ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος ιστορικός: Οι Ρώσοι «κατεβαίνουν» στον Βόσπορο

Τούρκος ιστορικός: Οι Ρώσοι «κατεβαίνουν» στον Βόσπορο

Οι προβλέψεις του Τούρκου ιστορικού Χαλίλ Ίναλτζικ για τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τα γεγονότα στην Κριμαία, φαίνεται να επιβεβαιώνονται …

Ο Ίναλτζικ την θεωρεί ως «το πρώτο σημαντικό βήμα για την αναμενόμενη κάθοδο και κατάληψη από τους Ρώσους του Βοσπόρου και στη συνέχεια των στενών του Ελλησπόντου» και την «αρχή της νέας καθόδου των Ρώσων προς το Νότο, υλοποιώντας την παλαιά ροπή της Ρωσίας να προωθηθεί νότια και να καταστεί κυρίαρχος της Κωνσταντινούπολης και του Βοσπόρου και στη συνέχεια των στενών του Ελλησπόντου, ελέγχοντας έτσι τις διόδους προς μία υπό ρωσική κυριαρχία Μαύρη Θάλασσα».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Λαβρόφ, κατηγόρησε την Τουρκία ότι, αποδεχόμενη την παρατεταμένη παρουσία του Αμερικανικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, ουσιαστικά παραβιάζει τις διατάξεις της Συνθήκης του Montreux για το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου.

Ουσιαστικά, ο Λαβρόφ έθεσε θέμα ελέγχου των Στενών, δηλαδή άνοιξε το θέμα της κυριαρχίας της Τουρκίας στα Δαρδανέλλια.

O Τούρκος ιστορικός αναφέρει το "επεισόδιο" που έγινε στις 16 Μαΐου του 2013, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε επίσημα τις ΗΠΑ με στόχο να πείσει τον Ομπάμα να παρέμβει στη Συρία.

Σε γεύμα εργασίας στον Λευκό Οίκο, στο οποίο ο Ερντογάν προσήλθε συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και τον αρχηγό της μυστικής τουρκικής υπηρεσίας (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, δημιουργήθηκε «θερμό επεισόδιο», όταν ο Ομπάμα έμεινε απαθής στα αιτήματα του Ερντογάν.

Ο Τούρκος ηγέτης κούνησε μάλιστα το δάχτυλο στον αμερικανό Πρόεδρο(!) λέγοντας:

«Μα αυτοί πέρασαν την κόκκινη γραμμή που εσύ ο ίδιος έθεσες»!

Τότε ο Ομπάμα, δείχνοντας τον Φιντάν, κατακεραύνωσε τους προσκαλεσμένους του:

«Γνωρίζουμε τα παιχνίδια σας με τους Σύρους εξτρεμιστές»!

Ο τρίτος παράγοντας με τον οποίο η Τουρκία έχει έρθει σε πλήρη ρήξη, είναι το Ισραήλ.

Φυσικά, το Ισραήλ δεν είναι απλά ένας ισχυρός γεωπολιτικός παίκτης στο χώρο της Εγγύς Ανατολής, αλλά και μία ισχυρή παγκόσμια δύναμη, που ελέγχει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και των μέσων ενημέρωσης.

Τέλος, η Τουρκία έχει, με την αντιβαίνουσα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου συμπεριφορά της, προκαλέσει το «πάγωμα» της ενταξιακής της διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα ήταν ένα διπλωματικό «σωσίβιο» σε κατάσταση ανάγκης.

Δεδομένου δε και των κάκιστων σχέσεων της Τουρκίας με όλους τους γείτονές της (Ελλάδα, Κύπρος, Συρία, Ιρακινό Κουρδιστάν, Αρμενία), αντιλαμβάνεται κανείς την ακραία απομόνωση στην οποία η χώρα αυτή έχει περιέλθει .

Πηγη Εφημερίδα «KontraNews»

Διαβάστε επίσης

Πνευματική και πατριωτική εκστρατεία "Mir"«Δόξα στο Ρωσικό Ναυτικό!»