ΜΠΑΣΚΕΤ

EuroLeague: Πέντε ομάδες-μέτοχοι ήθελαν την αποβολή της Μακάμπι Τελ Αβίβ λόγω του πολέμου!

EuroLeague: Πέντε ομάδες-μέτοχοι ήθελαν την αποβολή της Μακάμπι Τελ Αβίβ λόγω του πολέμου!

Οι ισπανικές και οι τουρκικές ομάδες ηγήθηκαν της προσπάθειας να αποβληθεί η Μακάμπι Τελ Αβίβ από τη συνέχεια της φετινής EuroLeague για λόγους ασφαλείας, με αφορμή τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα δώσει τους επόμενους εντός έδρας αγώνες της για την EuroLeague στο Βελιγράδι και στο γήπεδο «Aleksandar Nikolic Hall», όπως αποφάσισε η συνεδρίαση των μετόχων της Λίγκας την Τρίτη (24/10).

Το πρώτο παιχνίδι των Ισραηλινών εκεί θα διεξαχθεί στις 9 Νοεμβρίου με αντίπαλο την Μπάγερν Μονάχου, με επιπλέον μέτρα ασφαλείας για την προστασία της ακεραιότητας όλων.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το Ισραήλ, η ομάδα της Μακάμπι έπρεπε να δώσει... μάχη για να διατηρηθεί στη φετινή διοργάνωση!

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Arale Weisberg από την ιστοσελίδα Walla Sports, η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες, ασχολήθηκε με διάφορα θέματα. Ένα εξ αυτών και η πιθανότητα αποβολής της Μακάμπι!

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι 13 σύλλογοι-μέτοχοι, που έχουν εγγυημένη θέση στην EuroLeague για δέκα χρόνια. Ο ισραηλινός σύλλογος εκπροσωπήθηκε από τους ιδιοκτήτες Ντέιβιντ και Ντάνι Φέντερμαν, εκτός από τον πρόεδρο Σιμόν Μιζράχι, που συμμετείχε στη συζήτηση online από το Τελ Αβίβ.

Της «ομάδας» που ήθελε να οδηγήσει στην αποβολή της Μακάμπι ηγήθηκαν οι εκπρόσωποι της Ισπανίας (Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια και Ρεάλ Μαδρίτης), μαζί με τις δύο τουρκικές ομάδες, τη Φενέρμπαχτσε και την Αναντολού Εφές. Το επιχείρημα -σύμφωνα με το δημοσίευμα- δεν ήταν πολιτικό ή ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ, αλλά επικεντρώθηκε σε λόγους ασφαλείας και στο αυξημένο κόστος της φιλοξενίας των αγώνων.

Οι ισπανικές και τουρκικές ομάδες εξέφρασαν ανησυχία για θέματα ασφαλείας και το οικονομικό κόστος που θα απαιτούνταν από τις διοργανώτριες ομάδες για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και ως εκ τούτου πρότειναν την αποβολή της Μακάμπι από το πρωτάθλημα για το υπόλοιπο της σεζόν. Αυτοί οι σύλλογοι επέμειναν ότι δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια της αντίπαλης ομάδας ή των δικών τους παικτών, ανεξάρτητα από το πού θα διεξαχθεί ο αγώνας!

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Ισπανοί και οι Τούρκοι επιχείρησαν να βασιστούν στο προηγούμενο της αποβολής των ρωσικών συλλόγων πριν από 20 μήνες, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Βέβαια, παρόλο που η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει αποβληθεί για όσο διαρκεί ο πόλεμος, εξακολουθεί να είναι παρούσα στη διοίκηση της EuroLeague και συμμετείχε στη συζήτηση, υποστηρίζοντας τη θέση της Μακάμπι. Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η Ολίμπια Μιλάνο ηγήθηκαν επίσης της συμμαχίας, με την Βιλερμπάν, τη Ζαλγκίρις Κάουνας και την Μπάγερν να ακολουθούν.

Τελικά, η πρόταση για αποβολή δεν μπήκε καν προς ψήφιση!