ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πελέ: Όταν αντιμετώπισε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ στην Ελλάδα

Πελέ: Όταν αντιμετώπισε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ στην Ελλάδα
Ο Πελέ με τους Έλληνες διαιτητές των αγώνων του 1961 στη Λεωφόρο
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Ο σπουδαίος Πελέ είχε έρθει στην Ελλάδα για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1961 για μια σειρά φιλικών αγώνων της Σάντος με τις κορυφαίες ομάδες της χώρας.

Ήταν ο Ιούλιος του 1961 όταν η Σάντος του Πελέ ήρθε στην Ελλάδα, έτσι ώστε να δώσει μια σειρά αγώνων με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Οι Βραζιλιάνοι είχαν ήδη σπουδαία φήμη, αντιμετώπισαν πάντως αρκετές δυσκολίες απέναντι στις ελληνικές ομάδες με τους «ερυθρόλευκους» να είναι οι μόνοι που κατάφεραν να νικήσουν τη Σάντος.

Πρώτη ομάδα που αντιμετώπισαν ήταν η ΑΕΚ, την οποία νίκησαν 3-0. Ο Παναθηναϊκός έβαλε δύσκολα στην παρέα του Πελέ, η οποία όμως κατάφερε να τον «λυγίσει» 3-2. Τελευταίος στη σειρά, ο Ολυμπιακός με τον οποίο ο Πελέ δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 2-1 τη Σάντος και έβαλαν αυτό το κατόρθωμα στον ύμνο της ομάδας τους, με τον χαρακτηριστικό στίχο «ακόμα σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ».

Πάντως, οι Βραζιλιάνοι τότε είχαν διαμαρτυρηθεί για το σκληρό παιχνίδι των Πειραιωτών, ενώ ο Πελέ δήλωνε μετά τα τρία παιχνίδια ότι του φάνηκε «Πιο συγκροτημένη ομάδα ο Παναθηναϊκός που βασίζει το παιχνίδι του σ’ ένα καλό σύστημα καθώς και στην υπερβολική ταχύτητα των παικτών του».

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» από το 1961sdna.gr