ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πέρασε» και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων

«Πέρασε» και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων της συμφωνίας με τους δανειστές.

Πύρρειος νίκη για τον Τσίπρα που είδε ξανά δεκάδες βουλευτές του να καταψηφίζουν

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων της συμφωνίας με τους δανειστές.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με βαριές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

«ΝΑΙ» ψήφισαν 230 βουλευτές (από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ), «ΟΧΙ» ψήφισαν 63 βουλευτές (από Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ), ενώ «ΠΑΡΩΝ» δήλωσαν 5 βουλευτές (από τον ΣΥΡΙΖΑ).

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά 31 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ 5 βουλευτές ψήφισαν "Παρών". Οι απώλειες δηλαδή για την κυβέρνηση είναι 36.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν "ΌΧΙ" είναι: Αγλαΐα Κυρίτση, Κωνσταντοπούλου Ζωή, Βαλαβάνη Νάντια, Στρατούλης Δημήτρης, Ήσυχος Κώστας, Κοδέλας Δημήτρης, Χατζηλάμπρου Βασίλης, Σταθάς Γιάννης, Σκούμας Αθανάσιος, Κώτσιας Θωμάς, Λαπαβίτσας Κώστας, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Γαϊτάνη Ιωάννα, Αμανατίδου - Πασχαλίδου Ευαγγελία, Τσανάκα Αλεξάνδρα, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Σαμοΐλης Στέφανος, Μακρή Ραχήλ, Ουζουνίδου Ευγενία, Ιωαννίδης Ηλίας, Ζερδελής Ιωάννης, Πετράκος Αθανάσιος, Ψαρρέα Ελένη, Λεουτσάκους Στάθης, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Ζάννας Ζήσης, Κυριακάκης Βασίλης, Δελημήτρος Κωνσταντίνος,Σωτηρίου Ελένη, Ζαχαριάς Κωνσταντίνος.

"Παρών" ψήφισαν: Βασιλική Λέβα, Διώτη Ηρώ, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Τζήκα - Κωστοπούλου Δανάη, Κασιμάτη Νίνα.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με τη συνηγορία και τη στήριξη των κομμάτων της «ομοψυχίας» του μνημονίου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδίωξε να ψηφιστούν τα μέτρα που επιφέρουν νέα φορο-επιδρομή.

Η συζήτηση στη Βουλή αν και διεξήχθη σε σχετικά υψηλούς τόνους, είναι χαρακτηριστικό πως δεν ελέχθη τίποτα επί της ουσίας των μέτρων. Οι πολιτικοί αρχηγοί, με εξαίρεση τον Δημήτρη Κουτσούμπα, επιδόθηκαν σε αοριστολογίες και ουδείς αναφέρθηκε ουσιαστικά στα προαπαιτούμενα.

Τα... ευφυολογήματα έδιναν και έπαιρναν αλλά για τα πραγματικά προβλήματα δεν ακούστηκε τίποτα, ούτε από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ούτε από αυτούς της αντιπολίτευσης.

Μετά τη σημερινή ψηφοφορία μένει να δούμε τι θα κάνει από εδώ και πέρα και πως θα κινηθεί ο Αλ. Τσίπρας αναφορικά με τους διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η διαδικασία

Η διαδικασία στην Ολομέλεια ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, τραυματιών και αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή 20 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο και στη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα που δολοφονήθηκε 21 Ιουλίου του 1965.

Τα... αίματα είχαν ανάψει από νωρίς με αφορμή τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή αλλά και τις επιστολές που έστειλε στον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι τοποθετήσεις στην Ολομέλεια

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε με βολές εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου, δημιουργώντας ένταση η οποία εκτονώθηκε και με την παρέμβαση από το προεδρείο της Βουλής. Αργότερα, υποστήριξε την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας BRRD στο Εθνικό Δίκαιο, που ρυθμίσει τα θέματα της προετοιμασίας των σχεδίων ανάκαμψης και εξυγίανσης σε επίπεδο τραπεζικών ιδρυμάτων. Δεν βλέπω γιατί κάποιος συνάδελφος θα πρέπει να καταψηφίσει αυτή την οδηγία, είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγησε πώς η Ποινική Δικονομία κατέστη προαπαιτούμενο. «Επιμέναμε στους θεσμούς πάνω στις δικές μας προτάσεις. Βρισκόμαστε ενώπιον της εμμονής των θεσμών, οι οποίοι εμμένουν στο κείμενο του 2014. Μέσα στις ρυθμίσεις του υπάρχουν κάποιες που μου φαίνονται και φαίνονται και στον νομικό κόσμο της χώρας, προβληματικές» παραδέχτηκε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στον υπουργός Εσωτερικών Νίκο Βούτση εξέφρασε τη χαρά του που για πρώτη φορά «αναδέχεστε την ιδιοκτησία του προγράμματος». Επέμεινε στη «θεσμική εκτροπή», όπως είπε, της επιστολής της ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και να απαντηθεί θεσμικά. «Τέτοιες καταγγελίες δεν μπορούν να περάσουν χωρίς θεσμική απάντηση» είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ

Τα σημερινά μέτρα είναι μόνο η προκαταβολή για να αρχίσουν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες ότι είναι διασφαλισμένοι οι καταθέτες με ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, υποστήριξε ότι οι δεσμεύσεις για το χρέος είναι παρόμοιες ή ίδιες με του 2012, ενώ δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για όσους πρωταγωνίστησαν στην διαφυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό και η κυβέρνηση δεν απαντά σε ποια χέρια θα βρεθούν τα «κόκκινα δάνεια». Δεν βαρεθήκατε την «καραμέλα» ότι η κυβέρνηση είχε να επιλέξει μεταξύ του μνημονίου και του σχεδίου Σόιμπλε, δήλωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Για μεγαλοφυΐες, που αφού μελέτησαν 977 σελίδες και 1008 άρθρα μέσα σε λίγες ώρες, καλούνται να αποφασίσουν σχετικά με το μέλλον του ελληνικού λαού, για εκβιαστική στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα, την «οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήγγειλε ποτέ», αλλά και για τοκογλύφους δανειστές, έκανε λόγο ο Νίκος Μιχαλολιάκος, χαρακτηρίζοντας κατάπτυστη τη σημερινή (22/7) διαδικασία στη Βουλή – «Όχι στο μνημόνιο - Επιστροφή στην εθνική κυριαρχία και την εθνική παραγωγή - Άνθρωπος των ΗΠΑ ο Τουσκ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της «Χρυσής Αυγής».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ

Ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου (Το Ποτάμι) δήλωσε ότι οι τράπεζες δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση και ότι δεν χρειάζεται κάποιο μέτρο για την εξυγίανσή τους, αλλά «πρέπει να ηρεμήσουμε τον κόσμο» και αυτός θα επιστρέψει τις καταθέσεις του. Αυτό που χρειάζονται οι τράπεζες είναι πίστη και ηρεμία, τόνισε. Ας κλείσουμε τη συμφωνία. Ας σηκώσουμε τα μανίκια, να δουλέψουμε, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για να γυρίσει η χώρα σελίδα», κατέληξε ο εισηγητής του Ποταμιού.

Τσίπρας: Μάτωσα το κεφάλι μου αλλά ο τοίχος ράγισε

Στις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπραγματεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε περήφανος για τη μάχη που έδωσε έναντι στους δανειστές. «Έγιναν λάθη, όμως δεν μετανιώνω. Λάθη δεν κάνουν μόνο εκείνοι που δεν προσπαθούν», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι συσχετισμοί ήταν εξαιρετικά ετεροβαρείς. «Ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Μεϊμαράκης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το νέο – Εκπροσωπείτε το βαθύ κράτος

Αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρές εκφράσεις εναντίον του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε τη συμβολή του κόμματός του στο να μείνει η χώρα στο ευρώ και να ανοίξουν οι τράπεζες, ενώ σημείωσε με νόημα πως χαίρεται που το Grexit το σκέφτονται μόνο οι έξω και όχι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥ. ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ

Καμμένος: Όσο μας στηρίζει ο ελληνικός λαός, θα σας τσακίσουμε!

Σφοδρή επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων - «Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι διαπλεκόμενη και δεν πρόκειται να αφήσει στην ησυχία τους όσους διέλυσαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια τη χώρα», κατέστησε σαφές.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Γεννηματά: Να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Κριτική στον πρωθυπουργό για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση άσκησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί.
«Ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει περάσει. O πρωθυπουργός πρέπει να δουλέψει στην εφαρμογή και την βελτίωση της συμφωνίας», είπε η κ. Γεννηματά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Εκτός τόπου και χρόνου ο Σταύρος

Την ώρα που ο ελληνικός λαός περιμένει το αποτέλεσμα της συζήτησης και την κρίσιμη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα, ο πρόεδρος του Ποταμιού έκρινε σωστό να επιτεθεί στην Πρόεδρο της Βουλής και στην κ. Βαλαβάνη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Σχετικές ειδήσεις