Rally Acropolis
Πηγή: AP Photo/Petros Giannakouris
ΣΠΟΡ

Rally Acropolis: Το παγκόσμιο ενδιαφέρον στρέφεται στην Ελλάδα για το «Ράλι των Θεών»

Rally Acropolis: Το «Ράλι των Θεών» διεξάγεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με το παγκόσμιο ενδιαφέρον να στρέφεται στην Ελλάδα - Το Newsbomb.gr παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Το Rally Acropolis επέστρεψε το 2021 μετά από οκτώ χρόνια στο καλεντάρι του WRC κι έκλεψε την παράσταση.

Πλέον, επιστρέφει για να συνεχίσει από εκεί που έμεινε, με στόχο να διευρύνει τη σπουδαία παρουσία του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.

Η αρχή θα γίνει μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες θεατές στην υπερειδική του ΟΑΚΑ, στην οποία αναμένεται να δώσει ξεχωριστό «χρώμα» στο Rally Acropolis, που αποτελεί συνώνυμο της προσπάθειας και της αντοχής για ανθρώπους κι αυτοκίνητα.

Το επίκεντρο του 10ου αγώνα της φετινής χρονιάς στο WRC θα είναι η Λαμία, με το Service Park να βρίσκεται στην Πανελλήνια Έκθεση της πόλης, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικές διαδρομές σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

70 συμμετοχές από 31 χώρες

Στο φετινό Rally Acropolis έχουν δηλωθεί συνολικά 70 συμμετοχές με πληρώματα από 31 χώρες, με το όνομα του εννιά φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Σεμπαστιάν Λεμπ να είναι φυσικά αυτό που ξεχωρίζει. Ο σπουδαίος Γάλλος τρέχει επιλεγμένους αγώνες την τρέχουσα σεζόν κι ένας εξ αυτών είναι το «Ράλι των Θεών».

Οι τρεις εργοστασιακές ομάδες (Toyota, Hyundai και M-Sport Ford) αναμένεται να εμφανιστούν «πάνοπλες» στα ελληνικά χώματα. Μάλιστα, η Toyota θα «κατεβάσει» τέσσερα Yaris Rally1. Τα τρία εξ αυτών θα οδηγήσουν ο –πρωτοπόρος στη βαθμολογία των οδηγών- Κάλε Ροβάνπερα και οι Έλφιν Έβανς, Εσαπέκα Λάπι, ενώ ο Τακαμότο Κατσούτα θα κάνει ντεμπούτο στο Rally Acropolis για λογαριασμό της Toyota Gazoo Racing WRT Next Generation.

Με τρία i20 N Rally1 θα τρέξει η Hyundai Shell Mobis WRT, τα οποία θα οδηγήσουν οι Οτ Τάνακ, Τιερί Νεβίλ και Ντάνι Σόρντο, ενώ οι Τεέμου Σούνινεν και Φαμπρίσιο Σαλντιβάρ θα λάβουν μέρος στον αγώνα και την κατηγορία WRC2 για λογαριασμό της Hyundai Motorsport N.

Από την πλευρά της, η M-Sport Ford «κατεβάζει» τελικά πέντε Puma Rally1, αφού απέσυρε τη συμμετοχή του Αντριάν Φουρμό, καθώς ανακοίνωσε ότι δεν ήταν δυνατό να επισκευαστεί εγκαίρως το αυτοκίνητό του, μετά το ατύχημα που είχε στο Ράλι του Βελγίου.

O τρεις φορές νικητής του Rally Acropolis, Σεμπαστιάν Λεμπ ετοιμάζεται για την τέταρτη εφετινή εμφάνισή του με την M-Sport, με την οποία θα «τρέξουν» ακόμη οι Κρέιγκ Μπριν, Γκας Γκρίνσμιθ, Πιέρ-Λουί Λουμπέ κι ο Ιορδάνης Σερδερίδης, ο οποίος προέρχεται από την έβδομη θέση στην Κένυα.

Οι ελληνικές παρουσίες

Ο Σερδερίδης, o οποίος αποτελεί τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στη «μεγάλη» κατηγορία, θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη εμφάνιση του, με συνοδηγό τον Φρέντερικ Μικλότ.

Από εκεί και πέρα, έντεκα ελληνικά πληρώματα με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2 θα δώσουν τη δική τους μάχη για το καλύτερο. Ξεχωρίζει η παρουσία του Πρωταθλητή Ελλάδας του 2019 και πρώτο στην άτυπη ελληνική κατάταξη του Rally Acropolis 2021, Γιώργου Κεχαγιά, με τον Δημήτρη Σαΐνη (Skoda Fabia Rally2 Evo), όπως και οι νικητές στην κατηγορία PWRC στον αγώνα του 2009, Λάμπρος Αθανασούλας - Νίκος Ζακχαίος, με ένα Hyundai i20 N Rally2.

Με ίδιο αυτοκίνητο θα δούμε τον Μάνο Στεφανή, ο οποίος δίπλα του θα έχει τον πατέρα του και έναν εκ των κορυφαίων συνοδηγών στη χώρα μας, Κώστα Στεφανή. Στη μάχη θα βρεθεί και ο περυσινός Πρωταθλητής Ελλάδας, Αλέξανδρος Τσουλόφτας, που φέτος θα αγωνιστεί με τον Ρος Ουίτοκ, με ένα Volkswagen Polo GTI.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη εμφάνιση του ταλαντούχου Παναγιώτη Ρουστέμη με Skoda Fabia Rally2 Evo και συνοδηγό τον Χρήστο Μπακλώρη, αλλά και των Χρυσόστομου Καρέλλη - Λεωνίδα Μαχαίρα (Citroen C3 Rally2). Με δεδομένη την εμπειρία, μία θέση ψηλά στην κατάταξη θα διεκδικήσουν και οι Βασίλης και Γιάννης Βελάνης με ακόμα ένα Skoda Fabia Rally2 Evo.

Rally Acropolis
Ο Ιορδάνης Σερδερίδης o οποίος αποτελεί τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στη «μεγάλη» κατηγορία, θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη εμφάνιση του στο Rally Acropolis.

Με ίδιο αυτοκίνητο θα δούμε και τους Θέμη Χαλκιά - Ανδρέα Βίγκο, Διονύση Σπανό - Σωτήρη Γκοτοβό, Γιώργο Αθανασόπουλο - Σπύρο Μπαρδάκη, ενώ με Ford Fiesta Rally2 θα εκκινήσουν οι Γιώργος Βασιλάκης - Κώστας Σούκουλης.

Το Rally Acropolis θα αποτελέσει τον καταληκτικό γύρο του Πρωταθλήματος Νέων (Junior WRC), εκεί όπου θα τρέξουν με Ford Fiesta Rally3 τα δίδυμα των Νώντα Καρανικόλα - Γιώργο Κακαβά και Παναγιώτη Ισμαήλο – Άλαν Χάριμαν.

Τέλος, στη μικρότερη κατηγορία του αγώνα, με δικίνητα αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally4, το «παρών» θα δηλώσουν ακόμα έξι πληρώματα κι, ειδικότερα, οι Σάββας Λευκαδίτης - Βαγγέλης Ακράτος, Πασχάλης Χατζημάρκος - Μάριος Τσαούσογλου, Θεόδωρος Καλαμαράς - Βασιλική Ψαράκη, Αναστάσιος Κανελλόπουλος - Κωνσταντίνος Κοφινάς και Λοΐζος Παπαγεωργίου - Βασίλης Κούγιας (όλοι με Peugeot 208 Rally4), ενώ με Ford Fiesta Rally4 θα συμμετάσχουν οι Στέφανος Θεοχαρόπουλος - Γιώργος Κότσαλης.

Από τη λίστα των συμμετοχών δε θα μπορούσε να λείπει ο Χάρης Καλτσούνης, o οποίος με τον Αλέξανδρο Ματαλιωτάκη θα εκκινήσει στο 39ο Rally Acropolis της καριέρας του, οδηγώντας ένα Opel Corsa.

Η ΛΙΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ RALLY ACROPOLIS

Οι ειδικές του Rally Acropolis

Η αυλαία του αγωνιστικού σκέλους θα ανοίξει με τη φαντασμαγορική υπερειδική του ΟΑΚΑ, το βράδυ της Πέμπτης (8/9), στις 20:08. Την Παρασκευή (9/9) θα διεξαχθούν έξι ειδικές διαδρομές (Λουτράκι 1 & 2, Χαρβάτι, Δάφνη, Λιβαδειά, Βωξίτες. Ακολουθούν το Σάββατο (10/9) άλλες έξι (Πύργος 1 & 2, Περιβόλι 1 & 2, «Ταρζάν» 1 & 2) και την Κυριακή (11/9) θα διεξαχθούν οι τελευταίες τρεις ειδικές (Ελευθεροχώρι 1, Ελάτια – Ρεγγίνι και Ελευθεροχώρι 2), με τις οποίες θα ολοκληρωθεί ο αγώνας. Ομάδες και οδηγοί θα διανύσουν συνολικά 303,30 αγωνιστικά χιλιόμετρα.

Το πρόγραμμα της υπερειδικής στο ΟΑΚΑ, η οποία ανοίγει την αυλαία:

  • Στις 16:30, θα ξεκινήσουν οι αναγνωρίσεις της διαδρομής για το 3ο γκρουπ πληρωμάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα πληρώματα θα γράψουν τις σημειώσεις τους κινούμενα είτε πεζή, είτε με scooter.
  • Στις 17:00, στην αίθουσα Κασιμάτης του ΟΑΚΑ θα διεξαχθεί ο Παγκόσμιος Τελικός e-Sports WRC - για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα. Πρόκειται για το εικονικό Πρωτάθλημα WRC που μεταξύ άλλων δημιουργεί ακόμα περισσότερες προοπτικές ώστε ο μηχανοκίνητος αθλητισμός να καταστεί περισσότερο προσβάσιμος στις νεαρές ηλικίες, που έχουν αναπτύξει στενή επαφή με τα esports.
  • Στις 18:30, οι κορυφαίοι οδηγοί Ράλι στον κόσμο, καθώς και οδηγοί από όλες τις κατηγορίες που προσμετρούν στο Rally Acropolis, θα βρεθούν στο Rally Village του OAKA (εντός του περιβάλλοντα χώρου του σταδίου, από την πλευρά της Λ. Ειρήνης) για να υπογράψουν αυτόγραφα στους φίλους του σπορ.
  • Στις 18:30, το ΟΑΚΑ θα «γεμίσει» από τους ήχους του Athens DeeJay 95,2, με τον Μιχάλη Τσαουσόπουλο στα deck, να δίνει τον παλμό λίγο πριν την εκκίνηση του αγώνα.
  • Στις 19:00, εντός της αγωνιστικής διαδρομής, υψηλοί προσκεκλημένοι θα συνοδηγήσουν σε ένα Ford Fiesta Rally 3 Junior WRC της M-Sport Poland.
  • Στις 19:45, οι οδηγοί της κορυφαίας κατηγορίας του Πρωταθλήματος, θα συγκεντρωθούν στον αγωνιστικό χώρο, για μια αναμνηστική φωτογραφία εμπρός σε δεκάδες χιλιάδες θεατές.
  • Στις 20:08 θα ξεκινήσει η δράση του Rally Acropolis 2022

Ο Ροβάνπερα θέλει να «σφραγίσει» τον τίτλο

Στην επιστροφή του Rally Acropolis το 2021 ο Κάλε Ροβάνπερα έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο νεότερος νικητής του ελληνικού αγώνα. Τη φετινή χρόνια έχει την ευκαιρία να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της καριέρας του στο WRC. Ο 21χρονος Φινλανδός της Toyota έχει αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα, καθώς με τις πέντε νίκες που έχει πάρει στους προηγούμενους εννέα αγώνες, του έχουν χαρίσει προβάδισμα 72 βαθμών έναντι των ανταγωνιστών του.

Ο Ροβάνπερα έχει την ευκαιρία να κατακτήσει μαθηματικά τον τίτλο στο «Ράλι των Θεών»! Για να τα καταφέρει θα πρέπει να «ανοίξει» τη διαφορά πάνω από τους 90 βαθμούς, ήτοι να πάρει τουλάχιστον 18 βαθμούς περισσότερους από τον Τάνακ και τρεις παραπάνω από τον Έβανς.

Που θα δείτε το Rally Acropolis

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα του WRC στην Ελλάδα τα έχει η CosmoteTV, η οποία έχει ετοιμάσει μια υπερπαραγωγή για το Rally Acropolis. Από τη Δευτέρα βρίσκεται στον «αέρα» το pop-up κανάλι CosmoteSport Acropolis Rally, το οποίο θα είναι «ενεργό» μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.

Με περισσότερες από 30 ώρες ειδικών αφιερωμάτων, 18 ώρες live μεταδόσεων όλης της αγωνιστικής δράσης του τετραημέρου, 13 ώρες ζωντανών εκπομπών, συνεντεύξεις πρωταγωνιστών και πλούσια ρεπορτάζ, το μόνο που θα λείψει από τους τηλεθεατές της συνδρομητικής τηλεόραση του OTE είναι το χώμα από τις ειδικές διαδρομές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η υπερειδική του ΟΑΚΑ θα μεταδοθεί τηλεοπτικά κι από την ΕΡΤ2.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου

  • 08:01 Shakedown - Λαμία (3,62χλμ)
  • SS1 20:08 ΟΑΚΑ (1,95χλμ)

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου

  • SS2 07:53 Λουτράκι 1 (17,95χλμ)
  • SS3 8:46 Χαρβάτι (14.42χλμ)
  • SS4 11:29 Λουτράκι 2(17,95χλμ)
  • SS5 13:12 Δάφνη (13,99χλμ)
  • SS6 15:15 Λειβαδιά (21,03χλμ)
  • SS7 17:53 Βωξίτες (22,97χλμ)

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου

  • SS8 8:33 Πύργος 1 (33,20χλμ)
  • SS9 9:34 Περιβόλι 1 (17,42χλμ)
  • SS10 11:08 Ταρζάν 1 (23,37χλμ)
  • SS11 14:33 Πύργος 2 (33,20χλμ)
  • SS12 15:34 Περιβόλι 2 (17,42χλμ)
  • SS13 17:08 Ταρζάν 2 (23,37χλμ)

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου

  • SS14 09:08 Ελευθεροχώρι + Wolf Power Stage (16,90χλμ)
  • SS15 10:11 Ελάτεια – Ρεγκίνι (11,26χλμ)
  • SS16 13:18 Ελευθεροχώρι + Wolf Power Stage (16,90χλμ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ "ΟΔΗΓΟ ΘΕΑΤΗ"