ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποκαταστάθηκαν 6 τάφοι της εποχής του Τουταγχαμών

Αποκαταστάθηκαν 6 τάφοι της εποχής του Τουταγχαμών
Έξι τάφοι της εποχής του Τουταγχαμών, που βρίσκονται...

Έξι τάφοι της εποχής του Τουταγχαμών, που βρίσκονται στην περιοχή Σακάρα, στα νότια του Καΐρου, είναι πλέον επισκέψιμοι, για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής τους.

Ο υφυπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς, κατά την παρουσίαση στον Τύπο, ανέφερε ότι οι έξι τάφοι βρίσκονται ο ένας κοντά στον άλλο και ότι αποκαταστάθηκαν «προσεκτικά», ενώ ορισμένοι τοίχοι προστατεύονται από γυάλινες επιφάνειες «για τη διατήρηση των τοιχογραφιών».

Ανάμεσα στους τάφους βρίσκεται αυτός του ταμία του φαραώ Τουταγχαμών, Μάγια, και του επικεφαλής του στρατού του, Χόρεμχεμπ.

Ο Χόρεμχεμπ ήταν ο αρχηγός του στρατού του Τουταγχαμών, ενώ τον διαδέχτηκε στο θρόνο και έτσι έγινε ο τελευταίος Φαραώ της XVIII δυναστείας. Στον τάφο του είναι θαμμένη η σύζυγός του, καθώς ο στρατηγός, μόλις ανήλθε στην εξουσία, οικοδόμησε ένα μαυσωλείο στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ, όπου και ετάφη.

Ο Μάγια ήταν ο κατ’ αναλογία «υπουργός Οικονομικών» του Τουταγχαμών και ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της εποχής του.