ΚΟΣΜΟΣ

Άγνωστες πτυχές της ζωής του Χίτλερ σε νέα βιογραφία του

Άγνωστες πτυχές της ζωής του Χίτλερ σε νέα βιογραφία του

Μια καινούργια βιογραφία του έρχεται τώρα να παρουσιάσει άγνωστες πτυχές της προσωπικής του ζωής αλλά και το ταλέντο του στην υποκριτική.

Ακούγεται παράλογο, άλλα ο Χίτλερ κάθε πρωί έκανε προπόνηση με βαράκια, έτσι ώστε να μπορεί να σηκώνει για περισσότερη ώρα το δεξί του χέρι στον περίφημο φασιστικό χαιρετισμό στις καθιερωμένες παρελάσεις. Αυτή είναι μια από τις πολλές ιστορίες περί Χίτλερ που συναντάμε στην νέα βιογραφία του από τον ιστορικό και δημοσιογράφο Φόλκερ Ούλριχ. Η νέα αυτή βιογραφία αποσκοπεί στο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την προσωπικότητα του δικτάτορα και να εξηγήσει πώς κατάφερε να αναρριχηθεί, αξιοποιώντας την ικανότητά του για αυτοπροβολή. Η προσωπική ζωή του Γύρω από την προσωπικότητα του Χίτλερ έχουν δημιουργηθεί πολλοί μύθοι. Σε αυτό συνέβαλε και ο ίδιος ο Χίτλερ κατά την περίοδο της ζωής του.

Στον λαό της Γερμανίας φρόντιζε να υπογραμμίζει ότι μεγάλωσε σε φτωχή οικογένεια και ότι έζησε κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Αυτό είναι απλά ένα ψέμα καθώς σύμφωνα με καινούργιες έρευνες, η οικογένεια Χίτλερ ανήκε στην εύπορη μεσαία τάξη. Ακόμη ένας μύθος γύρω από το πρόσωπο του ήταν ότι ζούσε μια ασκητική ζωή, με τα απολύτως απαραίτητα μόνο αγαθά.

Μια εσκεμμένη εξαπάτηση: ο Χίτλερ παρήγγελνε διάφορα ακριβά κοστούμια, αγαπούσε τα ακριβά αυτοκίνητα και -αν μη τι άλλο- τα έσοδα του από το έργο του ‘‘Mein Kampf‘‘ (‘‘Ο άγων μου‘‘) ανέρχονταν σε εκατομμύρια μάρκα. Ο Χίτλερ ισχυριζόταν με επιτυχία ότι δεν είχε προσωπική ζωή και ότι πρόσφερε τον εαυτό του και τη ζωή του ολοκληρωτικά στην υπηρεσία του γερμανικού λαού. Κάτι που δεν ίσχυε, καθώς οι κοινωνικές του συναναστροφές με διάφορες διάσημες προσωπικότητες στο Όμπερσαλτσμπεργκ ήταν συχνό φαινόμενο. Ο Χίτλερ ως δημαγωγός Επάνω στην σκηνή ο Χίτλερ μεταμορφωνόταν σε έναν από τους μεγαλύτερους δημαγωγούς της γερμανικής ιστορίας Οι ρητορικές και υποκριτικές ικανότητες του ''Φύρερ'' είναι στο επίκεντρο της βιογραφίας του Ούλριχ.

‘‘Ως αρχιτέκτονας και ζωγράφος ήταν μέτριος, η πραγματική του ικανότητα ήταν στην πολιτική και στο να πείθει με τον λόγο του το ακροατήριο‘‘, σύμφωνα με τον Ούλριχ. Ο Χίτλερ είχε την απίστευτη ικανότητα να αλλάζει συνεχώς τους ρόλους του σαν ηθοποιός και να υιοθετεί νέους, ανάλογα με την κατάσταση.’

‘Η εξωτερική του εμφάνιση μπορεί να μην έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ωστόσο, επάνω στην σκηνή ο Χίτλερ μεταμορφωνόταν σε έναν από τους μεγαλύτερους δημαγωγούς της γερμανικής ιστορίας’‘, μας λέει ο νέος του βιογράφος. Ο Φόλκερ Ούλριχ είχε πρόσβαση σε αμέτρητα αρχεία και ντοκουμέντα της γερμανικής ιστορίας για την συγγραφή της βιογραφίας.

Μια έρευνα του στα κρατικά αρχεία του Βερολίνου, τα οποία αναφέρονταν στα έξοδα του Χίτλερ από το 1930 εως το 1933, δείχνουν ότι ο "φύρερ" ζούσε από νωρίς μια ζωή μέσα στη χλιδή.

Το πραγματικό του πρόσωπο

O Xίτλερ μπορεί να ήταν ένας σπουδαίος ρήτορας και ένας χαρισματικός πολιτικός δημαγωγός, ωστόσο πίσω από την μάσκα του κρυβότανε ένας αδίστακτος και φανατικός δικτάτορας, με τρομακτικές αντισημιτικές διαθέσεις. ‘‘Παρά την ευελίξια που τον διέκρινε στο πεδίο της τακτικής, παρέμεινε σταθερός στον "τελικό στόχο", την εξόντωση των Εβραίων’‘, λέει ο Ούλριχ. Η νέα βιογραφία δεν αποσκοπά σε καμία περίπτωση να παρουσιάσει τον Χίτλερ με ελαφρυντικά, γράφει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του έργου του.

πηγη DW