσταση του υπολοίπου με νέα ομόλογα διάρκειας 22 ετών. Τα νέα ομόλογα θα είναι εγγυημένα με ομόλογα του EFSF με σταθερό επιτόκιο 7% ή εναλλακτικά θα κλιμακώνεται από 5,5% έως 7,5%, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η δεύτερη εναλλακτική, σύμφωνα αφορά πρόταση του IIF για κούρεμα 37% της ονομαστικής αξίας ομολόγων ύψους 65 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο χρέος θα αντικατασταθεί με νέα 15ετή ομόλογα και κουπόνι 8%. Και στις δυο προτάσεις του IIF, το κουπόνι θα διαμορφώνεται με βάση τον ρυθμό αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ.