ΚΟΣΜΟΣ

Την πρωτιά των διαμαντιών...έχει η Ρωσία

Την πρωτιά των διαμαντιών...έχει η Ρωσία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, η Κίνα και η Ινδία μέχρι το 2020 θα γίνουν οι κύριοι καταναλωτές των διαμαντιών στον κόσμο. Οι δύο αυτές χώρες θα ξεπεράσουν τις ΗΠΑ που κρατούν σήμερα την πρωτιά.

Αυτό οφείλεται στην μίμηση της αμερικανικής παράδοσης να φορούν κοσμήματα με διαμάντια. Η Ρωσία, η οποία είναι μία από τις πρώτες χώρες στη διεθνή αγορά των πρώτων υλών στα διαμάντια, ωστόσο, δεν έχει επηρεαστεί από αυτή την τάση. Στην πράξη, σχεδόν όλα τα ρωσικά διαμάντια αποστέλλονται στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ κατά παράδοση αποτελούν την μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά για τα διαμάντια. Οι αμερικανοί έχουν μια παράδοση να χαρίζουν στους αρραβώνες δαχτυλίδια με διαμάντια, όπως επίσης να βγαίνουν έξω, θαμπώνοντας κάθε φορά με την λάμψη των νέων κοσμημάτων. Όμως η οικονομική κρίση οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων των κοσμημάτων.

Αντιθέτως στη Κίνα και στην Ινδία παρατηρείται μια αντίθετη τάση, δηλαδή μια απότομη ζήτηση για κοσμήματα με διαμάντια. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της ευημερίας του πληθυσμού και την μεγάλη δημοτικότητα της δυτικής κουλτούρας