ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Σεμέλη, γιατί κάθε μέρα είναι μοναδική

Σεμέλη, γιατί κάθε μέρα είναι μοναδική

Στους αμπελώνες της Σεμέλης, οι αυστηρές προδιαγραφές καλλιέργειας σε συνδυασμό με τη γνώση και την εμπειρία των ειδικών, δημιουργούν προϊόντα με χαρακτήρα και φινέτσα.

Στη Σεμέλη, με τη βοήθεια της τεχνογνωσίας και του υπερσύγχρονου εξοπλισμού, αναβαθμίζεται ποιοτικά και εμφανισιακά το ελληνικό κρασί, ενώ αρχίζει να προβάλλεται και πάλι στις διεθνείς αγορές.

Στα μονοπάτια του κρασιού

Το ταξίδι στη χώρα του κρασιού αρχίζει για την «Σεμέλη» τη δεκαετία του 70, με στόχο τη δημιουργία ελληνικών οίνων υψηλής ποιότητας. Συγκεκριμένα, η χρονιά του 1979 έμελλε να αλλάξει το ελληνικό κρασί και να μας μυήσει στον ποιοτικό «μελιηδή και μελίφρονα» οίνο. Είναι η χρονιά της Σεμέλης!

Μετά από μια πολύχρονη και επιτυχημένη πορεία, το 2003 είναι η χρονιά που στο υπερσύγχρονο πλέον οινοποιείο της εταιρείας στο Κούτσι της Νεμέας, πραγματοποιείται η πρώτη οινοποίηση Αγιωργίτικου και άλλων γηγενών ποικιλιών, με αποτέλεσμα την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας. Το 2007 ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Σεμέλης. Μια νέα, δυναμική γυναίκα με πολλή αγάπη για το κρασί, η Μυρτώ Σάλλα, παίρνει τα ηνία της επιχείρησης και δίνει νέα πνοή στη φίρμα. Από το 2007, η ίδια και οι συνεργάτες της επενδύουν, πρωτοπορούν και εκσυγχρονίζουν τα υπάρχοντα οινοποιεία με σκοπό να δημιουργήσουν νέες ετικέτες, πλούσιες σε γεύση και παράδοση, διατηρώντας πάντα τη σχέση ποιότητας και προσιτής τιμής. Η Σεμέλη εκσυγχρονίστηκε και πέτυχε.

Σεμέλη, η μητέρα του κρασιού!

Η εταιρεία δανείζεται το όνομα της από την Σεμέλη, κόρη του Κάδμου και της Αρμονίας. Η Σεμέλη ερωτεύεται τον Δία και κυοφορεί τον καρπό του έρωτα τους, το θεό του κρασιού Διόνυσο. Πριν προλάβει να τον φέρει στη ζωή, η οργισμένη Ήρα παραπλανά την Σεμέλη και τη σκοτώνει. Ο Δίας πικραμένος από τον άδικο χαμό της, παίρνει τον αγέννητο Διόνυσο από την κοιλιά της και τον ράβει στο μηρό του, μέχρι να γεννηθεί. Χωρίς την Σεμέλη, δεν θα υπήρχε Διόνυσος, χωρίς τον Διόνυσο, κρασί! Ο προστάτης της αμπέλου, γενναιόδωρος από τη φύση του, σύστησε στους ανθρώπους την υπέροχη γεύση του κρασιού. Τώρα, γνωρίζετε και εσείς ότι Σεμέλη σημαίνει «αμπέλι», σημαίνει «κρασί»!

Ένα τσαμπί σταφύλι, βγάζει άρωμα και γεύση. Το καλό κρασί, ξεκινά από το αμπέλι. Το μεσογειακό κλίμα, το έδαφος και το εξαιρετικό δυναμικό της γης, προσφέρουν όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν ένα κρασί μοναδικό. Στους αμπελώνες της Σεμέλης, οι αυστηρές προδιαγραφές καλλιέργειας σε συνδυασμό με τη γνώση και την εμπειρία των ειδικών, δημιουργούν προϊόντα με χαρακτήρα και φινέτσα. Δε χρειάζεται να έχετε σπουδάσει οινολόγοι για να καταλάβετε τη σπουδαιότητα των κρασιών της Σεμέλης, η εμπειρία της επαφής με ένα δυναμικό Αγιωργίτικο ή με ένα CheateauSemeli, θα σας οδηγήσει σε μια μεθυστική εμπειρία.

Το κελάρι της Σεμέλης

Νεμέα και Μαντινεία, δύο ονομαστές περιοχές Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, όπου με όπλα το Αγιωργίτικο και το Μοσχοφίλερο, παράγονται μοναδικά κρασιά με τη σφραγίδα της Σεμέλης.

Στο οινοποιείο Semeli (DomaineHelios) στο Κούτσι Νεμέας, οι εικόνες συνδυάζονται με τις γεύσεις, ενώ το άγγιγμα της φύσης - που υπήρξε απλόχερη στην περιοχή- συναντά το άγγιγμα του δημιουργού και όλα συντελούν στην παραγωγή κρασιών που συγκλονίζουν τους ουρανίσκους των καταναλωτών. Σε υψόμετρο 600 μέτρων, το DomaineHelios είναι ένα από τα πιο σημαντικά εγχειρήματα στο χώρο του κρασιού, όπου με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του και την πολύχρονη οινοποιητική εμπειρία των οινολόγων, παράγονται εξαιρετικά κρασιά σε οικονομικές τιμές, ικανοποιώντας όλο το σύνολο των καταναλωτών. Και αν θέλετε να νιώσετε τη μυσταγωγία του κρασιού, μια επίσκεψη στο οινοποιείο θα σας αποκαλύψει τα κρυμμένα μυστικά του.

Σήμερα, στα δύο οινοποιεία της εταιρείας, παράγονται συνολικά 700.000 φιάλες το χρόνο από σταφύλια που καλλιεργούνται είτε στους ιδιόκτητους αμπελώνες της, είτε αγοράζονται από συνεργαζόμενους αμπελουργούς της περιοχής. Ανάμεσα στους 15 οίνους που παράγει η εταιρεία, συμπεριλαμβάνεται η επιτυχημένη «οικογένεια» των Ορεινών Ήλιων (λευκό, ροζέ, ερυθρό), το εμβληματικό Semeli Μαντινεία Νασιάκος, το κλασσικό ChateauSemeli, τα εντυπωσιακά SemeliNemeaReserve και SemeliGrandeReserve!

Semeli Μαντινεία Νασιάκος

Λαμπερό με κιτρινοπράσινο χρώμα, φρουτώδες και ισορροπημένο, με δυνατό άρωμα που συνεπαίρνει τις αισθήσεις. Το κρασί SemeliΜαντινεία Νασιάκος 2012, κατάφερε να φτάσει εκεί που κανένα άλλο ελληνικό κρασί δεν μπόρεσε να βρεθεί. Απέσπασε μια λαμπρή διάκριση, αφού ήταν ανάμεσα στα 10 κορυφαία κρασιά στον κόσμο. «Excellent»! «Εξαιρετικό», αυτός ήταν ο χαρακτηρισμός που του δόθηκε σε αυτό το top 10. Η επιλογή των κρασιών έγινε από δημοσιογράφους οίνου και το περιέγραψαν ως ένα «λαμπερό και φρουτώδες κρασί, με αρώματα ώριμων φρούτων που αφήνουν τη γεύση ήλιου…». Ενώ η κριτική καταλήγει με τη διαπίστωση, ότι «κάθε γουλιά προκαλεί και ένα χαμόγελο», εμείς θα προσθέσουμε επίσης, ότι το Semeli Μαντινεία Νασιάκος ευφραίνει την καρδιά και κάνει τους ανθρώπους λίγο πιο αισιόδοξους!

Ο διευθυντής της εταιρίας και οινολόγος Λεωνίδας Νασιάκος, αναφέρεται σε αυτό το επίτευγμα του συγκεκριμένου οίνου με το εντυπωσιακό άρωμα και την σπιρτάδα στη γεύση «Είναι μια πολύ σημαντική διάκριση και ουσιαστικά εισάγει το ελληνικό κρασί στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Η αλήθεια είναι, ότι πρόκειται για το πρώτο ελληνικό κρασί που φιγουράρει σε αυτήν τη λίστα. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την ελληνική οινοποιία και εύχομαι να ανοίξει ο δρόμος και για άλλα ελληνικά κρασιά».

Οι διακρίσεις για την εταιρία δεν τελειώνουν εκεί, το SemeliΜαντινεία Νασιάκος, όπως και το «Ορεινός Ήλιος» Λευκός 2012 έχουν βραβευτεί με χρυσό μετάλλιο και στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου ChallengeInternationalduVin, στη Γαλλία.

Ο μύθος της Σεμέλης ταξιδεύει…

Η έμφαση σήμερα δίνεται πλέον στην ανάπτυξη γηγενών ποικιλιών και στην καλή σχέση ποιότητας – τιμής. Ο Λεωνίδας Νασιάκος, αναφέρεται στο στόχο της εταιρίας, που δεν είναι άλλος από μια επιτυχημένη πορεία έξω από τα σύνορα της χώρας: «Στόχος μας… η εξωστρέφεια. Πιστεύω ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για το ελληνικό κρασί, ώστε να αρχίσει να εδραιώνεται στις διεθνείς αγορές και στη συνείδηση των απανταχούοινόφιλων. Εμείς, στη Σεμέλη, προσπαθούμε να επεκτείνουμε τις πωλήσεις μας στο εξωτερικό και κυρίως στις αγορές της Αγγλίας, Αμερικής και Κίνας. Θα έλεγα ότι έχουμε ήδη τρομερή ανταπόκριση από αυτές τις χώρες». Ο κύριος Νασιάκος σημειώνει επίσης, ότι οι εξαγωγές τους βασίζονται στις ελληνικές γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών, γιατί αυτές είναι που θα τους κάνουν να ξεχωρίσουν.

Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε ένα κρασί Semeli, κλείστε τα μάτια, γευτείτε την πρώτη γουλιά και αφήστε το κρασί να σας ταξιδέψει.