ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Δ.: Ζητείται -ακόμη- λύση για τις υπογραφές…

Ν.Δ.: Ζητείται -ακόμη- λύση για τις υπογραφές…

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των υπογραφών με τη ΝΔ να είναι εμφανώς προβληματισμένη για τη διαχείριση των επίμονων, μέχρι αυτή την ώρα, πιέσεων των ευρωπαίων εταίρων, παρά την αντίθετη εικόνα που επιθυμεί να εκπέμψει.



Επιτελικά στελέχη της Συγγρού, εξέφραζαν εχθές την ικανοποίησή τους από την εξέλιξη των πρώτων συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, ωστόσο η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των έγγραφων εγγυήσεων παραμένει αφού η εμμονή των Βρυξελλών δεν φαίνεται να υποχωρεί και ο Αντώνης Σαμαράς ίσως βρεθεί γρήγορα μπροστά στο δίλημμα «ή υπαναχωρώ ή παίρνω πάνω μου πιθανή μη εκταμίευση της 6ης δόσης».

Επιμένει στο «όχι» ο Σαμαράς
Για την ώρα πάντως, στελέχη της ΝΔ διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πράξει, θεσμικές, επαρκείς και πλήρεις για τη δέσμευση που απαιτείται για την εκταμίευση της 6ης δόσης, ενέργειες, με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών στην Προεδρία της Δημοκρατίας, την ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. στο Κοινοβούλιο, την ψήφο εμπιστοσύνης που παρείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, την έγκριση του προϋπολογισμού του 2012, στο Υπουργικό συμβούλιο και την ενημέρωση των συναδέλφων του Προέδρου της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τις τελευταίες εξελίξεις.

Η ΝΔ έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα την επιστολή Σαμαρά προς τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου αναφέρονται οι γνωστές και πάγιες θέσεις του, έγγραφο που στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν επαρκές υποκατάστατο και ισοδύναμο με τις έγγραφες εγγυήσεις που ζητούνται.

Ο μονόδρομος
Στη ΝΔ επιμένουν πως υπάρχει και ένα «μίνιμουμ εθνικής αξιοπρέπειας» και πως δεν πρέπει κανείς να παραδίδεται αμαχητί.

Η αλήθεια όμως είναι πως αν οι πιέσεις συνεχιστούν, ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να αναζητήσει μια φόρμουλα ώστε να πείσει πως η υπαναχώρησή του προέρχεται από την έλλειψη αξιοπιστίας της κυβέρνησης Παπανδρέου και πως αποτελεί «αναπόφευκτη» κίνηση προκειμένου να μην παρακωλύσει έναν από τους βασικούς στόχους της νέας κυβέρνησης, που ο ίδιος μάλιστα έθεσε, την εκταμίευση δηλαδή της 6ης δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη της Συγγρού γνωρίζουν καλά πως μια πιθανή αναδίπλωση, μπορεί να μην επικριθεί τόσο, όσο ένα «φρένο» στην επόμενη δόση του ελληνικού δανείου, αλλά θα καταρρίψει τη βασική επιχειρηματολογία Σαμαρά περί δυνατότητας διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, που δεν αξιοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου.