ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρεις κινήσεις ματ από τον Αντώνη Σαμαρά

Τρεις κινήσεις ματ από τον Αντώνη Σαμαρά

Με συνέπεια και ειλικρίνεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε το δρόμο για την καταβολή της 6ης δόσης

Κίνηση Ματ πέτυχε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς με την επιστολή που απέστειλε προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, το Eurogroup και την Κομισιόν.

Το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Σαμαρά ανοίγει πλέον το δρόμο για να εκταμιευτεί η περίφημη 6η δόση, στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τρίτη από το Eurogroup, ανατρέπει τους φόβους και τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο μεταβατικό πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο χθες, ενώ απαντά με τον καλύτερο τρόπο στην προκλητική στάση που έχει τηρήσει η Ολλανδική πλευρά έναντι των Αθηνών.

Η επιστολή του προέδρου της ΝΔ δημιούργησε κλίμα ευφορίας στο Βερολίνο και το Παρίσι, γεγονός για το οποίο οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα επιφέρει θετική αντίδραση και στις αγορές.

Οι τρεις κινήσεις Ματ του κ. Α. Σαμαρά, που επιβεβαιώνουν και τη συνεπή πολιτική θέση του είναι οι ακόλουθες:

1. Ο πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε κατά τις επαφές του του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για τη συναίνεση και τη διαχείριση της κατάστασης μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η οικονομική συγκυρία, οι πολιτικές ισορροπίες και κυρίως οι κοινωνικές συνθήκες. Με άλλα λόγια ο κ. Σαμαράς δείχνει πίστη και συνέπεια στην αδιαμφισβήτητη αρχή της Εθνικής ενότητας και της ομοψυχίας, απαραίτητων προϋποθέσεων για την υπέρβαση από την κρίση.

2. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαιώνει συνέπεια λόγων και πράξεων, αποδεχόμενος μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές δαπανών και σπαταλών από το Δημόσιο. Ωστόσο ο κ. Σαμαράς δείχνει τόλμη, δεν παίζει το παιχνίδι των ξένων και δεν αναφέρεται σε πρόσθετη φορολόγηση. Είναι σαφές λοιπόν ότι ο αρχηγός της παράταξης που εκφράζει το μεσαίο χώρο της ελληνικής κοινωνίας, προειδοποιεί για αλλαγή πολιτικής και επαναδιαπραγμάτευση των αντιλαϊκών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου με τους δανειστές.

3. Ο κ. Σαμαράς αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε εκλογές, γεγονός το οποίο αναλύουν πολιτικοί παρατηρητές ως επιβεβαίωση της πατριωτικής στάσης που έχει επιδείξει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δηλαδή δεν εμπλέκει ξένους παράγοντες σε ένα ζήτημα αμιγώς εσωτερικής πολιτικής, το οποίο απασχολεί αποκλειστικά τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως κάθε περί του αντιθέτου κριτική εις βάρος του κ. Σαμαρά για τις εκλογές, υποκρύπτει κρυφούς σχεδιασμούς που δεν ανταποκρίνονται στη δέσμευση για την έμπρακτη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υλοποιηθούν από την ελληνική πλευρά οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.