ΜΠΑΣΚΕΤ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Θα είναι η χρονιά του στο ΝΒΑ; - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε! (videos+photos)

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Θα είναι η χρονιά του στο ΝΒΑ; - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε! (videos+photos)

Γιάννης Αντετοκούμπο: Η σεζόν στο ΝΒΑ ξεκινά τα ξημερώματα της Τετάρτης (23/12) και το Newsbomb.gr παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τις «μάχες» του «Greek Freak» και των υπόλοιπων «σταρ» του κορυφαίου πρωταθλήματος στον πλανήτη!

Με... χριστουγεννιάτικο δώρο μοιάζει η έναρξη της φετινής σεζόν στο ΝΒΑ για τους απανταχού μπασκετόφιλους! Η κορυφαία λίγκα του κόσμου ξεκινά τα ξημερώματα κι υπόσχεται ακόμα μια σεζόν γεμάτη συγκινήσεις, έστω κι αν θα είναι ιδιαίτερη λόγω του κορονοϊού.

Φυσικά το μεγάλο ερώτημα που μας απασχολεί είναι αν τελικά η φετινή θα είναι η χρονιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο «Greek Freak» υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους Μιλγουόκι Μπακς και θα προσπαθήσει να τους οδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας, κάτι φυσικά που μόνο εύκολο δεν είναι, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί πλέον τα ρόστερ.

Τα καλύτερα του Γιαννη στην preseason

Θα υπάρχει κόσμος;

Ο κορονοϊός έχει αναγκάσει όλες τις ομάδες σε όλα τα αθλήματα να αγωνίζονται δίχως κόσμο ή με ελάχιστο στα γήπεδα. Το ΝΒΑ φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα περισσότερα ματς θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο υπάρχουν ομάδες που θα έχουν λιγοστό κόσμο. Μάλιστα, προκύπτουν και ιδιαίτερες καταστάσεις καθώς για παράδειγμα στη Φλόριντα υπάρχουν δυο που θα φιλοξενήσουν κόσμο.

Οι Ορλάντο Μάτζικ που υπολογίζουν να έχουν 4.000 κόσμο κι οι... Τορόντο Ράπτορς, οι οποίοι λόγω της απαγόρευσης στα ταξίδια δεν μπορούν να παίξουν στον Καναδά. Ως εκ τούτου μετακόμισαν στη ζεστή Τάμπα, όπου υπολογίζεται να έχουν 3.800 φιλάθλους στα «εντός έδρας» παιχνίδια τους. Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς θα υποδεχθούν τον λιγότερο κόσμο, καθώς αναμένεται να έχουν στις κερκίδες 300 άτομα! Φυσικά, το αν οι ομάδες μπορούν να έχουν ή όχι και πόσο κόσμο εξαρτάται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα κάθε πολιτείας.

Φίλαθλοι παρακολουθούν στον αγώνα της preseason ανάμεσα στους Ρόκετς και τους ΣπερςAP Images

Λιγότερα ματς και play-in tournament

Φυσικά η όλη κατάσταση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Αρχικά, να υπογραμμίσουμε ότι η κάθε ομάδα θα δώσει 10 ματς λιγότερα, ήτοι 72 στη διάρκεια της regular season. Επίσης, θα υπάρξει και play-in tournament, το οποίο ήταν άκρως επιτυχημένο στην περσινή «φούσκα» του Ορλάντο και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και μετά την πανδημία.

Τι είναι το play-in tournament; Οι αγώνες μπαράζ (αν μπορούμε να τους πούμε έτσι) που θα δώσουν οι ομάδες από την έβδομη ως και την δέκατη θέση στις δύο Περιφέρειας για την πρόκριση τους στα playoffs του ΝΒΑ.

Συγκεκριμένα, ο έβδομος θα αντιμετωπίσει τον όγδοο, με τον νικητή να καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση, ενώ ο ηττημένος θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα επικρατήσει από το ζευγάρι ανάμεσα στον ένατο και τον δέκατο. Όποιος επικρατήσει θα πάρει και το τελευταίο εισιτήριο για την post-season. Τα ματς θα διεξαχθούν 18-21 Μαΐου, τα playoffs θα αρχίσουν μια μέρα μετά (βλ. 22/5), ενώ η έναρξη των NBA Finals δεν θα γίνει νωρίτερα από την 8η Ιουλίου.

Ο κορονοϊός έφερε κι αυτά τα δεδομένα

Επίσης, ο κορονοϊός έφερε και μερικά άλλα δεδομένα που κανείς δεν ξέρει πόσο και πως θα επηρεάσει τις ομάδες. Για παράδειγμα, οι ομάδες που δεν αγωνίστηκαν στη «φούσκα» του Ορλάντο δεν έχουν αγωνιστεί για σχεδόν εννιά μήνες, ενώ οι Λέικερς κι οι Χιτ που έφτασαν στους τελικούς είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν μόλις για 72 μέρες!

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει μέχρι την τελευταία στιγμή τι απουσίες θα έχει η κάθε ομάδα, καθώς τα τεστ για τον κορονοϊό θα είναι καθημερινά. Δεδομένα θα υπάρξουν κρούσματα, καθώς πλέον δεν βρισκόμαστε σε περιβάλλον «φούσκας».

Τα μέτρα κατά του κορονοϊού θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά κι τεστ θα διεξάγονται καθημερινάAP Images

Οι Λέικερς θα κάνουν το repeat 11 χρόνια μετά!

Ο παραπάνω τίτλος απλά θέλει να τονίσει το πόσο ξεκάθαρο φαβορί είναι οι Λέικερς την σεζόν που ξεκινά. Όσο κι αν υπάρχουν αξιόμαχες ομάδες στη Δύση (βλ. Κλίπερς, Μπλέιζερς, Νάγκετς, Τζαζ) κι η Ανατολή έχει πλέον ακόμα έναν ξεκάθαρο διεκδικητή, τους Νετς του Κέβιν Ντουράντ, η ομάδα του Λ.Α. δύσκολα θα χάσει τον τίτλο.

Πέρα του ότι υπάρχει ο ΛεΜπρον Τζέιμς και κράτησε τον (κατά πολλούς) κορυφαίο σέντερ του πρωταθλήματος, Άντονι Ντέιβις, ενίσχυσε σε πολύ μεγάλο βαθμό το second unit της.

Οι Λέικερς είναι το μεγάλο φαβορί για να κάνουν το repeat για πρώτη φορά μετά τη διετία 2009-2012AP Images

Συγκεκριμένα, απέκτησε τον καλύτερο έκτο παίκτη της περσινής σεζόν, Μοντρέζλ Χάρελ και τον δεύτερο της σχετικής ψηφοφορίας, Ντένις Σρούντερ. Παράλληλα, έχει στον πάγκο τον Φρανκ Βόγκελ, ο οποίος έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές της γενιάς του. Στο ρόστερ των πρωταθλητών υπάρχει φυσικά κι ο Κώστας Αντετοκούνμπο.

Σε περίπτωση που επιβεβαιώσουν τα προγνωστικά, οι Λέικερς θα κάνουν το repeat για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια και συγκεκριμένα τη διετία 2009-2010.


Οι αξιόμαχοι «άλλοι»

Εν ολίγοις, η κατάσταση στη Δύση είναι οι Λέικερς κι οι άλλοι, ωστόσο αυτοί οι «άλλοι» είναι ιδιαίτερα αξιόμαχοι και τουλάχιστον μεταξύ τους θα δώσουν μεγάλη μάχη. Θεωρητικά οι Κλίπερς είναι ο μεγάλος αντίπαλος των πρωταθλητών, ωστόσο όπως φάνηκε και πέρσι το μεγάλο πρόβλημα είναι πως θα διαχειριστούν τους Καουάι Λέοναρντ και Πολ Τζορτζ. Δεν τα κατάφερε ο έμπειρος Ντοκ Ρίβερς, τι πιθανότητες υπάρχουν να μπορέσει να το κάνει ο Τάιρον Λου;

Οι Κλίπερς του Καουάι Λέοναρντ κι οι Μπλέιζερς του Ντάμιαν Λίλαρντ θέλουν να ανταγωνιστούν τους πρωταθλητές ΛέικερςAP Images

Τη συγκεκριμένη κατάσταση έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν οι Μπλέιζερς και να φτάσουν ως τους τελικούς της Περιφέρειας. Ο Ντάμιαν Λίλαρντ δείχνει έτοιμος για... όργια, ο Καρμέλο Άντονι παρέμεινε, ενώ επέστρεψαν κι οι τραυματίες Νούρκιτς και Χουντ. Επίσης, στα «συν» είναι κι η προσθήκη του αξιόλογου Ρόμπερτ Κόβινγκτον.

Από εκεί και πέρα, υπολογίσιμοι αντίπαλοι είναι τόσο οι Τζαζ, όσο φυσικά κι οι Νάγκετς. Δύο ομάδες που έχουν αξιόλογα «κομμάτια» στο ρόστερ τους, αλλά και «χημεία».

Ο Γιάννης έχει πλέον ανταγωνισμό

Τα τελευταία χρόνια οι Μπακς έπαιζαν ουσιαστικά μόνοι τους στην Ανατολή, αλλά απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό στα playoffs. Πλέον θα έχουν πολύ ισχυρό ανταγωνισμό στη regular season, τον οποίο φέρνει η επιστροφή του Κέβιν Ντουράντ στην αγωνιστική δράση. Οι Νετς στοχεύουν να φτάσουν ως τα NBA Finals, αλλά πιθανότητες έχουν τόσο οι περσινοί φιναλίστ, Χιτ, όσο φυσικά κι οι Σίξερς με τους Σέλτικς.

Ο Κέβιν Ντουράντ επέστρεψε στη δράση κι οι Νετς ονειρεύονται NBA FinalsAP Images

Γενικότερα, αυτές οι πέντε ομάδες αναμένεται να δώσουν μεγάλη μάχη στην Ανατολή για να φτάσουν αρχικά στους τελικούς της Περιφέρειας και στη συνέχεια στα NBA Finals. Επίσης, είναι δεδομένο ότι ο Γιάννης Αντετοκούμπο, μετά από την ανάδειξη του σε MVP δύο σερί χρονιές και την υπογραφή του νέου του συμβολαίου, θα τα δώσει όλα για να οδηγήσει το Μιλγουόκι στους τελικούς. Τώρα το αν το ρόστερ των Μπακς είναι αναβαθμισμένο κι έχει όσα χρειάζονται είναι μια άλλη, μεγάλη, κουβέντα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα θέρμανσης - Άνοιξε το myΘέρμανση για τις αιτήσεις: Απαντήσεις σε 13 χρήσιμες ερωτήσεις