ΜΠΑΣΚΕΤ

Το Παγκόσμιο, οι ΗΠΑ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Το Παγκόσμιο, οι ΗΠΑ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Η απουσία αστέρων του ΝΒΑ από το Παγκόσμιο της Ασίας που ακολουθεί και ο λόγος που επιλέγεται να συμβεί αυτό.

Το ερωτηματικό αναφορικά με το αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα βρίσκεται στην αποστολή της Εθνικής ομάδας για το Παγκόσμιο, παραμένει. Ο «Greek Freak» είχε ένα πρόβλημα στο γόνατο, όμως δεν ήταν κάτι σημαντικό για να τον κρατήσει εκτός διοργάνωσης. Φαινομενικά, μάλιστα, δε θα έπαιρνε κάποιο ρίσκο. Οπότε το αν θα αγωνιστεί ή όχι, είναι μάλλον κάτι ξεχωριστό απ’ το θέμα τραυματισμού που είχε.

Συνολικά αν δει κανείς τα ρόστερ που ετοιμάζονται για τη διοργάνωση που θα αρχίσει στις 25 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί 10 Σεπτεμβρίου, οι απουσίες αστέρων του ΝΒΑ είναι πολλές και σημαντικές. Παράλληλα, οι ΗΠΑ κατεβάζουν μια ομάδα που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί… όχι αστέρων. Οι σούπερ σταρ έμειναν εκτός.

Η αιτία είναι πως οι ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη, δε θέλουν να αφήνουν τους παίκτες τους για δύο σερί καλοκαίρια με ελάχιστη έως καθόλου ξεκούραση. Άλλωστε στις ΗΠΑ δίνουν δικαίωμα να έχουν ελεύθερο χρόνο οι παίκτες για τουλάχιστον ένα μήνα το καλοκαίρι. Για ξεκούραση, αποθεραπεία, επαναφορά του σώματος. Σε αντίθεση με αυτά που ισχύουν στην Ευρώπη, όπου η ξεκούραση μοιάζει με πολυτέλεια πλέον.

Έτσι, απ’ τη στιγμή που στο Eurobasket οι ομάδες του ΝΒΑ άφησαν τους παίκτες τους να συμμετάσχουν κανονικά, ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο να γίνει στο Παγκόσμιο. Ειδικά όταν ακολουθεί το 2024 χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, μπασκετικό τουρνουά το οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν ως σημαντικότερο όλων και εκεί δε θα σταθούν εμπόδιο σε κανέναν να συμμετάσχει.

Οπότε η έλλειψη πολλών αστέρων του ΝΒΑ και ουσιαστικά η απάντηση στο γιατί υπάρχει η αίσθηση πως δύσκολα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι στην αποστολή της Εθνικής ομάδας, έχει να κάνει με την ιεράρχηση των Αμερικανών. Ολυμπιακοί Αγώνες πρώτα απ’ όλα κι από εκεί και πέρα Ευρωμπάσκετ πάνω απ’ το Παγκόσμιο, διότι δε θέλουν να φανεί πως στέκονται εμπόδιο σε μια διοργάνωση σημαντική μιας μεγάλης αγοράς και συνάμα βασικού… προμηθευτή ταλέντων ειδικά τα τελευταία αρκετά χρόνια.