ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «συρτάρι» η επαναδιαπραγμάτευση

Στο «συρτάρι» η επαναδιαπραγμάτευση

Ούτε μια φορά δεν αναφέρθηκε στην πολυδιαφημισμένη, από τον ίδιο, δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, ο Αντώνης Σαμαράς, την τελευταία εβδομάδα, έχοντας πια, όπως όλα δείχνουν, αποφασίσει να αποσύρει από τη ρητορική του την επίμονη υπόσχεση των προηγουμένων μηνών.

Ο αρχηγός της ΝΔ, έχει πια αντικαταστήσει τη λέξη «σήμα κατατεθέν», της δικής του περιόδου στο τιμόνι της ΝΔ, «επαναδιαπραγμάτευση», με τον όρο «τροποποίηση» και ακόμη συχνότερα με το στοίχημα της «ανάκαμψης», που ολοένα και πιο τακτικά θέτει στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου.

Δεν είναι τυχαίο, πως ούτε κατά την ομιλία του στη βουλή για τον προϋπολογισμό του 2012, αλλά ούτε και στο πλαίσιο της Συνόδου του Ε.Λ.Κ. στη Μασσαλία, θέλησε να επαναφέρει την υπόσχεση της επαναδιαπραγμάτευσης ενώ ενδεικτική της… στροφής Σαμαρά, ήταν η τοποθέτησή του, από το βήμα του ετησίου συνεδρίου της ΕΣΕΕ, πως για ορισμένα θέματα θα πρέπει να πείσει τους δανειστές, για το τι πρέπει να αλλάξει.

Η πιο ήπια ρητορική Σαμαρά και η σαφώς χαμηλότερης έντασης διάθεση για αντι-μνημονιακές υποσχέσεις, δεν είναι σε καμιά περίπτωση ούτε τυχαίες, ούτε συγκυριακές, αφού έρχονται ως φυσική συνέπεια:

  • Της ανάγκης που προέκυψε να δώσει –έστω και μέσω μιας επιστολής- γραπτές εγγυήσεις στην Ευρώπη, περί πίστης του, στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί
  • Της εύλογης επιθυμίας του, να γεφυρώσει τις αντιδράσεις στο κόμμα, καθώς μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, εντοπίζονται περισσότερο αλλά και λιγότερο μετριοπαθή στελέχη, σε μια περίοδο που η παράταξη πρέπει να εμφανίζεται συντεταγμένη
  • Οι επιφυλάξεις του εκλογικού σώματος, έτσι όπως αποτυπώνονται στα δημοσκοπικά δεδομένα.

Οι τελευταίες παρεμβάσεις του πρόεδρου της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό προδίδουν την εύσχημη αλλαγή στάσης του, με τον ίδιο να επιμένει στις διαφωνίες του, να υπενθυμίζει τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του, αλλά να μιλά πια ανοιχτά μόνο για «τροποποιήσεις» και «ανάκαμψη», αντικαθιστώντας ολοφάνερα με αυτούς τους όρους, τον αρχικό στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου.

05/12/11 - ετήσια εκδήλωση ΕΣΕΕ

«Μερικά εξαρτώνται απολύτως από την Πολιτεία για να τα αντιμετωπίσει και να τα λύσει. Κι αυτά, όταν έρθει η ώρα, θα τα κάνω αμέσως. Άλλα, όμως, εξαρτώνται πλέον από την έγκριση των δανειστών μας: όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Εκεί αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι θα προσπαθήσω να τους πείσω για το τι πρέπει να αλλάξει.

Μερικά πράγματα πια δεν μπορούν να γίνουν, αν δεν συμφωνήσουν κι εκείνοι. Είναι ορατά, όμως, και τα αρνητικά αποτελέσματα της ως τώρα οικονομικής πολιτικής και τα στοιχεία που δείχνουν ότι μετά από κάθε αύξηση φόρου, μειώνονται αντί να αυξάνονται τα κρατικά έσοδα και άλλα ισχυρά επιχειρήματα για να τους πείσουμε. Και νομίζω ότι, αν επιμείνουμε, θα τα καταφέρουμε»

06/12/11 – ομιλία στη βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2012

«Επί δύο χρόνια λέγαμε «κάντε ανάκαμψη» για να επιτύχει η δημοσιονομική προσαρμογή. Κανείς δεν μας άκουγε... Αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο. Και τώρα λέμε το ίδιο: Να μπει σε προτεραιότητα η ανάκαμψη, για να βγούμε από τα ελλείμματα και την υπερχρέωση όσο γίνεται πιο γρήγορα. Μέχρι τώρα ο Ελληνικός λαός μας είδε να αντιστεκόμαστε στην πολιτική του Μνημονίου. Τώρα δεν αρκεί να αντιστεκόμαστε μόνο. Πρέπει να την αλλάξουμε κιόλας! Και η ώρα της αλλαγής πλησιάζει μια και όλα στην Ευρώπη θα αλλάξουν».

07/12/11 – ομιλία στην ολομέλεια του Ε.Λ.Κ. στη Μασσαλία

«Συμφωνούμε πλήρως με τους στόχους του Προγράμματος, με τα βασικά εργαλεία του και με το χρονοδιάγραμμα. Αλλά χρειαζόμαστε οπωσδήποτε να βάλουμε σε απόλυτη προτεραιότητα την ανάκαμψη!»

08/12/11 – δήλωση μετά το πέρας των εργασιών του Ε.Λ.Κ.

«Ο Ελληνικός λαός έχει υποβληθεί, ήδη, σε πολλές θυσίες, χωρίς να βλέπει αποτέλεσμα. Θυμίζω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ύφεση για τουλάχιστον 5 συνεχή χρόνια. Επομένως, οι λύσεις που θα επιλεγούν από εδώ και στο εξής πρέπει να οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομίας. Με τις απαραίτητες τροποποιήσεις του προγράμματος, τις οποίες, όπως γνωρίζετε, έχω ζητήσει και γραπτώς».