ΜΠΑΣΚΕΤ

Super Cup 2023: Έδωσαν το παράδειγμα Σλούκας και Παπανικολάου - Όσα δήλωσαν οι πρωταγωνιστές

Super Cup 2023: Έδωσαν το παράδειγμα Σλούκας και Παπανικολάου - Όσα δήλωσαν οι πρωταγωνιστές

Με τους Κώστα Σλούκα και Κώστα Παπανικολάου να μιλούν με τα καλύτερα λόγια ο ένας για τον άλλο πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου για το Super Cup 2023 στη Ρόδο.

Το άτυπο τζάμπoλ εν όψει της νέας σεζόν για την Basket League έγινε το απόγευμα της Πέμπτης λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Super Cup 2023 by aegean islands, μία εβδομάδα πριν ανοίξει η αυλαία του φετινού πρωταθλήματος.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, Ευάγγελος Γαλατσόπουλος καλωσόρισε άπαντες στη σεζόν 2023/24 ενημερώνοντας μάλιστα πως και φέτος τόσο όλοι οι αγώνες της Basket League όσο και εκείνοι του Super Cup 2023 by aegean islands θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από τα κανάλια της ΕΡΤ που για μία ακόμη σεζόν, θα είναι η τηλεοπτική στέγη του επαγγελματικού πρωταθλήματος!

Στην ομιλία του ο κ. Γαλατσόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους της νέας περιόδου, ευχαρίστησε όλους όσοι βρίσκονται δίπλα στις διοργανώσεις του ΕΣΑΚΕ και όπως σημείωσε «Το επίπεδο της Basket League έχει αναβαθμιστεί».

Η γιορτή του Super Cup 2023 by aegean islands ξεκίνησε με τη συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης στο Rodos Palace, στο πλαίσιο της οποίας βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι της Basket League για την περασμένη σεζόν.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Ευάγγελος Γαλατσόπουλος βράβευσε τον Ολυμπιακό που κατέκτησε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο για τη σεζόν 2022-23, δίνοντας το βραβείο στον Γενικό Διευθυντή της ερυθρόλευκης ΚΑΕ Νίκο Λεπενιώτη. Στη συνέχεια ο κ. Λεπενιώτης παρέλαβε το βραβείο για τον Σάσα Βεζένκοφ ο οποίος αναδείχθηκε ΜVP και πιο δημοφιλής παίκτης, από τα χέρια του αντιπροέδρου του ΕΣΑΚΕ Μιχάλη Μελή. Μάλιστα, προβλήθηκαν οι δηλώσεις του φόργουορντ των Κινγκς μέσω βίντεο από το Σακραμέντο όπου βρίσκεται.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που με ψήφισαν για να πάρω αυτά τα βραβεία, μα πάνω απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προέδρους του Ολυμπιακού, τον προπονητή, τους συμπαίκτες και όλο τον οργανισμό που ήταν από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα εκεί για να μας βοηθούν και να κάνουν την καθημερινότητα μας πιο εύκολη κι ευχάριστη. Ήταν μια έντονη σεζόν με πολλά συναισθήματα, κερδίσαμε και τους τρεις εγχώριους τίτλους, παλέψαμε, ήμασταν πάντα ενωμένοι και χωρίς αυτούς δεν θα ήμουν εδώ που βρίσκομαι τώρα. Τους ευχαριστώ, το βραβείο ανήκει σε όλους και μέσα από την καρδιά μου εύχομαι κάθε επιτυχία στην ομάδα. Εύχομαι υγεία σε όλες τις ομάδες να έχουν ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, μακριά από ακρότητες, τοξικότητα, βία και μόνο χαμόγελα στις εξέδρες», σχολίασε ο Σάσα Βεζένκοφ.

Οι βραβεύσεις συνεχίστηκαν με τον τεχνικό του Ολυμπιακού, Γιώργο Μπαρτζώκα τον οποίο τίμησε ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού Δωδεκανήσων, Χρήστος Μπάρδος. Ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου βράβευσε την καλύτερη πεντάδα της περσινής σεζόν στην οποία βρέθηκαν οι Κώστας Σλούκας, Σιλβέιν Φρανσίσκο (το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος του Περιστερίου bwin Γιώργος Πανταζόπουλος), Κώστας Παπανικολάου, Σάσα Βεζένκοφ (το βραβείο παρέλαβε ο team manager του Ολυμπιακού Χρήστος Μπαφές) και Μουσταφά Φαλ.

Το βραβείο για τον καλύτερο νέο και πιο βελτιωμένο παίκτη πήρε ο Λευτέρης Μαντζούκας, τον οποίο βράβευσε ο ταμίας του ΕΣΑΚΕ Χρήστος Μήλας. Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Συνδέσμου Χάρης Παπαγεωργίου έδωσε το βραβείο του καλύτερου αμυντικού στον Τόμας Γουόκαπ ενώ τον Νέιτ Ρένφρο που ήταν ο πιο θεαματικός παίκτης του περσινού πρωταθλήματος, τίμησε η γενική διευθύντρια του ΕΟΤ, Σοφία Λαζαρίδου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι προπονητές και οι αρχηγοί των τεσσάρων ομάδων:

Αταμάν: «Έχουμε μεγάλους στόχους, θέλουμε να κάνουμε χαρούμενο τον κόσμο μας»

«Μετά την δύσκολη περίοδο που πέρασε ο Παναθηναϊκός «ξαναχτίζουμε» την ομάδα. Πήραμε πολλούς καλούς παίκτες και καλούς χαρακτήρες. Τώρα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Να παίξουμε καλό μπάσκετ. Η περίοδος προετοιμασίας ήταν μικρή και δε δουλέψαμε όπως θέλαμε, αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι» είπε ο έμπειρος τεχνικός και πρόσθεσε «Ο οργανισμός του Παναθηναϊκού είναι πολύ μεγάλος. Έχουμε σεβασμό για όλους τους αντιπάλους μας. Χαιρόμαστε που είμαστε εδώ. Θα διασκεδάσουμε, θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Έχουμε μεγάλους στόχους για τον Παναθηναϊκό και ελπίζω ότι θα κάνουμε χαρούμενους τους φίλους μας που έχουμε μεγάλες προσδοκίες».

Για τη διοργάνωση του Super Cup είπε: «Είναι δύο ματς και καμία ομάδα δεν είναι έτοιμη. Θέλουμε να κερδίσουμε αλλά αυτός δεν είναι ο βασικός μας στόχος. Θέλουμε να ξεκινήσουμε όμως τη σεζόν με τον καλύτερο τρόπο».

Σλούκας: «Θα κάνω τα πάντα για να έχουμε μια επιτυχημένη χρονιά»

«Ο οργανισμός του Παναθηναϊκού είναι από τους μεγαλύτερους και επιβιώνει με τίτλους» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας παίκτης και πρόσθεσε «Φέτος είναι μια πρόκληση για όλους μας. Μπαίνουμε στα βαθιά, το Super Cup είναι ένας πολύ σημαντικός τίτλος και δεν υπάρχουν δικαιολογίες».

Στη συνέχεια στάθηκε στη δική του παρουσία λέγοντας: «Είμαι έμπειρος παίκτης αλλά έχω τη πολύτιμη βοήθεια του προπονητή μου και των συμπαικτών μου. Θέλουμε την πρώτη κούπα και θέλω να κάνω ότι χρειαστεί προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μια επιτυχημένη χρονιά».

Για την πορεία του με τον Κώστα Παπανικολάου είπε: «Έχουμε μεγαλώσει με τον Κώστα, ήμασταν πάρα πολλά χρόνια συμπαίκτες. Τώρα είμαστε αντίπαλοι. Πήραμε άλλους δρόμους και για 40 λεπτά η επιτυχία του ενός είναι η αποτυχία του άλλου».

Παπανικολάου: «Δεν αλλάζουν όσα έχουμε ζήσει με τον Σλούκα»

«Καλή χρονιά σε όλους. Να έχουμε όλη υγεία, βλέπουμε τι συμβαίνει καθημερινά. Άκρως πετυχημένη η περσινή σεζόν. Σίγουρα είχαμε αλλαγές, χάσαμε σημαντικούς παίκτες. Σίγουρα είχαμε κάποιες αλλαγές, σίγουρα χάσαμε παίκτες που ήταν σημαντικοί όπως ο Σλούκας που είναι δίπλα μου. Αλλά η ομάδα μας πάντα βρίσκει τον τρόπο να κρατάμε τον Ολυμπιακό ψηλά σε όλες τις διοργανώσεις. Έχουμε εξαιρετική χημεία μεταξύ μας», είπε αρχικά.

Για τον Σλούκα και την κοινή πορεία πριν την φετινή αποχώρηση από τον Ολυμπιακό: «Δεν αλλάζουν όλα αυτά που έχουμε ζήσει μια ζωή. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της γνώμης του. Στο τέλος της ημέρας, όλοι είμαστε επαγγελματίες αθλητές. Ο καθένας κοιτά το καλύτερο για την ομάδα του. Το έχω ξαναζήσει και με τον Παπαπέτρου, κάναμε πολλή παρέα, όμως στο παρκέ θα υπάρξει και η κόντρα, θα υπάρξει και η αψιμαχία, δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε μεγαλύτερο απ' όσο είναι».

Μπαρτζώκας: «Χάσαμε σημαντικούς παίκτες, τον Σάσα και τον Κώστα - Οι νέοι μας παίκτες είναι πρωταθλητές»

«Δεν ξέρω αν είμαι αισιόδοξος για το ξεκίνημα της σεζόν, αλλά αργά ή γρήγορα θα δείξουμε τις δυνατότητες μας που είναι υψηλές. Είχαμε τους περισσότερους διεθνείς από κάθε άλλη ομάδα στην Ευρωλίγκα και τραυματισμούς με αποτέλεσμα να είναι σε άλλο επίπεδο.

Αυτοί οι αγώνες θα μας βοηθήσουν στη χημεία μας. Εχουμε ένα σύνολο από το οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος με μεγάλο κορμό από πέρσι. Χάσαμε δύο πολύ σημαντικούς παίκτες τον Σάσα (Βεζένκοφ) και τον Κώστα (Σλούκα), αλλά και τους Μπολομπόι και Μπλακ.

Αλλά οι νέοι μας παίκτες έχουν νοοτροπία και χαρακτήρα και θεωρώ ότι είναι πρωταθλητές. Να εχουμε το ίδιο κίνητρο και την ίδια δίψα να παίξουμε για τη φανέλα μας και να φτάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται».

Και συνέχισε απαντώντας σε ερωτήσεις: «Όλοι θέλουμε να κερδίζουμε και από νωρίς. Υπάρχει μια διαδικασία βελτίωσης και να κάνουμε πιο... γερό στομάχι από την πίεση που βάζουν όλοι. Η πίεση είναι συνώνυμο της επιτυχίας, του πρωταθλητισμού και της ανταγωνιστικότητας. Να μείνουμε φίλοι έξω από το γήπεδο και να παλέψουμε μέσα σε αυτό με τον καλύτερο τρόπο».

Για το ότι παίζει η ομάδα του στην Ευρωλίγκα σε μία εβδομάδα με τον Παναθηναϊκό: «Ξέρουμε πολύ καλά πως παίζει ο Παναθηναϊκός και το αντίστροφο. Το παιχνίδι της επόμενης εβδομάδας προφανώς έχει μεγαλύτερη σημαντικότητα, αλλά δεν υποτιμάμε τι συμβαίνει εδώ. Αλλά θα πρέπει να περάσουμε από τον ημιτελικό και οι δύο. Με σεβασμό στον αντίπαλο, το Περιστέρι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση αυτόν τον καιρό. Δε θα προσπαθήσει να κρύψει κανείς στοιχεία, αν παίξουμε στον τελικό με τον Παναθηναϊκό. Θα μπούμε να ανταγωνιστούμε σε κάθε παιχνίδι».

Για το πως θα αγωνιστεί η ομάδα του: «Έχουμε τη δυνατότητα μέχρι αύριο τις 10 το πρωί. Έχουμε παίκτες πίσω σε σχέση με άλλους, είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω καθυστέρησης να μπουν στην προετοιμασία. Να κάνουμε ένα παζλ παικτών που είναι πιο έτοιμοι και αγωνιστικά και το πόσο καιρό είναι στην ομάδα μας».

Τακιανός:«Δε νομίζω ότι υπάρχει διαφορά στο πως θα παίξουμε σε ένα επίσημο ή σε ένα φιλικό»

«Βρισκόμαστε εδώ ως μία ομάδα που κατέκτησε μία από τις πρώτες τέσσερις θέσεις, άρα αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλλαν σε αυτό. Είμαι χαρούμενος που είδα παίκτες που ήταν στην ομάδα μας πέρσι να διακρίνονται και να προχωρούν στην καριέρα τους. Είναι ένα από ζητούμενα, μέσα από την εξέλιξη των ομάδων, να εξελίσσονται και οι παίκτες.

Από το κομμάτι της προετοιμασίας, είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις συμπεράσματα, με τη λογική ότι τα παιχνίδια έχουν ένα χαρακτήρα αναγνωριστικό. Θέλεις να δεις τις αδυναμίες και να τις βελτιώσεις. Αυτό που θέλουμε να παρουσιάσουμε είναι μία ομάδα η οποία παλεύει ξεκινώντας από την άμυνα και κάθε μέρα θα εξελίσσεται, ώστε στο τέλος της σεζόν, να έχει φτάσει στο επιθυμητό».

Όσο για το αν μπαίνει πίεση από νωρίς από μία τέτοια διοργάνωση, σε ερώτηση που έγινε και στους τέσσερις προπονητής, ο Τακιανός, είπε: «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση ενός επίσημου παιχνιδιού με ένα παιχνίδι τουρνουά, στο πως προετοιμάζεται η ομάδα. Προετοιμάζεται με αποκλειστικό στόχο τη νίκη. Τα φιλικά διαχειρίζονται με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να βγουν τα συμπεράσματα.

Δε νομίζω ότι υπάρχει διαφοροποίηση στη λογική τη δική μας, το πως θα παίξουμε σε ένα επίσημο ή σε ένα φιλικό. Η διαδικασία του αποτελέσματος και ιδιαίτερα στη χώρα μας, μπορεί να αποβεί επώδυνο σε μία ήττα ή να υπάρχουν ακραίες αντιδράσεις χαράς σε μία νίκη. Είμαστε στην Ελλάδα, ζούμε εδώ, με αυτό πρέπει να ζήσουμε και νομίζω ότι αυτό πρέπει να διαχειριστούμε».

Σπανούλης: «Στόχος μας να τρυπάμε το δικό μας ταβάνι»

«Κάναμε μια φανταστική σεζόν και βρισκόμαστε στο εορταστικό τριήμερο του μπάσκετ. Η ομάδα μας κερδίζει τον σεβασμό όλων των αντιπάλων, αυτό το κερδίσαμε από την πρώτη χρονιά. Στόχος μας να τρυπάμε το δικό μας ταβάνι.

Η διαχείριση είναι το Α και το Ω και στη ζωή και στον αθλητισμό. Αν δεν μπορείς να διαχειριστείς μία νίκη ή μία ήττα, γίνεται δύσκολη η καθημερινότητά σου. Η λέξη πίεση στον αθλητισμό δεν πρέπει να υπάρχει. Για εμένα είναι ένα παιχνίδι και πρέπει να προετοιμάζεσαι καλά, να διαχειρίζεσαι τις δύσκολες καταστάσεις και να προχωράς».