ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Παράδοση από φούρνο: Ο 30χρονος Χρήστος και η μητέρα του απογειώνουν τη ζύμη με συνταγές της γιαγιάς

Ο 30χρονος αρτοποιός κρατά ένα κομμάτι από τις πίτες που δημιούργησε ο ίδιος με την μητέρα του
Ο 30χρονος αρτοποιός κρατά ένα κομμάτι από τις πίτες που δημιούργησε ο ίδιος με την μητέρα του

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Άρτου, το Newsbomb.gr βρέθηκε σε ένα παραδοσιακό εργαστήριο προϊόντων ζύμης στη δυτική Αττική. Ο 30χρονος Χρήστος Μουτσάης και η μητέρα του, Μιράντα, φτιάχνουν τυρόπιτες και κοτόπιτες με την συνταγή της γιαγιάς.

Σε ένα από τα λιγοστά παραδοσιακά εργαστήρια προϊόντων ζύμης ο 30χρονος Χρήστος μαζί με την μητέρα του, κάθε μέρα φτιάχνουν πίτες ακολουθώντας πιστά την συνταγή των γιαγιάδων τους.

Ο νεαρός θύμα της κρίσης και των δυσκολιών δούλευε σε αρτοποιία που είχαν ωράρια σκληρά και χρήματα λίγα.

Γνώστης της τέχνης αλλά και με εφόδια τις παραδοσιακές συνταγές που είχε η μητέρα η Μιράντα γραμμένες από την γιαγιά της έκανε το βήμα να ανοίξει την δική του επιχείρηση. Μια μικρή γωνία που οι μυρωδιές από το φούρνο του Χρήστου καλύπτουν όλη την γειτονιά…

Ο ίδιος μιλά στο Newsbomb.gr και δηλώνει χαρούμενος και ευλογημένος που συνεχίζει μια παράδοση ετών και μπορεί ο κόσμος να γεύεται ποιοτικά προϊόντα ζύμης.

Ο Χρήστος ασχολείται με την ζύμη

Χρήστο, ανοίγεις φύλλο μαζί με την μητέρα σου την Μιράντα…

«Σε μια εποχή που τα κατεψυγμένα προϊόντα κυριαρχούν στην αγορά και η ποιότητα τους είναι αμφίβολη, εγώ ακολουθώ την συνταγή της μάνας μου και της γιαγιάς μου και ανοίγουμε εδώ το φύλλο, φτιάχνουμε την γέμιση για να μπορούν οι άνθρωποι που μας τιμούν και μας εμπιστεύονται να γεύονται όμορφες γεύσεις».

Η Μιράντα ρίχνει αλεύρι και στην συνέχεια χρησιμοποιεί τον πλάστη

Τι ζύμες φτιάχνετε;

«Είμαι της άποψης πως καλύτερα να έχεις λίγα προϊόντα, στα οποία όμως θα βάλεις όλο σου το μεράκι, όλη σου την αγάπη, τα πιο φρέσκα υλικά και θα δώσεις σε αυτά όλη σου την ενέργεια. Εμείς φτιάχνουμε κοτόπιτα, σπανακόπιτα, τυρόπιτα και τσουρέκι. Και βέβαια ψωμί. Αυτά όμως. Γιατί θέλω να λένε, πάμε στο Χρήστο να φάμε παραδοσιακή κοτόπιτα. Αυτό είναι το στοίχημα μου».

«Επειδή από τότε που ήμουν μικρός μ’άρεσε να δοκιμάζω νέα πράγματα και συνταγές με το αλεύρι το εξέλιξα. Πήγα σε σχολή και παράλληλα δοκιμάζω ότι καινούργιο βγαίνει. Με βάση πάντα τις συνταγές που έχει η οικογένεια μου, οι οποίες είναι κάτι σαν κειμήλιο, σαν κληρονομιά, την οποία χαίρομαι να την μοιράζομαι με τον κόσμο».

Είχες δουλέψει και αλλού;

«Η γενιά η δικιά μας υπέστη απίστευτη πίεση και κάποιες φορές εκμετάλλευση. Από την στιγμή που γνώριζα τα μυστικά της τέχνης δεν μπορούσα άλλο να ανέχομαι καταστάσεις σε βάρος μου και όλο αυτό να μην ρευστοποιείται στην τσέπη μου και έτσι με την βοήθεια των δικών μου πήρα ένα ρίσκο και το ακολουθώ. Ποντάρω στην ποιότητα των προϊόντων που προέρχεται μέσα από την παράδοση».

Ποιες είναι οι προσδοκίες σου;

«Να είναι ο κόσμος χαμογελαστός, να μην ξεχνά την παράδοση του γιατί αυτή μας κρατά ζωντανούς και μας εξελίσσει. Οι προσδοκίες μου οι προσωπικές είναι να κερδίσω το στοίχημα μου και να κάνω τον κόσμο να αναζητά τα φρέσκα παραδοσιακά προϊόντα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.