Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Πέθανε ο Ομογενής πρώην βουλευτής των ΗΠΑ Τζον Μπραδήμας

Πέθανε ο Ομογενής πρώην βουλευτής των ΗΠΑ Τζον Μπραδήμας

Μία από τις ιστορικές πολιτικές προσωπικότητες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, ο Τζον Μπραδήμας, του οποίου η δράση – μαζί με τον Πολ Σαρμπάνη – συνδέθηκε με τις σκληρές μάχες στο αμερικανικό Κογκρέσο, αρχικά για την επιβολή και στη συνέχεια για την μη κατάργηση του εμπάργκο, απεβίωσε πριν λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 89 ετών.

Ο Τζον Μπραδήμας ήταν ο πρώτος ελληνικής καταγωγής αμερικανός βουλευτής και εκλεγόταν στην πολιτεία της Ινδιάνα, από το 1959 μέχρι και το 1980, που έχασε την εκλογή για ελάχιστες ψήφους, Αν είχε εκλεγεί θα ήταν ο πρόεδρος της αμερικανικής βουλής των αντιπροσώπων.

Το 1981 εξελέγη πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης και μετά την αφυπηρέτησή του ισόβιο μέλος της εφορίας του γνωστού πανεπιστημίου.

Γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου του 1927 στο Mishawaka της Ινδιάνα. Γιός του εστιάτορα μετανάστη από την Καλαμάτα της Μεσσηνίας Στέφεν Μπραδήμα και της δασκάλας Beatrice Goble απεφοίτησε με άριστα από το Λύκειο Central High School της πόλης South Bend και φοίτησε αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι και στη συνέχεια με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Σε πολλές από τις ομιλίες του αναφερόταν στην αξία της εργασίας που του δίδαξε ο πατέρας τους κι όταν εργαζόταν σε νεαρή ηλικία στο εστιατόριο της οικογένειας, τα καλοκαίρια ως φοιτητές σε εργασοάσιο κατασκευής αυτοκινήτων και ως πρακτική εξάσκηση στον ΟΗΕ.

Μετά το Χάρβαρντ έγινε δεκτός με υποτροφία στην Οξφόρδη (Rhodes Scholar) από το οποίο έλαβε διδακτορικό στις Κοινωνικές Επιστήμες.

Επειτα από σύντομη ακαδημαϊκή καριέρα στο Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ και δύο αποτυχημένες προσπάθειες να εκλεγεί βουλευτής, κατόρθωσε να μπει στο Κογκρέσο το 1959 και να επανεκλεγεί 10 φορές. Για την απροσδόκητη ήττα στις εκλογές του 1980, ο αείμνηστος Αντριου Αθενς που συνεργάστηκε στενά με τον Τζοιν Μπραδήμα στο κυπριακό και τη διατήρηση του 7:10 στην αμερικανική βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία, είχε δηλώσει ότι «η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα πιάστηκε στον ύπνο και θεώρησε ως δεδομένη τη νίκη του, αφού ήταν πανίσχυρο μέλος του Κογκρέσου. Με την ήττα του χάσαμε την ευκαιρία να γίνει πρόεδρος της Βουλής».

Ηταν από τους πολιτικούς που αντιτάχθηκαν στο Βιετνάμ, πολέμησαν το Λευκό Οίκο για το Γουότεργκεϊτ και αντιτάχθηκαν στην υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνηση προς την ελληνική χούντα των συνταγματαρχών. Μετά την τουρκική εισβολή, οι μάχες του στο Κογκρέσο κι οι αντιπαραθέσεις του με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ ήταν ιστορικές,

Εχει επισκεφθεί επανειλημμένα την Κύπρο κι έχει βραβευθεί με την ανώτατη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως διαβάζουμε στο greeknewsonline.com.

Σχετικές ειδήσεις