ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δούκας για το γήπεδο του Παναθηναϊκού: «Να εγκαινιάσω ένα στολίδι, στόχος ο Μάιος του 2026»

Δούκας για το γήπεδο του Παναθηναϊκού: «Να εγκαινιάσω ένα στολίδι, στόχος ο Μάιος του 2026»
Screenshot

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μίλησε για το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης, το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» παραχώρησε ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη Διπλή Ανάπλαση, τονίζοντας πως στόχος για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού είναι ο Μάιος του 2026, ενώ ξεκαθάρισε πως μόνο εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα στον Βοτανικό, θα προχωρήσουν αυτά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Τέλος, μίλησε και για τη χρηματοδότηση της Διπλής Ανάπλασης.

Αναλυτικά ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων είπε για το συγκεκριμένο ζήτημα από τον Ελαιώνα:

«Το έργο της ανάπλαστης του Ελαιώνα ξεκίνησε το 2005 και ακόμα και σήμερα δεν γίνονται έργα. Είναι μια κατάσταση η οποία δεν θυμίζει εργοτάξιο, αλλά θυμίζει μια παρατημένη περιοχή. Ο Ελαιώνας είναι ένα μεγάλο χαμένο στοίχημα όλα αυτά τα χρόνια, διότι παρά τις προσπάθειες και τα λάθη δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Και τώρα μια πολύ μεγάλη ευκαιρία (…)

Μιλάμε για μια μεγάλη περιοχή που θα έχει μια απίστευτη ανάπλαση. Η πρώτη ανάπλαση εδώ στον Ελαιώνα. Θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή. Ο Ελαιώνας είναι μια βιομηχανική περιοχή. Είναι μόλις ενάμισι χιλιόμετρο από την Ομόνοια και πολύ κοντά στον Πειραιά, γι’ αυτό και είχε παλιά βιομηχανίες. Μετά την αποβιομηχανοποίηση ήρθε στην κατάσταση που είναι σήμερα – αλλά είναι δίπλα στην λεωφόρο Κηφισού, στον κόμβο με την Ιερά Οδό και είναι το μεγάλο στοίχημα εδώ: Και βεβαίως αποσυμφορίζεται και το σημείο στην Αλεξάνδρας όπου θα γίνει πάρκο και πάρκινγκ, άρα διπλή ανάπλαση και πολύ μεγάλη ευκαιρία συνολικά αναπτυξιακή, βιώσιμης ανάπτυξης συνολικά για την Αθήνα.

(…) Eίναι μια περιοχή που υπάρχει μόνο εγκαταλελειμμένα κτίρια, ένα μέτρο που είναι σε λειτουργία, αλλά δεν υπάρχουν άνθρωποι που το χρησιμοποιούν και το μεγάλο άγχος είναι να προχωρήσει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας, όπου όμως το υλοποιεί ο φορέας υλοποίησης και αδειοδότησης: είναι ο Δήμος Αθήνας με μια σειρά από εμπλεκόμενους φορείς. Πολύ μεγάλο στοίχημα και πολύ μεγάλη ευθύνη την οποία θέλω να επωμιστεί – και με χαρά να το τρέξω.

«Θέλω μέσα στη θητεία μου να εγκαινιάσω το γήπεδο και το πάρκο»

(…) Το Μάιο του 2026 είναι ένας συμβατικός στόχος για το γήπεδο. Υπάρχουν και μια σειρά από έργα γύρω – γύρω που πρέπει να γίνουν. Το κομμάτι της Αλεξάνδρας θα πάει πιο πέρα, γιατί πρώτα θα ολοκληρωθούν εδώ και μετά στον Ελαιώνα και μετά θα πάμε στην Αλεξάνδρας.

Εγώ θέλω σε κάθε περίπτωση μέσα στη δικιά μου θητεία να μπορέσω να εγκαινιάσω ένα γήπεδο “στολίδι” με πολύ χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα κι ένα πάρκο που θα είναι πνεύμονας ζωής. Και νομίζω ότι το σημείο, αν γίνει, θα είναι ένα έργο το οποίο θα αλλάξει ριζικά την Αθήνα.

Για το κόστος, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή είναι δεσμευμένα 250 εκατομμύρια: 140 από το Ταμείο ανάκαμψης 110 από το ΠΔΕ, και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει χρηματοδότηση διαθέσιμη για να προχωρήσει η διπλή ανάπλαση».