ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Εναλλακτικής Μουσικής και Τέχνης από τη Μέση Ανατολή

Φεστιβάλ Εναλλακτικής Μουσικής και Τέχνης από τη Μέση Ανατολή

Το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό τοΦεστιβάλ Εναλλακτικής Μουσικής και Τέχνης από τη Μέση Ανατολή.

Οι προβολές των ταινιών μικρού μήκους - πολλές από αυτές βραβευμένες σε διάφορα φεστιβάλ- από την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, το Λίβανο, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Αλγερία, τη Λιβύη και την Τυνησία φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ενώ τα γκαλά και οι εκθέσεις έργων στο χώρο του Micraasia. Επιπλέον, στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ διοργανώνονται και ομιλίες και συζητήσεις με καλεσμένους/ες από το Κουβέιτ, την Ιορδανία και την Ελλάδα πάνω στις σχέσεις της αραβικής και ελληνικής κουλτούρας, αλλά και σύγχρονων κοινών κοινωνικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το MEASAF (Middle East Alternative Sound and Arts Festival) είναι ένα παναραβικό φεστιβάλ που πολεμά προκαταλήψεις και μεταφέρει στο ελληνικό κοινό την σύγχρονη δημιουργία Αράβων καλλιτεχνών και ιδιαίτερα στους νέους και στις γυναίκες δημιουργούς. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας και διοργανώνεται για 4η χρονιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Οι Λαοί της Μικράς Ασίας" και το Micraasia στο Γκάζι.

Προοπτική αυτής της συνεργασίας είναι η ετήσια καθιέρωση του φεστιβάλ στην Αθήνα ώστε να αναδειχθεί σε πλατφόρμα πολύπλευρων πολιτιστικών ιδεών και καλλιτεχνικών δημιουργιών και να αναδειχθεί ο κεντρικός ρόλος της Αθήνας ως σημείο συνάντησης καλλιτεχνών από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Όπως επισημαίνεται, στόχος είναι «να δημιουργηθεί ένα καινούργιος θεσμός που να αντιπροσωπεύει την κοινωνία των πολιτών και τη διαπολιτισμική συνεργασία των λαών σε πνεύμα ανοχής, αλληλεγγύης, συνεννόησης και συνεργασίας, να γνωρίσει το ελληνικό κοινό τις νέες τάσεις μουσικής και τέχνης της Μέσης Ανατολής, να επιδιωχθεί η διακρατική συνεργασία, και η αναβάθμιση του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας στη χώρα».

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται αύριο, 01 Ιουνίου. Όλες οι ταινίες προβάλλονται στα αραβικά με αγγλικούς υπότιτλους