ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Μάτωσα το κεφάλι μου αλλά ράγισε ο τοίχος (video)

Τσίπρας: Μάτωσα το κεφάλι μου αλλά ράγισε ο τοίχος (video)

Στις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπραγματεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν είναι πια η ίδια – Για άλλη μια φορά επιχείρησε να δικαιολογήσει την υπογραφή του στα σκληρά μέτρα

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε περήφανος για τη μάχη που έδωσε έναντι στους δανειστές. «Έγιναν λάθη, όμως δεν μετανιώνω. Λάθη δεν κάνουν μόνο εκείνοι που δεν προσπαθούν», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι συσχετισμοί ήταν εξαιρετικά ετεροβαρείς. «Ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καλούμαστε σε έκτακτες συνθήκες να νομοθετήσουμε εξαντλώντας κάθε όριο και περιθώριο διαπραγμάτευσης. Αγγίξαμε τα όρια της ελληνικής οικονομίας και τραπεζικού συστήματος. Αναδείξαμε όμως και τα όρια της Ευρώπης απέναντι στον λαό μας, εκεί που ηγεμονεύουν δυνάμεις έτοιμες να θυσιάσουν όλες τις ιδρυτικές αρχές και αξίες για να μείνουμε στο δόγμα της λιτότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια την επόμενη μέρα. «Μετά την 12η του Ιουλίου, ήδη δεν είναι ίδια. Πέτυχαν απλά μια πύρρειο νίκη. Έχασαν την αίσθηση της ηγεμονίας τους απέναντι στην κοινή γνώμη και αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για την Ελλάδα. Μάτωσα το κεφάλι μου αλλά ράγισε ο τοίχος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως σε καμία περίπτωση η έμπνευση του προγράμματος δεν ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση. «Κάποιοι είχαν πει πως αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, θα έπρεπε να το εφεύρουμε. Δεν τα είχαμε πει εμείς αυτά», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι εναλλακτικές ήταν το σχέδιο Σόιμπλε, ο δρόμος δηλαδή μιας συμβιβαστικής εξόδου από το ευρώ με δεδομένη την πιθανότητα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και με θέση κυριαρχίας τον δανειστή και η άλλη επιλογή ήταν η επιλογή της άτακτης χρεωκοπίας.

«Επιλέξαμε τον δύσκολο συμβιβασμό για να ανατρέψουμε τα σχέδια των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Τσίπρας και έστειλε μήνυμα στους εταίρους πως «δεν τελειώσαμε εδώ. Θα διαπραγματευτούμε ξανά για τους όρους της επόμενης μέρας. Παλεύουμε να βελτιώσουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Θα δώσουμε μάχη για αντισταθμιστικά και για κονδύλια για την κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε, το grexit, είναι προαπαιτούμενο να μην το επαναφέρουν κάποιοι. «Η συμφωνία που ξεκινάμε από αύριο να διαπραγματευόμαστε περιέχει τη σαφή δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους που είναι μια σημαντική εξέλιξη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ενωτικός λέγοντας πως στα κρίσιμα, είναι σημαντικό να αφήνουμε στην άκρη τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές γραμμές.

«Για όλα τα δεινά της χώρας μας δεν ευθύνονται μόνο οι έξω. Στόχος είναι να τελειώσουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή εντός της χώρας. Θα κριθούμε για τις εντός μάχες, για την πάταξη του πελατειακού κράτους», είπε ο κ. Τσίπρας στέλνοντας μήνυμα κατά της διαφθοράς.

Οι τέσσερις άξονες στους οποίους ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να ριχτεί το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής αφορούν α) στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, β) στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, γ) στην προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και δ) στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα προς τους καναλάρχες, διαμηνύοντας πως θα μπει τέλος στις προσωρινές άδειες των καναλαρχών.

Παράλληλα δεσμεύτηκε για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και για τον εντοπισμό των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Αυτό είναι δεδομένο», διεμήνυσε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το οχυρό της μάχης. «Η αριστερά είναι οχυρό μάχης για την προστασία των αδικημένων. Η παρουσία της αριστεράς δεν είναι ένας αγώνας για καρέκλες και αξιώματα».

Σχετικές ειδήσεις