ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Νικόλαος Σαμαράς στο Newsbomb.gr: Οι δύο σκληρές πραγματικότητες της φωτογραφίας με τον ιππόκαμπο

Φωτογραφία ιππόκαμπος
Ο φωτογράφος του ιππόκαμπου με την μάσκα που έγινε viral μιλάει στο Newsbomb.gr για τις καταδυτικές φωτογραφίσεις, την παγκόσμια αναγνώριση, τα δυνατά μηνύματα και την αγάπη για τη θάλασσα
Instagram/nicholas_samaras

Ο φωτογράφος του ιππόκαμπου με την μάσκα που έγινε viral μιλάει στο Newsbomb.gr για τις καταδυτικές φωτογραφίσεις, την παγκόσμια αναγνώριση, τα δυνατά μηνύματα και την αγάπη για τη θάλασσα

Viral έγινε ο ιππόκαμπος που ταξίδεψε από τα νερά της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα της περιοχής Στρατώνι σε όλο τον κόσμο χάρη στον φωτογραφικό φακό του Νικόλαου Σαμαρά. Τι το ιδιαίτερο είχε; Στην ουρά του ιππόκαμπου ήταν μια μάσκα μιας χρήσης, αφού προφανώς κάποιος την πέταξε στη θάλασσα.

Η χαρακτηριστική υποβρύχια φωτογραφία επιλέχθηκε ανάμεσα σε άλλες 3.500 φωτογραφίες και ήταν υποψήφια στην κατηγορία Conservation Photographer of the year. Ο Έλληνας φωτογράφος μιλάει γι’ αυτό το στιγμιότυπο στο Newsbomb.gr αλλά και για μια ακόμη φωτογράφιση, ένα εντυπωσιακό υποβρύχιο πορτραίτο του παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη.

Ο ίδιος μιλά για τα μηνύματα που εκπέμπουν οι δουλειές του, για τις υποβρύχιες λήψεις και για τις διαφορές που συναντά στους βυθούς των τροπικών θαλασσών με αυτών των ελληνικών.

Στο Στρατώνι Χαλκιδικής έχει παρατηρηθεί αποικία ιππόκαμπων…

«Υπάρχει ένας πληθυσμός. Είναι ένα σημείο που είναι γνωστό ότι εκεί υπάρχουν ιππόκαμποι. Μου το είχαν πει ψαράδες. Πηγαίνω τα τελευταία 10 χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο και κάνω καταδύσεις για να τους φωτογραφίζω. Μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια πάω πιο εντατικά καθώς λόγω covid-19 δεν μπορώ να πάω στο εξωτερικό για υποβρύχιες λήψεις».

Το μήνυμα που εκπέμπει η φωτογραφία με τον ιππόκαμπο με την μάσκα στην ουρά;

«Είναι μια πραγματικότητα αυτή που ζούμε με τον covid-19 περίεργη. Από την άλλη υπάρχουν πολλοί που αφήνουν τα απορρίμματα τους όπου βρουν αδιαφορώντας για τον διπλανό τους ή για την φύση. Η φωτογραφία μου αποτυπώνει δύο σκληρές πραγματικότητες που δυστυχώς βιώνουμε. Τη φύση πρέπει να την προστατεύουμε και όχι να την μολύνουμε. Ελπίζω η φωτογραφία μου να ευαισθητοποιήσει κόσμο και να τοποθετεί τα απορρίμματα του στους κάδους».

Περιμένατε ότι θα έφθανε τόσο μακριά και να έθετε υποψηφιότητα για τα βραβεία Ocean Photography Awards 2021 ;

«Ήξερα ότι στη διάθεση μου είχα ένα πολύ δυνατό υλικό, οπότε αυτό μου έδινε μια ψυχολογική ώθηση και πεποίθηση. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος εκατοντάδες άξιοι συνάδελφοι φωτογράφοι από όλο τον κόσμο και οι κριτές είναι οι πιο καταξιωμένοι παγκοσμίως φωτογράφοι. Οπότε η αναγνώριση της δουλειάς μου σε αυτό το επίπεδο είναι τιμή και μου δίνει χαρά».

Από πότε κάνετε υποβρύχιες λήψεις;

«Κάνω καταδύσεις από το 1997 και μια δεκαπενταετία υποβρύχιες λήψεις».

Σε ποιες χώρες έχετε πάει;

«Έχω πάει σχεδόν παντού»

Ποιες είναι οι διαφορές που έχουν οι ελληνικές θάλασσες από τις τροπικές

«Στις τροπικές συναντάς πολλά ψάρια, πολλά χρώματα, έχει τύχει να κολυμπήσω και δίπλα από καρχαρίες και ήταν συγκλονιστική εμπειρία. Ο βυθός των τροπικών θαλασσών έχει μια άγρια ομορφιά. Από την άλλη οι ελληνικές θάλασσες έχουν μια ξεχωριστή ομορφιά, που είναι πιο οικεία σε εμάς. Οι ελληνικές θάλασσες είναι υπέροχες και δράττομαι της ευκαιρίας να πω, πως πρέπει να τις προστατεύουμε, να μη τις μολύνουμε, να τις κρατάμε καθαρές γιατί είναι υπέροχες και σε αυτές συμβιώνουν εκατοντάδες είδη που αποτελούν το σύστημα της θαλάσσιας ζωής».

Είστε ο εμπνευστής μιας φωτογραφίας πολύ ιδιαίτερης. Αυτής με πρωταγωνιστή τον παραολυμπιονίκη μας Αντώνη Τσαπατάκη…

«Η φωτογραφία δείχνει τον Αντώνη να είναι μέσα σε μια πισίνα, να είναι όρθιος, να είναι ελέυθερος. Το concept που είχα στο μυαλό μου είναι η ελευθερία, που πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος. Ειδικά μέσα στο νερό η αίσθηση της ελευθερίας είναι κυρίαρχη. Ο Αντώνης ως πρωταγωνιστής του συγκεκριμένου πορτρέτου περνά ένα πολύ δυνατό μήνυμα»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.