Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης σε κυβέρνηση: Να περάσετε από τα συνθήματα στην ηδονή της δράσης

Newsbomb

Στο πλευρό της κυβέρνησης όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης τάσσεται το Ποτάμι, όπως σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, θέτοντας ωστόσο «καυτά» ερωτήματα στον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του.

«Θα αρχίσω με τα ερωτήματα που μου απευθύνατε. Ψηφίσαμε τις διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση αν και ήταν ψίχουλα σε σχέση με αυτά που έπρεπε να δώσουμε. Μιλάμε μόνο για 200 ευρώ το χρόνο σε κάθε έναν άπορο. Εμείς προτείναμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ψηφίσαμε για τις 100 δόσεις, αλλά είναι απλά μια τακτοποίηση εκκρεμότητας. Το πείραμα της προηγούμενης κυβέρνησης για την ΕΡΤ απέτυχε, αλλά γιατί στο νόμο δεν φέρατε και μια ρύθμιση για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες ώστε να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτοι άρχοντες; Εκτός αν μας ενδιαφέρει μόνο η τακτοποίηση δεσμεύσεων σε κάποιους δημοσιογράφους», ανέφερε αρχικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, για να θέσει ακολούθως κάποια ερωτήματα στην κυβέρνηση:

«Επιτρέψτε μου να θέσω εγώ κάποια ερωτήματα. Είπατε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης όταν ήσασταν στο πλευρό της κυρίας Μέρκελ, "πάμε μαζί". Πολύ πρόσφατα ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι πρέπει να πάμε κόντρα στη γερμανική Ευρώπη. Αυτό που είπε ο Λαφαζάνης προσβάλλει τους Γάλλους, τους Ιταλούς. Προσβάλλει τους συμμάχους της χώρας. Θα το δώσουμε το λιμάνι στους Κινέζους ή όχι;», τόνισε προκαλώντας την αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, ο οποίος διευκρίνiσε: «Eίχα μια συνάντηση με την κινeζική ηγεσία. Εκεί μιλήσαμε για ένα μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση, για ένα κοινοπρακτικό σύστημα με τη συμμετοχή του δημοσίου».

«Καταλάβαμε ότι ο εσωκομματικός αγώνας Δραγασάκη- Δρίτσα έληξε 0-1; Πρέπει να δώσετε μια καθαρή απάντηση, την απαιτούν οι Κινέζοι. Όχι ως μεγάλη δύναμη αλλά ως άνθρωποι που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα», απάντησε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε:

«Πείτε μας. Συμφωνούμε με αυτή τη συμφωνία που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση; Θα δοθούν τα αεροδρόμια στους Γερμανούς; Εμείς είπαμε ότι η συμφωνία, από τη στιγμή που έχει πάρει τις πρώτες υπογραφές και έχει δρομολογηθεί, πρέπει να τηρηθεί. Εκτός και αν η κυβέρνηση έχει ενδείξεις ότι υπάρχει μείζον θέμα διαφθοράς. Αν ήταν στο χέρι μας θα κάναμε κάτι διαφορετικό. Ποια είναι τελικά η θέση σας για το κατοχικό δάνειο; Είναι υλικό θέμα ή είναι ηθικό ζήτημα που είπατε στη Γερμανία; Για εμάς το κατοχικό δάνειο είναι υλική απαίτηση, είναι μια εκκρεμότητα της Γερμανίας στην Ελλάδα. Διαφωνήσαμε με το φοβερό που άφησαν κάποιοι να πλανάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι αν δεν μας δώσουν τα λεφτά θα αρχίσουμε τις δημεύσεις, θα πάρουμε το Γκαίτε. Η συμφωνία με τους Αμερικανούς για το Αιγαίο ισχύει; Δώστε μια σαφή απάντηση. Ισχύει η πρόταση του κ. Καμμένου;», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Όσον αφορά στις θέσεις του Ποταμιού, υπογράμμισε: «Είμαστε μαζί σας, θα δώσουμε τη μάχη για το χρέος. Εμείς μιλάμε ακόμα για αναδιάρθρωση του χρέους. Τα λεφτά των ιδιωτικοποιήσεων να μην πηγαίνουν στο χρέος, αλλά σε ένα επενδυτικό ταμείο. Και συνεχίζοντας το μικρό κατάλογο που είμαστε μαζί σας, είμαστε μαζί σας στο να βρούμε και μια απάντηση για τη λίστα Λαγκάρντ. Είμαστε μαζί σας για τη Siemens και για το τι συνέβη στην Ελβετία. Θα πρότεινα να βάλετε την Ελλάδα μαζί με κάποιες άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχες απαιτήσεις από την Ελβετία, διεκδικώντας απαντήσεις για όσους έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Οι τράπεζες έχουν στραγγίξει. Τα λεφτά των βουλευτών πρέπει να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες. Να παίρνουμε όλοι το ίδιο ρίσκο και όχι εκ του ασφαλούς. Μπορεί κάποια στιγμή να είχαν κάποια υπόθεση στο εξωτερικό και να τα χρειάζονταν εκεί, όμως τώρα πρέπει να επιστρέψουν.

Ήταν πρωτοφανές για μια αριστερή κυβέρνηση -αν και συνεργάζεται με Δεξιούς- η κατάργηση των πρότυπων σχολείων. Αντί να ιδρύσετε πρότυπα σχολεία, όπως η Ιταλία, τα καταργήσατε. Καταργήσατε τις εξετάσεις των καθηγητών. Ήρθαν εδώ Ιταλοί καθηγητές αφιλοκερδώς να βοηθήσουν και τους διώξατε».

Καταλήγοντας, ο κ. Θεοδωράκης, σημείωσε: «Θα μας βρείτε απέναντι στις ιδεοληψίες. Το πραγματικό δίλημμα είναι: σύγκρουση με τα συμφέροντα που θα κερδίσουν από την κρίση, σύγκρουση με το λόμπι της δραχμής ή ευρωπαϊκή πορεία; Το λόμπι της δραχμής έχει θιασώτες ανάμεσα σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μαζί με την Ευρώπη ή έξοδος; Εμείς θα πορευτούμε μαζί σας στη ρήξη με τη διαπλοκή και τα συμφέροντα. Από την ηδονή των συνθημάτων τα υπουργικά στελέχη να περάσουν στην ηδονή της δράσης».