ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Το μνημόνιο Τσίπρα είναι το χειρότερο (video)

Κουτσούμπας: Το μνημόνιο Τσίπρα είναι το χειρότερο (video)

Για «λερναία ύδρα» έκανε λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το βήμα του Κοινοβουλίου αναφερόμενος στο προς ψήφιση 3ο μνημόνιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι τα σημερινά μέτρα είναι μόνο η προκαταβολή για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. «Οι δεσμεύσεις για το χρέος είναι παρόμοιες ή ίδιες με του 2012, ενώ οι όροι του χρέους αλλάζουν, επειδή δεν μπορεί να αποπληρωθεί», σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι σίγουρα διασφαλισμένοι οι καταθέτες έως 100.000 ευρώ και επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο επιβάλλει την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στη διάσωση της τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν απαντά με σαφήνεια τι θα γίνει με τις καταθέσεις των ΟΤΑ, των νοσοκομείων, των ΑΕΙ, των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ κρύβει ότι θα εξανεμιστούν οι κρατικές μετοχές που χρυσοπλήρωσαν οι φορολογούμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν απαντά ούτε «σε ποια χέρια θα βρεθούν τα κόκκινα δάνεια των λαϊκών στρωμάτων μετά την προβλεπόμενη εξυγίανση των εγχώριων τραπεζών».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι παρά τα λεγόμενα της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς, δεν προβλέπει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για αυτούς που πρωταγωνίστησαν στην προκλητική φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, επισήμανε ότι οι αλλαγές που προωθούνται «σχετίζονται και με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, ευνοούν ποικιλοτρόπως τις τράπεζες και το κεφάλαιο» και «δεν αφορούν στενά τη δικαιοσύνη, αλλά έχουν άμεσες και δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή της εργατικής και λαϊκής οικογένειας»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας ότι δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για όσους πρωταγωνίστησαν στην διαφυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό, όπως επίσης και στη φορολόγηση των εφοπλιστών.

«Στο πρόσωπο της κυβέρνησης αρχίζει να αντανακλάται η σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος», διεμήνυσε ο κ. Κουτσούμπας και έκανε λόγο για «καραμέλα της κυβέρνησης ότι είχε να επιλέξει μεταξύ του μνημονίου και του σχεδίου Σόιμπλε.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ υποστήριξε ότι ο μύθος της σκληρής διαπραγμάτευσης δεν αφορούσε τον λαό, αλλά τους μονοπωλιακούς ομίλους και χαρακτήρισε «βολικό το παραμύθι του Αριστερού πρωθυπουργού που έπεσε θύμα του γερμανικού εκβιασμού»

«Τι κάνατε αλήθεια για να αντιμετωπίσετε τους εκβιαστές όπως τους λέτε, όλους αυτούς τους 6 μήνες, ποια ήταν η προετοιμασία του μπροστά στην συνεχή φυγή καταθέσεων και ενώ του ήταν γνωστή η δυνατότητα της ΕΚΤ να κουρέψει τις εγγυήσεις των εγχώριων τραπεζών, να μειώσει την άντληση ρευστότητας από τον ΕΛΑ, να ζητήσει πίσω τα δάνειά της», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Αναφέρθηκε επίσης σε σημαιοφόρους του ευρώ και σε σημαιοφόρους της δραχμής και πρόσθεσε ότι «παρά τις προνομιακές σχέσεις τους με διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου και οι δυο πλευρές υποκλίνονται στην εξουσία των μονοπωλίων».

Πρόσθεσε δε, ότι «σε αυτό το αλισβερίσι εντάσσεται ακόμα και η διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών και όλα όσα ακούγονται και γράφονται από την ηγετική ομάδα Τσίπρα, με συνεχείς κρυφές συναντήσεις και προσπάθεια κλεισίματος συμφωνίας με εκπροσώπους της ελίτ των ΜΜΕ, και με προσπάθεια να χαριστούν χρέη τους, με νομότυπο τρόπο, και μάλιστα στο όνομα της πάλης κατά των ολιγαρχών»

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως το ελληνικό ζήτημα είναι πεδίο σύγκρουσης των ΗΠΑ και της Γερμανίας για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη και κάλεσε το λαό να απορρίψει ότι είναι μονόδρομος το μνημόνιο. «Το μνημόνιο του Τσίπρα είναι χειρότερο γιατί προστίθεται στα άλλα δύο», είπε.

Απευθυνόμενος σε όσες δυνάμεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ως εναλλακτική αυτή τη στιγμή ένα εθνικό νόμισμα, υπογράμμισε ότι «όσο τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια των (μονοπωλιακών) ομίλων, οι θυσίες των λαϊκών αναγκών στο βωμό του κέρδους τους δεν πρόκειται να σταματήσουν, όποιο κι αν είναι το νόμισμα».

Απαντώντας σε άλλες απόψεις επισήμανε ότι «οι κρατικές τράπεζες στον καπιταλισμό, δεν αποτελούν λαϊκή περιουσία».

Ο κ. Κουτσούμπας κατέληξε λέγοντας πως για τον λαό υπάρχει εναλλακτική λύση που προτείνει το ΚΚΕ και αφορά στην «κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό λαϊκό έλεγχο παντού, με αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, μονομερή διαγραφή του χρέους και το λαό πραγματικό νοικοκύρη στον τόπο του».

Σχετικές ειδήσεις