ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Νεκταρία Κοκκινάκη: «Εξάγει» την Κρητική κουζίνα και τον Πολιτισμό

Η κουζίνα της Νεκταρίας Κοκκινάκη
Η κουζίνα της Νεκταρίας Κοκκινάκη

Η κορυφαία μαγείρισσα με τις 1.000 συνταγές που παραλίγο να γινόταν… λογίστρια

Η Νεκταρία Κοκκινάκη έχει ένα μοναδικό χάρισμα, να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Να περνάνε όμορφες στιγμές στα τραπέζια.

Οι συνταγές της είναι πασπαλισμένες με την ευτυχία που πηγάζει από την ψυχή της. Μια πολύ ιδιαίτερη γυναίκα, μια ξεχωριστή Κρητικιά.

Η ίδια μιλάει στο Newsbomb.gr για τις 1.000 συνταγές της και αποκαλύπτει ότι παραλίγο να γινόταν οικονομολόγος…

Από τα χέρια της έχουν γευτεί πιάτα πάρα πολλοί άνθρωποι ανάμεσα τους η Φαίη Σκορδά, ο Γιώργος Λιάγκας, η Ελεονώρα Μελέτη κ.α

Η Νεκταρία «εξάγει» τις συνταγές της αφού στο χωριό της έρχονται άνθρωποι από άλλες χώρες τους φιλοξενεί και τους μαγειρεύει…

Και ποιο πιάτο θα χωρούσε όλη την Κρήτη; είναι μια ερώτηση που απαντά ενώ παράλληλα αποκαλύπτει τι την γαληνεύει… Να πίνει τον καφέ της στο χωριό της κοντά στην αρχαία ελιά του ιερού άλσους Καβουσίου

Διαβάστε την πολύ «νόστιμη» και «αχνιστή» συνέντευξη που ακολουθεί…

Από τα οικονομικά που σπούδαζες στους... πάγκους της κουζίνας και μάλιστα της κρητικής. Πώς προέκυψε αυτή η μεταστροφή;

«Τα οικονομικά είναι το επάγγελμα που επέλεξα να σπουδάσω, η δουλειά που αποφάσισα να κάνω. Όμως αν σκεφτείς αυτό που λένε πως η δουλειά παραπέμπει στη λέξη δουλεία, κάποια στιγμή στη ζωή σου συνειδητοποιείς πως θέλεις να εργάζεσαι δίχως να νιώθεις εγκλωβισμένος. Η μαγειρική για μένα είναι απόλαυση, χαρά, ξεκούραση, νοιάξιμο. Η μαγειρική είναι αγάπη.

Με τα συστατικά αυτά μαγείρευα πάντα για την οικογένεια και τους φίλους. Παραδοσιακές συνταγές του τόπου μου που διδάχτηκα από μικρό παιδί, από τις γιαγιάδες μου και παλιές γυναίκες.

Πάνω από 1.000 παλιές συνταγές έχω συγκεντρώσει στα τετράδιά μου.

Θυμάμαι φίλους και γνωστούς να με παίρνουν συνεχώς τηλέφωνο για να ρωτήσουν πώς να φτιάξουν το ένα φαγητό, πώς να φτιάξουν το άλλο. Έτσι πριν πέντε χρόνια, μετά από παρότρυνση αγαπημένων ανθρώπων αποφάσισα να κάνω ένα site μαγειρικής με παραδοσιακές κρητικές συνταγές που είχα συλλέξει στην απλή αυθεντική τους μορφή. Είχα βάλει σκοπό να τις μοιραστώ με τον κόσμο, να μην ξεχαστούν με το πέρασμα του χρόνου. Τις παρουσίαζα με εύκολο και κατανοητό τρόπο θέλοντας κατά βάθος να αφυπνίσω μνήμες στον κάθε αναγνώστη που διαβάζει τη συνταγή.

Ο κόσμος αγκάλιασε το site και τις συνταγές μου. Με αγάπησε, με εμπιστεύτηκε, με εκτιμά. Έτσι λοιπόν, σιγά-σιγά ξεκίνησε ένα άλλο μαγικό ταξίδι: να αναζητώ κατά τον ίδιο τρόπο παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα. Κατευθείαν από την πηγή, από τις ίδιες τις γυναίκες. Παλιές νοικοκυρές, απλές νοικοκυρές και μάνες».

Ποιες ήταν οι επιρροές σου;

«Γεύσεις, μυρωδιές, εικόνες. Όλες μου οι αισθήσεις δυνάμωσαν στην παιδική μου ηλικία, στις κουζίνες των γιαγιάδων μου, μιας κρητικιάς και μιας μικρασιάτισσας. Κάπως έτσι έπλασα την αγάπη μου στις παλιές παραδοσιακές συνταγές του κάθε τόπου. Βασική όμως επιρροή είναι πάντα η επιλογή των καλών πρώτων υλών. Μου αρέσει να δημιουργώ συνταγές με ό,τι υλικά έχω στο σπίτι και χωρίς πολλά σκεύη. Όπως άλλωστε έκαναν οι παλιές νοικοκυρές».

Η κρητική κουζίνα σου, οι συνταγές σου είναι διαβατήριο και για άλλες χώρες;

«Φυσικά, θεωρώ ότι είναι διαβατήριο για άλλες χώρες, όπως επίσης και από άλλες χώρες. Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει τα τελευταία χρόνια πως «είμαστε ό,τι τρώμε». Η τάση σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι να επιστρέψουμε στο υγιεινό, τίμιο και αγνό φαγητό. Η Μεσογειακή Διατροφή άλλωστε θεσπίστηκε ως πρότυπο υγιεινής διατροφής μεταξύ άλλων στον κόσμο. Και αν θυμηθούμε τη “Μελέτη των επτά χωρών” λίγο πριν το 1960 που ερεύνησε τη σύνδεση διατροφής και υγείας, τα πορίσματα έδειξαν πως ο κρητικός πληθυσμός είχε καλύτερη κατάσταση υγείας και τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας. Θα λέγαμε λοιπόν πως η κρητική διατροφή ενέπνευσε την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής. Αυτό λοιπόν είναι το καλύτερο διαβατήριο από μόνο του για άλλες χώρες αλλά και για ταξιδιώτες που έρχονται στον τόπο μας από κάθε γωνιά της γης».

Κάνεις σεμινάρια κρητικής κουζίνας σε ξένους. Ποιες είναι οι συνταγές και οι γεύσεις που τους σαγηνεύουν; Τους φιλοξενείς σπίτι σου και μαγειρεύετε μαζί;

«Ναι, κάνω σεμινάρια κρητικής κουζίνας στο χωριό μου, το Καβούσι του νομού Λασιθίου. Σε ένα παραδοσιακό πέτρινο σπίτι που έχει η οικογένειά μου μέσα σε μία πανέμορφη φάρμα με ζώα και κήπους, με όλα τα καλά του Θεού.

Τους ξεναγώ στο υπέροχο χωριό μου το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο χωριό της Κρήτης με εφτά χιλιάδες χρόνια συνεχούς και αδιάκοπης κατοίκησης. Περπατάμε στα γραφικά καλντερίμια, τους δείχνω τους τρεις μινωικούς οικισμούς που περιτριγυρίζουν το χωριό, το νησί μας την Ψήρα με το μινωικό ναυάγιο που ανακάλυψε ο Κουτσό και επισκεπτόμαστε το διαμάντι μας: μία από τις αρχαιότερες ελιές στην Ευρώπη.

Μαζεύουμε αυγά από το κοτέτσι του μπαμπά μου και κόβουμε όσα κηπευτικά χρειαζόμαστε για τις συνταγές μας. Μαγειρεύουμε παρέα, συζητάμε, τρώμε και διασκεδάζουμε. Για 'μένα το πιο σημαντικό δεν είναι να τους δείχνω μόνο τη διατροφή αλλά τον τρόπο ζωής των Κρητών. Το πώς ασχολούνταν με τη γη και τα ζώα, πώς απολάμβαναν ό,τι τους χάριζε απλόχερα η φύση. Το πώς τρώμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι πίνοντας ένα ποτήρι κρασί, γελώντας, χορεύοντας και λέγοντας μαντινάδες. Η κρητική διατροφή είναι τρόπος ζωής, δεν είναι απλά μία διατροφή. Όλο αυτό λοιπόν θέλω να ζήσουν, όλη την εμπειρία.

Οι συνταγές που τους ξετρελαίνουν είναι τα γεμιστά, τα σκιουφιχτά μακαρόνια, οι κρητικές πίτες. Εντυπωσιάζονται πάντα με το πώς μία συνταγή με τρία μόνο υλικά μπορεί να έχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα».

Η κρητική γαστρονομία αντανακλά τη βαθιά πολιτισμική παράδοση της Κρήτης;

«Η γαστρονομία της Κρήτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια του πολιτισμού της. Είναι συνδεδεμένη με τα έθιμα, τα ήθη, τις παραδόσεις. Τις αξίες που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά. Όταν ένας τουρίστας επισκεφθεί την Κνωσσό, θα δει τοιχογραφίες όπου αναπαριστώνται διατροφικές συνήθειες των Μινωιτών. Και όταν περπατήσει έπειτα στα σοκάκια ενός χωριού, όλο και κάποιο χορτοπιτάκι θα δεχτεί κέρασμα από τη γιαγιά που πρόβαλε στο κατώφλι της. Η γαστρονομία αντανακλά την πολιτισμική ταυτότητα αλλά και το αντίστροφο. Παρατηρήστε ένα - ένα τα έθιμα του νησιού μας και δείτε πόσο άρρηκτα συνδεδεμένα είναι με την τροφή. Από τους γάμους και τις βαφτίσεις μέχρι τις παραδόσεις των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Η κρητική διατροφή κουβαλάει ένα πλούσιο πολιτισμικό φορτίο από το στάδιο της παραγωγής και της επεξεργασίας μέχρι την κατανάλωση. Φορτίο που περιλαμβάνει ανθρώπινες σχέσεις, αξίες, διαγενεακές μνήμες, έθιμα. Όποιος αφουγκράζεται την κρητική γαστρονομία, αφουγκράζεται έναν ολόκληρο πολιτισμό.

Και δε χρειάζεται να την αναζητήσει μόνο σε ένα τηλεοπτικό πλατό ή σε ένα βραβευμένο εστιατόριο. Τη βρίσκουμε μέσα στα σπίτια μας, στην οικογένειά μας, τις γιορτές, τα παιδικά μας βιώματα. Αυτό που έχει αξία είναι να αφυπνίζουμε τέτοιες μνήμες και να τις μοιραζόμαστε στη σύγχρονη καθημερινότητά μας».

Η νοστιμιά είναι στα απλά; Όπως το ελαιόλαδο;

«Ναι, η νοστιμιά είναι στα απλά. Η κρητική κουζίνα είναι απλή και λιτή χωρίς πολλά

«καλλυντικά». Το κάθε υλικό θαρρείς πως είναι αύταρκες, διατηρεί την ταυτότητα και τη γεύση του. Τίποτα δεν έρχεται να επικαλύψει το άλλο κι όμως όλα λειτουργούν σε μια ισορροπία και αρμονία που δημιουργούν τη νόστιμη κρητική κουζίνα. Το ελαιόλαδο, τα χόρτα, τα βότανα, τα φρούτα και τα λαχανικά που παράγει κρητική γη είναι μοναδικά σε γεύση και θρεπτικές ιδιότητες.

Δοκίμασε να φας πάνω σε έναν βρεγμένο ντάκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Σητεία, θαλασσινό αλάτι από τις νότιες ακτές του Ηρακλείου και ρίγανη από τις Μαδάρες. Θα ξετρελαθείς σου λέω! Δοκίμασε να φτιάξεις «καπρικό» χοιρινό κρέας με σκέτο αλάτι, όπως λέει η αγαπητή φίλη Φαίη Σκορδά “αποκλείεται να έφτιαξε αυτό το πράγμα με σκέτο αλάτι”. Είχε ξετρελαθεί με το αποτέλεσμα».

Στο χωριό σου στο Λασίθι υπάρχει και η αρχαιότερη ελιά του κόσμου…

«Η αρχαία ελιά του ιερού άλσους Καβουσίου είναι ένα διατηρητέο μνημείο της φύσης. Έχει ύψος περίπου εννιά μέτρα και περίμετρο κορμού εικοσιένα μέτρα. Θεωρείται ότι είναι μπολιασμένο σε άγριο υποκείμενο και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα δείγματα μπολιάσματος στην υφήλιο. Βρίσκεται σε ένα μοναδικό σημείο φυσικού κάλλους με μια εκπληκτική θέα που αντικρίζεις όλο τον κόλπο του Μεραμπέλου και τον τεράστιο κάμπο του χωριού. Από μικρό παιδί αγαπούσα να πηγαίνω σ’ αυτό το σημείο. Ψήνω έναν ελληνικό καφέ και αντικρύζω όλη αυτή την ομορφιά. Παρατηρώ την αγέρωχη ελιά μας να στέκεται εκεί 3.500 χιλιάδες χρόνια και νιώθω ότι ηρεμεί η ψυχή μου».

Μαγειρεύεις και σε τηλεοπτικό πλατό; Σε ποια εκπομπή και τί φτιάχνεις συνήθως;

«Πέρυσι ήμουν στο πρωινό στον ΑΝΤ1 με την αγαπημένη μου Φαίη Σκορδά και φέτος είμαι στο mega για την εξαιρετική Ελεονώρα Μελέτη. Με έχουν καλέσει και σε πολλά ακόμα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας καθώς και στο εξωτερικό όπως Γερμανία, Ισραήλ.

Προτιμώ να μαγειρεύω συνταγές παραδοσιακές του κάθε τόπου για να ενθαρρύνω τους νέους να επιστρέφουν μαγειρικά στις ρίζες μας».

Ποιοι διάσημοι ή γνωστοί έχουν γευτεί τη μαγειρική σου;

«Ποιοι διάσημοι ε; Τα παιδιά μου, οι γονείς μου, οι φίλοι μου και κάποιοι πιο γνωστοί φίλοι. Οι πρώτοι που μου έρχονται στο μυαλό είναι η Φαίη Σκορδά, Γιώργος Λιάγκας, η Ελεονώρα Μελέτη, η Αντελίνα και ο Χάρης Βαρθακούρης. Η Αφροδίτη Γραμμέλη, ο Βαγγέλης Περρής, Atalya En Mur, η Σοφία Ζαχαράκη και άλλοι...».

Ποιες θεωρείς top συνταγές σου;

«Ο,τιδήποτε έχει να κάνει με χόρτα και τα χειροποίητα σκιουφιχτά μακαρόνια που φτιάχνω».

Παροτρύνεις τον κόσμο να ψωνίζει κρητικά προϊόντα και γιατί;

«Καθένας αγαπά τον τόπο του και θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος. Σίγουρα τα κρητικά προϊόντα είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το έδαφος και το κλίμα του νησιού βοηθούν να έχουμε εξαιρετικά προϊόντα όπως μέλι, ελαιόλαδο, κρασί, αρωματικά φυτά, χόρτα, τυροκομικά και κρεατικά. Γίνονται αξιοσημείωτες προσπάθειες από νέους παραγωγούς που συνδυάζουν την παράδοση με σύγχρονες μεθόδους γεωργίας και κτηνοτροφίας. Από τη θέση μου λοιπόν ενθαρρύνω τον κόσμο να αγοράζει όχι μόνο κρητικά προϊόντα αλλά γενικότερα παραδοσιακά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο για τις θρεπτικές ιδιότητες και την ποιότητα της τροφής που προσλαμβάνει το σώμα μας, αλλά και για τις οικογένειες που στηρίζουμε κατ' αυτό τον τρόπο, την τοπική οικονομία μας».

Αν σου έλεγαν σε ένα πιάτο να αποτυπώσεις την Κρήτη, τι γεύσεις θα είχε αυτό;

«Ωραία ερώτηση. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, η γιαγιά μου η Ελισάβετ -ο Θεός να την συγχωρέσει- έβγαινε στους αγρούς και μάζευε άγρια χόρτα. Τα έβραζε και μας τα σέρβιρε με μπόλικο λεμόνι από τον κήπο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από το καλύτερό μας χωράφι στον Άη Γιάννη, σουρωτή κατσικίσια μυζήθρα που είχε φτιάξει ο παππούς και κριθαρένιο παξιμάδι που είχε φουρνίσει η ίδια με τη μάνα της. Ναι, νομίζω ότι στο πιάτο αυτό αποτυπώνεται η Κρήτη μας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης: