ΣΠΟΡ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - «Μια Μπάλα για Όλους»: Ο Ηλίας χαρίζει χαμόγελα και μπάλες σε τυφλά παιδιά

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - «Μια Μπάλα για Όλους»: Ο Ηλίας χαρίζει χαμόγελα και μπάλες σε τυφλά παιδιά

Το ποδόσφαιρο είναι χαμόγελο, ευτυχία και ο Ηλία Μάστορας από τη Θεσσαλονίκη το χαρίζει απλόχερα σε παιδιά με προβλήματα όρασης σε όλο τον πλανήτη με τις ειδικές μπάλες που έχει εφεύρει!

Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς όλων των σπορ. Αυτό φυσικά δεν είναι νέο, ούτε μια πληροφορία που δεν γνωρίζατε. Τι συμβαίνει όμως όταν το ποδόσφαιρο συνδυάζεται με τα προβλήματα όρασης, ΜΕ παιδιά και μια ιδέα που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο χιλιάδες άνθρωποι χαμογελούν ξανά;

Μια πανέμορφη ιστορία από τη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε το 2017 είναι πλέον ο λόγος που χιλιάδες τυφλά παιδιά χαμογελούν και απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο. Ο Ηλίας Μάστορας, ιδρυτής της ΜΚΟ Youthorama, δημιούργησε την πρώτη ειδική μπάλα ποδοσφαίρου στον κόσμο και για τυφλά παιδιά. Είναι μία πατέντα αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Όμως το πιο σημαντικό είναι, πως αυτή η ελαφριά μπάλα, η οποία έχει ηχητικό σύστημα στο εσωτερικό, δε μπορεί να αγοραστεί σε ένα κατάστημα. Μπορεί μόνο να δοθεί δωρεάν σε τυφλά παιδιά και νέους με οπτική αναπηρία, καθώς και στα σχολεία τους.

Ο Ηλίας Μάστορας

Ο Ηλίας μίλησε στο Newsbomb.gr για την ιδέα του, για το ποδόσφαιρο τυφλών, για τις δυσκολίες αλλά και για την μακρινή Κένυα, που μια σχολική ομάδα κατάφερε να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα!

Μια ιδέα με ήρωα τον Λέανδρο

Ο Ηλίας είναι διεθνής διαιτητής στο ποδόσφαιρο τυφλών και επαγγελματίας εκπαιδευτής νέων στη μη τυπική εκπαίδευση. Τόσο το 2004 όσο και το 2008 συμμετείχε στους τελικούς του αθλήματος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, έπειτα ήταν υπεύθυνος διαιτησίας σε όλο τον κόσμο, οπότε με αυτήν του την ιδιότητα πήγε και στο Ρίο.

«Είχα σχέση με το χώρο, οπότε το 2004 και το 2008 ήμουν διαιτητής στους τελικούς των Παραολυμπιακών Αγώνων. Το 2004 το ποδόσφαιρο τυφλών έκανε πρεμιέρα για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Ηλίας.

Η ιδέα για τις ειδικές μπάλες, ωστόσο, ήρθε το 2016, μετά από μια γνωριμία που είχε ο Ηλίας στη σχολή Τυφλών με έναν 3χρονο, τον Λέανδρο, ο οποίος σε ηλικίας μόλις 1,5 έτους έχασε την όρασή του.

«Το 2016 γνώρισα τον Λέανδρο, ο οποίος είχε την όραση του μέχρι 1,5 ετών. Κάπου εκεί συνειδητοποίησα την ιδέα για την μπάλα. Να σας πω ότι μέχρι τότε οι μπάλες που παίζαμε στους αγώνες, ήταν ή τυλιγμένες με πλαστικές σακούλες ή με καπάκια από αναψυκτικά. Όταν γνώρισαν τον Λέανδρο όμως, κατάλαβα πως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Έτσι η ιδέα για τις ειδικές μπάλες γεννήθηκε», πρόσθεσε.

Ο Ντιντέ Ντρογκμπά με την ειδική μπάλα

Πόσο διαφορετική όμως είναι η μπάλα που παίζουμε εμείς ποδόσφαιρο με εκείνη που πατεντάρισε ο Ηλίας;

«Η μπάλα που παίζουν στο κανονικό ποδόσφαιρο είναι 400 γραμμάρια καθαρά, με τους μηχανισμούς φτάνει μισό κιλό. Μου πήρε 20 χρόνια για να συνειδητοποιήσω πως δεν υπήρχε μπάλα ειδική. Οπότε μου ήρθε η ιδέα για την πρώτη μπάλα. Θέλουμε να την δωρίζουμε, την πατεντάραμε. Η συγκεκριμένη μπάλα ζυγίζει 250 γραμμάρια, είναι πιο μικρή και είναι ασφαλής. Έχει 4 εσωτερικούς μηχανισμούς, που παράγουν θόρυβο. Όταν δημιουργήθηκε η μπάλα, το τρίπτυχο τυφλότητα, παιδί και ποδόσφαιρο, απέκτησε άλλο νόημα και είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι».

Η δράση του Ηλία και του «Όραμα Νέων», γρήγορα πήρε την αναγνώριση που της αξίζει: «Μας κάλεσαν στο Κατάρ, το 2017, παρουσία του Τσάβι, θρύλου της Μπαρτσελόνα. Παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο ενώ η UEFA, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία μας χρηματοδοτεί. Ουσιαστικά η ιδέα είναι να φτάσει δωρεάν σε όλο τον πλανήτη στα παιδιά. Οτιδήποτε έξοδα τα έχουμε εμείς ώστε να φτάσουν σε όλο το πλανήτη. Μετά από 3 χρόνια, έχουμε φτάσει σε 192 χώρες και έχουμε χαρίσει 6.000 μπάλες».

Ο σπουδαίος Τσάβι

Όλα αυτά, όμως ξεκίνησαν από μια αίθουσα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, το οποίο παραχωρεί αφιλοκερδώς αίθουσα για το «Όραμα Νέων»: «Από το 2003, το σωματείο, Youth Orama, με εθελοντές δημιουργούμε δράσεις, είτε πάμε στο εξωτερικό ενώ μας επέλεξε η ΟΥΕΦΑ για να πάμε στο Γαλλία-Πορτογαλία στο Euro».

Η μαγεία του ποδοσφαίρου

Ο Ηλίας Μάστορας εκτός από διαιτητής ήταν τερματοφύλακας σε αγώνες τυφλών. Και αν αυτό σας παραξενεύει να σας εξηγήσουμε, δια στόματος του Ηλία, το πώς παίζεται το ποδόσφαιρο τυφλών.

«Είναι ουσιαστικά 5 επί 5 (40 επί 20 οι διαστάσεις), όπου συνολικά τέσσερις τυφλοί παίκτες και 1 τερματοφύλακας, ο οποίος δεν μπορεί να βγει δυο μέτρα από την εστία του, αγωνίζονται. Ο τερματοφύλακας έχει πλήρως την όρασή του ενώ οι άλλοι τέσσερις είναι ολικά τυφλοί, πιστοποιημένα από γιατρό. Πίσω από τις εστίες υπάρχει ένας οδηγός ώστε να ακούσουν το θόρυβο οι παίκτες και να σκοράρουν. Η διάρκεια του αγώνα είναι 50 λεπτά. Φανταστείτε πόσο σπουδαίο κατόρθωμα είναι να σκοράρει ένας τυφλός σε έναν άνθρωπο με πλήρη ορατότητα».

Το 2004 το ποδόσφαιρο τυφλών μπήκε για πρώτη φορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι διοργανώθηκαν φυσικά στην Αθήνα. Εκεί διαιτητής ήταν ο Ηλίας Μάστορας: «Ήταν μοναδικό γιατί ήταν η πρώτη φορά που παίχτηκε το ποδόσφαιρο τυφλών, με τελικό το Βραζιλία - Αργεντινή. Είναι απίστευτο το οτι η Βραζιλία δεν έχει χάσει τελικό σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Φανταστείτε πως μιλάμε για παίχτες που δεν έχουν δει ποτέ ποδόσφαιρο! Οι ποδοσφαιριστές στην Βραζιλία έχουν χορηγούς, ζουν για αυτό ενώ είναι η μοναδική χώρα που έχει δυο κατηγορίες. Να σας πω απλά πως στην Ελλάδα έχουμε 2 ομάδες, οι οποίες αγωνίζονται μια φορά το χρόνο! Το 2008 ήταν συγκλονιστικοί οι Παραολυμπιακοί αγώνες στο Πεκίνο. Ήταν όλοι οι αγώνες sold out. Η Κίνα μέσα σε τρία χρόνια έφτασε στον τελικό, ενώ πριν δεν είχε καν ομάδα τυφλών. Έχασε στον τελικό από τη Βραζιλία στα τελευταία 50 δευτερόλεπτα. Ήταν συγκλονιστική εμπειρία, να πέφτουν λουλούδια από τον ουρανό στην τελετή λήξης, ήταν φανταστικά».

Προφανώς και θέλαμε να μάθουμε ποια είναι τα αστέρια του ποδοσφαίρου τυφλών: «Αυτή τη στιγμή οι Βραζιλιάνοι είναι οι καλύτεροι. Ο Τζεφίνινιο και Ρικαρντίνιο, είναι οι κορυφαίοι αυτή τη στιγμή, δυο παίκτες που πραγματικά ξεχωρίζουν από όλους».

Να σημειωθεί, πως ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ελληνική ομάδα η οποία στέκεται αρωγός στο πρόγραμμα «Α Ball For All», όπως μας είπε ο Ηλίας Μάστορας.

Η UEFA στο πλευρό του «Οράματος Νέων»

Το «Μια Μπάλα για Όλους» είναι ένα κοστοβόρο πρόγραμμα. Να σημειώσουμε πως μια μπάλα τυφλών πωλείται περίπου στα 60 ευρώ, νούμερο πάρα πολύ υψηλό. Η βοήθεια έρχεται από την UEFA όμως και από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ενώ η εκπληκτική προσπάθεια φτάνει και στα ελληνικά σχολεία.

«Η προσπάθεια που κάνουμε, το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας. Χαρτογραφούμε όλα τα σχολεία και βρίσκουμε όσα έχουν παιδιά με αναπηρία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε κάθε χρόνο είναι να στέλνουμε υλικό. Πρώτα στείλαμε μια μπάλα. Μετά ένα dvd με ασκήσεις και ειδικό ασκησεολόγιο. Φέτος στείλαμε ένα σκακιστικό παραμύθι, γραμμένο σε Μπρέιγ αλλά και κανονικά ώστε τα παιδιά να μπορούν να τα διαβάσουν

Υποβάλουμε αιτήσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα για επιδοτήσεις. Έχουμε δωρεές, ενώ και η UEFA μας βοηθάει. Θα σας πω, πως προτιμάμε να κάνουμε αιτήσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς υπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί διαφάνειας. Στη χώρα μας υπάρχει πάντα μια καχυποψία σχετικά με αυτές τις δράσεις και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να εμπλακούμε σε διάφορες συζητήσεις.

Όσο για το που κατασκευάζονται οι μπάλες αλλά και για το αν κάποιος αθλητικός κολοσσός έχει εκφράσει ενδιαφέρον: «Οι μπάλες κατασκευάζονται στην Ινδία ή στο Πακιστάν. Μια μπάλα ενηλίκων τυφλών κοστίζει 60 ευρώ και θα είναι μόνο δωρεάν, οπότε δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάποια εταιρεία, καθώς το κέρδος θα είναι ελάχιστο. Εμείς βρήκαμε μια βιοτεχνία στο Πακιστάν και δώσαμε την πατέντα τη δική μας ενώ όλες οι μπάλες είναι χειροποίητες. Στη συνέχεια ή στέλνονται σε εμάς και τις διανέμουμε ή φεύγουν από εκεί για τον τελικό τους προορισμό».

Μια ιστορία από το Ναϊρόμπι που χάρισε χαμόγελα

Οι 6.000 μπάλες που έχουν φτάσει στον κόσμο σύντομα θα είναι παραπάνω. Όμως 4 από αυτές πρωταγωνίστησαν σε μια εκπληκτικά όμορφη ιστορία, η οποία έκλεισε την συζήτησή μας με χαμόγελα.

«Πριν λίγα χρόνια, στείλαμε 4 μπάλες στην Κένυα, σε ένα δημοτικό σχολείο και ένα λύκειο. Συνολικά εκεί βρίσκονται 750 τυφλά παιδιά. Ξέρεις, δεν γίνεται εύκολα να μάθεις τι συνέβη στο Ναϊρόμπι. Όμως κάποια στιγμή έμαθα από ένα κοριτσάκι, το οποίο θα ταξίδευε εκεί γιατί είχε καταγωγή, πως το σχολείο αυτό κατέκτησε το πρωτάθλημα τυφλών, 3 χρόνια μετά την αποστολή μας! Έτσι, σχεδιάζουμε το καλοκαίρι να πάμε στο Ναϊρόμπι με 750 μπάλες και να τις κάνουμε δώρο και πιστεύω θα τα καταφέρουμε»!

Σημαντικό: Όσοι θέλουν να βοηθήσουν το εγχείρημα του Ηλία Μάστορα και τη δράση «A Ball For All» μπορούν να το κάνουν πατώντας ΕΔΩ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.